Храми Софронія

21.12.2011
Храми Софронія

Презентацію документального фільму «Храми його життя» у Черкаському обласному драматичному театрі імені Тараса Шевченка глядачі супроводжували оплесками. Адже двосерійна картина розповідає про зведення храмів на Черкащині і головного будівничого — митрополита Черкаського і Канівського Софронія.

Автором фільму є голова творчого об’єднання «Піраміда», екс–керівник Черкаської облдержтелекомпанії «Рось» Михайло Калініченко, а режисером — Анатолій Бойчук. «Зняти такий документальний кінофільм мене спонукало відчуття, що у теперішньої влади немає пожертви на благо України, а такі люди, як владика Софроній, — яскравий приклад цієї пожертви. Тому митрополит Черкаський і Канівський став головним героєм», — зазначає в коментарі «УМ» автор Михайло Калініченко.

Фільм розповідає про Свято–Михайлівський собор у Черкасах, який є найбільшим в Україні і який збудований за проектом владики. У картині йдеться й про інші черкаські храми, що були знищені чи закриті радянською владою і які взявся відбудовувати митрополит Черкаський і Канівський. За минулі 20 років, відколи він на Черкащині, в області збудовано, відреставровано та ремонтується 200 храмів. Нині владика Софроній будує у Черкасах 136–метрову дзвіницю, з висоти якої буде видно далеко за околиці обласного центру.

До речі, «УМ» детально розповідала, як владика ініціював дослідження архівних документів про червоний терор проти 800 священнослужителів у центрі України, за результатами якого потім було видано книгу. І це теж — яскраве свідчення життєвої позиції цієї людини.