Чи знаєте Ви, що втрата слуху помітніша, нiж слухові апарати?

08.12.2011
Чи знаєте Ви, що втрата слуху помітніша, нiж слухові апарати?

Наталія Баліна — лікар–аудіолог Центру слухової реабілітації «Аврора».

Мільйони людей у світі страждають від порушень слуху. Втрата слуху не завжди є ознакою старості, це може бути наслідком перенесених захворювань, травм, лікування токсичними препаратами або впливу дуже гучних звуків. Підступність полягає в тому, що іноді слух знижується поступово та непомітно. Людина не одразу розуміє, що з нею відбувається: зникає розбірливість мовлення інших людей, все складніше стає спілкуватися по телефону, дивитись телевізор. При цьому багато хто навіть не звертає на це уваги, не замислюється, що це ознаки втрати слуху, дратується, коли на це починають вказувати оточуючі.

Внаслідок порушення слуху у людини часто розвиваються судинні захворювання, головні болі, хронічна втома або депресія. Проблема полягає в тому, що людина чує не вухом, а саме мозком! Найменше зниження потоку звукової інформації призводить до того, що мозок поступово припиняє розрізняти звуки. «Якщо Ви помітили, що у Вас або у Ваших близьких став погіршуватися слух, не затягуйте з візитом до лікаря–аудіолога, проблеми зі слухом не можна ігнорувати, — попереджує заступник головного лікаря Центру слухової реабілітації «Аврора» Наталія Баліна. — У нашому Центрі після діагностування стану слухової функції лікар призначить відповідне лікування. Але при порушеннях слуху, на жаль, медикаментозне лікування неефективне, а хірургічне втручання показане лише в особливих випадках, тому більш поширеним методом корекції є протезування за допомогою сучасних слухових апаратів. Нашим пацієнтам ми пропонуємо апарати провідної аудіологічної фірми «Отікон» (Данія).

— Ми розуміємо, що дуже важко визнати та сприйняти, що в тебе порушення слуху, що тобі потрібні апарати, — розповідає аудіолог Н. Баліна, — багато хто соромиться слухових апаратів і вважає, що вони неестетичні та не допомагають. Але постійно жити в напрузі та перепитувати співрозмовників — це набагато помітніше, нiж сучасні якісні та мініатюрні слухові апарати! Останні новітні технології від «Отікон» — цифрові слухові апарати зі штучним інтелектом, такі малесенькі міні–комп’ютери (деякі моделі апаратів трохи більші за кавове зернятко). Ці апарати вміють «мислити» і «розуміти» людину» та здатні компенсувати будь–яку втрату слуху. Це означає, що апарати працюють подібно до мозку людини: аналізують навколишнє середовище, виділяючи для підсилення лише мовленнєві звуки, що надає можливість чути навіть в умовах складних звукових ситуацій (у метро, супермаркеті, школі (університеті), церкві). А також, що дуже важливо, захищають пошко–джене вухо від впливу дуже голосних звуків.

За 20 років спеціалісти Центру слухової реабілітації «Аврора» допомогли більше 50 тисячам своїх пацієнтів (серед яких є навіть новонароджені та люди дуже похилого віку) повернути слух. Довіртесь нам, і Ви не залишитесь наодинці зі своєю проблемою. Не відмовляйте собі у повноцінному житті!

Олена Єгова

 

Запис на медичний прийом:
04210, м. Київ, проспект Героїв Сталінграда, 20;
тел.: (044) 467–30–60, (050) 382–41–95
www.aurora.ua
e–mail: [email protected]