Ходоки до СОТ

01.03.2012

Україно–російська «сирна війна» розпочала підрахунок перших випадкових жертв. «Кілька днів в окремих областях України спостерігається зменшення закупівельних цін на молоко. Водночас відповідного зниження цін на молокопродукти в магазинах громадяни не бачать», — сказав, відкриваючи вчорашнє засідання уряду, Прем’єр–міністр Микола Азаров. Урядовець старанно блиснув окулярами, намагаючись продемонструвати свою лють. Обурюватися й справді є чим: літр молока, яке здають селяни, подешевшало з 2,80—2,90 до 2 гривень.

Для власників худоби, які тільки з патріотизму намагаються не вирізати взимку свої стада, така ситуація стала неприємним сюрпризом. Улітку, як відомо, молоко дешевшає і без цього, а якою буде бухгалтерія селянина (корми, утримання, податки і мінус дотації), можна тільки здогадуватися. «Це відчутний удар по сімейних бюджетах. І водночас втрата зацікавленості тримати корів. Адже доходи інколи вже не покривають витрати», — продемонстрував знання теми Прем’єр і додав, що селяни почнуть «скидати» поголів’я. «А це абсолютно неприйнятно», — резюмував Азаров.

Утім чіткого плану на тему «Що робити?» в урядовців не виявилося. Це щонайменше дивно, адже «сирна проблема» між двома країнами з’явилася аж ніяк не сьогодні. Прем’єр Азаров учора обмежився лише дорученням профільному міністрові розробити механізм цільової адресної дотації. Нюансів тут два. Насамперед, вільних коштів у бюджеті нема. А судячи з інтонацій Прем’єра, він пропонує схему нарахування дотацій, дуже близьку до тієї, яку уряд торік... скасував. «Узагалі я вважаю, що час переглянути підходи до державної підтримки молочного тваринництва. Дотацію на літр молока повинні отримувати самі люди у власні руки», — сказав Микола Янович. Приблизно так і було до моменту, коли Азаров очолив Кабмін — гроші надходили до мешканців села через каси переробних заводів. А потім перестали надходити зовсім. Уряд планує, що завтра все стане ще простішим: «Порядок має бути простий: здав молоко — отримав підтвердження його якості — отримав квитанцію — і наприкінці місяця отримав гроші».

Утiм, схоже, сам Прем’єр не вірить у це. «Можна також допомогти здешевленням кормів для селянських господарств. Водночас, якщо через різницю цін переробники отримують надприбуток, його треба перерозподілити в бюджет. А виробникам, яких зачепила заборона експорту на російський ринок, натомість допомогти», — остаточно змішав у кучу «коней і людей», тобто економічні та фіскальні методи роботи на ринку, очільник уряду.

Аграрний міністр Микола Присяжнюк тему, як виявилося, знає. «Ми не спостерігаємо поки що здешевлення сирів усередині країни, бо все–таки сир — продукт тривалого зберігання. А от закупівельні ціни на молоко катастрофічно знизилися, — влучно окреслив він проблему. І чесно розповів про готовність уряду з цією проблемою боротися: — Складна ситуація із сирами. Я принаймні здивований. Ми зараз збираємо молокопереробні підприємства і прийматимемо якесь рішення».

Як саме він ставиться до перелічених його шефом методів впливу на ринок, Присяжнюк делікатно промовчав. Натомість потішив публіку своїм ноу–хау — Україна, за словами чиновника, скаржитиметься на Росію до Світової організації торгівлі. На перешкоджання вільного обігу товарів. Чудова ідея має лише один недолік: Росія наразі не є членом СОТ. Щоправда, стане ним. Але аж у липні. А до липня (навіть сподіваючись на малоймовірне, що СОТ вплине на Росію миттєво) можуть дожити далеко не всі українські корови.