Поліція заарештувала Барбі

19.01.2012

Співробітники іранської поліції моралі почали здійснювати облави в іграшкових крамницях, щоб попередити потрапляння у продаж ляльок Барбі. Як повідомляє агенція «Рейтер», іранські захисники моралі стверджують, що довгонога пластикова блондинка підриває засади ісламу. Власник магазину в північній частині Тегерана розповів журналістам, що днями в його крамниці з’явилися співробітники відомства, яке відповідає за мораль, і висунули вимогу вилучити з продажу всіх Барбі.

Іранська релігійна влада ще 1996 року визнала ляльку, яку виготовляє американська фірма «Маттел», «неісламською» з огляду на «шкідливі культурні та суспільні наслідки її впливу». Незважаючи на заборону, ляльки Барбі до останнього часу відкрито продавалися в деяких тегеранських магазинах.

В Ірані ще 2002 року почали випускати конкурентiв для Барбі та її приятеля Кена — дівчинку Сару і хлопчика Дара. Сара є зразковою мусульманкою й шанує настанови стосовно вигляду жінки у громадських місцях: ховає волосся під хустку, носить широке вбрання, яке приховує фігуру. Але «ісламські» відповідники Барбі й Кена не припали до вподоби іранським дітлахам.