«Правиця», так!

15.03.2012

Про участь партії «Наша Україна» під час парламентських виборів у єдиному списку опозиції на базі Комітету опору диктатурі наразі не йдеться. Про це повідомив в інтерв’ю «Україні молодій» попередній Президент Віктор Ющенко. Раніше окремі ЗМІ повідомляли про те, що лідер «НУ» нібито прагне до єдиного списку на базі КОДу.

«Скажу чесно, я сам здивований такою постановкою питання, тому що є низка обставин, на які треба знайти відповідь незалежно від прізвищ чи назв політичних сил, — каже Віктор Андрійо­вич. — Вважаю, що об’єднує не людина, а система цінностей, платформа, програма, з якою приходить та чи інша сила до влади. Ось це цікаво. І не так цікаво, хто приводить цю політичну силу. Щодо КОДу — там іде своя дискусія, швидше технологічна, як вийти на спільний список та як краще пройти виборчий період. І немає дискусії про те, як виступити одним фронтом. Оголошено про формування списку між БЮТ і «Фронтом змін». Не знаю, чи вдасться це їм, але мета гарна. Та з якою програмою ця команда йде на вибори, я не знаю. Так само не знаю, де місце у цьому об’єднанні для партії Віталія Кличка, «Свободи» та інших».

Лідер «Нашої України» також зазначив, що наразі у нього «немає мети визначитися у списку, бо я можу бути і поза списком будь–якої політичної конструкції». Головним питанням Ющенко вважає те, чи вдасться сформувати альянс опозиції на базі національних інтересів чи ні.

«Неважливо, перед ким ставити Ющенка у списку чи за ким Ющенко стоятиме, — додає екс–Президент. — Відповідь не у тому, хто і з ким, а у тому, як консолідувати націю. Бо без цього неможлива консолідована опозиція. Тому це питання не одного заклику, не одного жовтня, а питання щоденної апеляції до нації з різних партійних трибун. Консолідуйте програму, курс і з цим апелюйте до виборця. А не консолідуйте список, забувши про програму. Бо якщо ви робите це під вибори, то, прийшовши до влади, знову отримаєте Лебедя, Рака і Щуку. Верх знову візьме не потреба нації, а політична доцільність».

Відтак Віктор Ющенко припускає, що опозиція піде на вибори кiлькома об’єднаними колонами. Щодо «Нашої України», за словами В.Ю., партія перебуває на завершальному етапі перемовин про об’єднання з низкою правоцентристських сил та громадських ініціатив (УНП, Платформа–Собор, КУН та інші). Мета злиття в «Правицю»: єдиною партією та єдиним списком досягти потрібного результату на виборах та створити єдину фракцію у парламенті. Фракцію, яка, враховуючи попередній негативний досвід блоків, не розпадеться у ВР.

(Повний текст інтерв’ю з Віктором Ющенком щодо політичних і економічних оцінок соціальних ініціатив Януковича, негативу для України через вироки Тимошенко і Луценку, передвиборчу перспективу для влади і опозиції та нацiональні проекти Інституту Віктора Ющенка читайте в наступному номері «УМ»).