Непізнана політична сила

22.02.2012

Через два дні після акції протесту біля пам’ятника воїнам–інтернаціоналістам у Києві, коли ветерани–«афганці» розвернулися спинами до Президента Януковича, на адресу їхнього лідера Олександра Ковальова почалися погрози, тиск. Саме такою є реакція влади на долучення «афганців» до політичної діяльності. Пан Ковальов — лідер громадської «афганської» організації «Ніхто крім нас» — прокоментував ситуацію «Україні молодій».

Олександр Ковальов, за його словами, донедавна був співзасновником невеличкої вугільної компанії, яка має шахту на Донеччині. «Щоб не «підставляти» працівників, я вийшов із її керівництва», — каже активіст–опозиціонер. Але влада нібито вважає, що відхід Ковальова формальний і він надалі отримує з шахти гроші. «Буквально минулої п’ятниці було п’ять обшуків у київському офісі компанії, а також домашній обшук голови «НКН» Донецької області Олега Шуляка», — каже лідер ветеранів–«афганців». Самому Ковальову телефонують із попередженнями про «жорстку вказівку знищити» та пропозиціями виїхати з країни: «Кажуть, не спокушай долю, бо буде горе. З тобою гратися в джентльменів ніхто не буде, є команда шукати компромати, — ділиться Ковальов. — Нас пресують за те, що ми підняли ветеранське знамено, за яке воювали».

Очолювана Ковальовим ВГО «Ніхто крім нас» у даний час справді перетворюється на політичну партію. «Нам перешкоджають і на кожному кроці гальмують процес, вишукують помилки в установчих документах», — зазначає керівник «НКН».

Аби взяти участь у парламентських виборах, партія має бути зареєстрована не менш як за рік до цього. Тому ВГО «Ніхто крім нас» обрала своєю базою політичну партію «Громадський рух України». За словами Олександра Ковальова, «ГРУ» кілька років тому зареєстрував ветеран–«афганець» Олександр Тарасюк.

«До нас («афганців») звертаються лідери практично всіх парламентських партій та політичних сил, які мають шанси потрапити до парламенту, і пропонують іти на вибори разом із ними. Зрештою, якщо нас так хочуть бачити у парламенті, то ми спробуємо. Але зробимо це самостійно», — каже Ковальов.

Активісти «Ніхто крім нас» пробували прорватися до Верховної Ради ще минулої осені — протестуючи проти спроби урізати соціальні пільги «афганцям». Тоді ветерани зламали паркан біля ВР і були зупинені лише на ґанку. Кажуть, що деякі нардепи від «Регіонів» під час штурму зривали з лацканів депутатські значки й тікали до чорного ходу.

Очевидно, що влада остерігається «афганців». Чому — «УМ» запитала директора Інституту глобальних стратегій, політолога Вадима Карасьова.

«Афганці» — це сила, войовничість і організованість, яка може піти «по беспрєдєлу», тому влада їх і боїться, — каже Карасьов. — І купити їх дуже важко. Елітних політиків можна вмовити, звабити, зробити те, що називається «тушкуванням». А з «афганцями» ніхто не знає, як поводитись. Це непізнаний політичний об’єкт».

При цьому політолог стверджує, що 5–відсотковий бар’єр для «афганців» як самостійної політичної сили — непрохідний. «Одна справа — влаштувати бунт і стати задом до Президента, а інша — повернутися обличчям до людей, до виборців. Має бути політична програма і політичне бачення для України», — каже пан Карасьов.