Дубль 77–й. Останній

26.01.2012
Дубль 77–й. Останній

Тео Ангелопулос. (з сайту vesti.az.)

Учора вранці на шосе у передмісті Афін мотоцикліст збив Тео Ангелопулоса. Режисер саме прямував на знімальний майданчик — він працював над фільмом «Друге море» про вплив економічної кризи на життя простих греків. 77–річного Тео Ангелопулоса називали класиком грецького кіно.

За даними поліції, після наїзду мотоцикліста режисера відкинуло вбік, він упав у бетонний колодязь, але ще кілька годин був живим. У важкому стані його доправили до шпиталю, проте медикам не вдалося врятувати Тео Ангелопулоса — травми виявилися не сумісними з життям. Як повідомляє «Рейтер», мотоцикл належав поліцейському, котрий саме патрулював вулиці.

Теодор Ангелопулос є автором 18 фільмів, декотрі з яких удостоєні престижних нагород («Вічність і один день» — Золота пальмова гілка Каннського кінофестивалю, 1998 р.; «Погляд Одіссея» — приз журі Канн, 1995 р.; «Подорож на Кіферу» — приз Каннського фестивалю за найкращий сценарій, 1985 р.; «Подорожуючі гравці» — приз Венеціанського кінофестивалю, 1980 р.). На батьківщині Ангелопулоса вважали незаперечним і шанованим класиком. Його п’ять разів удостоювали головного призу кінофестивалю в Салоніках. У 1960–х, у часи авторитаризму, він постав як будівничий нового грецького кіно.

Більшість фільмів Тео Ангелопулоса — перегук з історією Греції, вони насичені давньогрецькими міфами та ремінісценціями. «Історія — як жінка, схожа на мою героїню з «Трилогії». Вона закохується, народжує дітей, потім її заарештовують, випускають на волю, знову саджають. І відпускають тільки для того, щоб вона встигла попрощатися з тілами мертвих — одного сина, другого. Все, що вона може, — прокричати: «За що?!» Цей плач — єдине, з чим я можу звернутися до глядача», — сказав режисер в одному зі своїх недавніх інтерв’ю. Чим не історія про Антигону?..