Не голодування, а духовне очищення

01.03.2012

Із цього тижня у православних християн розпочався Великий піст, який вважається найсуворішим. Як правильно організувати харчування, щоб за ці 40 із гаком днів і канонів не порушити, і водночас не зашкодити організму?

На думку лікарів, у піст особливо важливо не збіднювати свого раціону. Насамперед він має бути різноманітним і вітамінізованим. Як розповіла «УМ» львівський лікар–дієтолог Зоряна Завада, продукти в цей період треба добирати такі, що містять багато рослинної клітковини, мікроелементів, вітамінів. Отож лікар рекомендує надавати перевагу кашам із різних круп, присмаченим соняшниковою, кукурудзяною чи оливковою оліями. «Найкорисніша з–поміж каш — гречана, — наголошує пані Зоряна, — адже багата мікроелементами і вітамінами, які необхідні для збалансованого харчування. Оскільки у піст вживати м’ясо і рибу не можна, дуже важливо регулярно поповнювати організм білками. Тому не забувайте про такий продукт, як соя — за харчовою цінністю її білки не поступаються білкам риби, м’яса, молока».

Дієтолог радить також звертати увагу на бобові, особливо квасолю, яка містить цукристі сполуки — глюкозу, фруктозу, сахарозу, крохмаль. З огляду на наявність вітамінів С, В, В2, B6, PP, а також E, який регулює обмін жирів, білків та кислот, квасоля є дуже цінним продуктом для літніх людей. Ця культура також багата на мінеральні сполуки, підсилює секреторну функцію шлунка. «Тому, готуючи традиційний вінегрет, обов’язково додавайте квасолю, — зауважує Зоряна Іванівна. — Робіть із неї пісні паштети, бутербродні маси. І неодмінно пийте побільше соків».

Багато хто помилково покладає на піст надії «нарешті схуднути», бо є нагода. «Однак піст — не дієта, від нього не схуднеш, — наголошує пані Зоряна. — Дієту призначає лікар — у разі, якщо людина має якісь серйозні проблеми зі здоров’ям. Піст — духовна річ. Коли ми говоримо про очищення організму, то насамперед маємо на увазі релігійний аспект, а не медичний».

Дієтолог наголошує: входити в піст слід обережно, поступово обмежуючи в харчуванні кількість тваринних продуктів, щоб організм звикав до овочевого раціону. Звісно, краще починати цей процес за кілька тижнів до самого постування.

 

ДО РЕЧІ

У жодному разі під час посту не можна голодувати, інакше організму не буде звідки черпати необхідні ресурси. Якщо організм не отримуватиме потрібних речовин з їжі, він «позичатиме» їх сам у себе. Режим харчування під час посту має бути чотириразовим. Водночас навіть рослинною, овочевою їжею не можна наїдатися «під зав’язку», застерігають лікарі. Адже ми їмо для того, аби жити, а не навпаки.

 

ВАЖЛИВО!

Дієтолог Зоряна Завада радить пам’ятати: є певна категорія людей, яким постувати навіть шкідливо. Наприклад, дітям до 18 років, організм яких формується, тому потребує збалансованого і раціонального харчування. Не можна суворо обмежувати раціон і вагітним, жінкам, які годують немовлят материнським молоком, людям, що недавно перенесли операції, мають цукровий діабет, порушення обміну речовин, загострення недуг шлунково–кишкового тракту, нирок, проблеми з кров’ю.

А київський нутріціолог, фахівець зі здорового харчування Владислав Сластін певен: «Якщо людина почувається цілком здоровою, але має важкі фізичні, розумові чи психологічні навантаження, перебуває в стані емоційних стресів, дотримуватись посту їй не варто. І тільки коли ви налаштовані психологічно, не маєте жодних протипоказань, можете постувати».

Пан Владислав наголошує: якщо людина з неідеальним здоров’ям усе–таки хоче дотримуватися посту, вона може це робити, попередньо порадившись із своїм лікарем. Сам термін суворого обмеження в їжі у такому разі бажано скоротити і, відмовившись від м’ясних продуктів, усе–таки споживати молочні та рибу.