Жир розтане разом зі здоров’ям

01.12.2011
Жир розтане разом зі здоров’ям

Перш нiж обрати певну дiєту, треба поспiлкуватися з лiкарем–дiєтологом. (Фото з сайту tvoezdorovie21vek.ru)

Бажання жінок скинути зайві кілограми нерідко призводить до серйозних проблем зі здоров’ям. Щороку британські дієтологи складають рейтинг найшкідливіших дієт, які, попри це, користуються популярністю в охочих схуднути. Як повідомляє «Медпортал», цього року лікарі визначили п’ять систем обмеження в харчуванні, які завдають значної шкоди організму.

Лідирує в списку шкідливих систем харчування відома дієта від П’єра Дюкана, яка ґрунтується на великій кількості білкової їжі в раціоні, суворому контролі кількості порцій і калорій. Цієї системи дотримується дружина принца Уїльяма Кейт Міддлтон, яка завжди вражає громадськість своєю стрункістю. За твердженням дієтологів, система харчування від Дюкана — надзвичайно складна, незрозуміла і малоефективна.

Навіть сам Дюкан неодноразово говорив, що на початку дієти у людини можуть виникнути проблеми зі здоров’ям: постійна слабкість, запах із рота, закрепи тощо. То чи є сенс так ризикувати здоров’ям, щоб досягти не надто вражаючого результату? Адже у світі існує безліч інших методів схуднення — м’яких, безпечних і дійсно ефективних.

На другій позиції в рейтингу шкідливих дієт розташувалася популярна серед актрис і моделей дієта алкорексія, яка передбачає мінімальне вживання продуктів із низькою харчовою цінністю і необмежену кількість спиртних напоїв. Така дієта справді допомагає скинути кілограми, але варварськими для організму методами. Алкорексія призводить до алкоголізму, захворювань печінки, розбалансування нервової системи та інших порушень, тож не дивно, що лікарі виступають проти.

Трійку «лідерів» серед небезпечних дієт замикає система харчування за групою крові. Вчені вже не раз наголошували, що в медицині поки не існує наукових доказів користі від такої дієти. Дієтологи, у свою чергу, відзначають, що дієта за групою крові може бути небезпечною для здоров`я, оскільки при низькокалорійній системі кальцій не встигає засвоюватися організмом, і людина страждає від власноруч «вирощеного» остеопорозу навіть у молодому віці.

Дієта «сироїдіння», якої дотримуються актриси Наталі Портман і Демі Мур, займає четверте місце в рейтингу. Лікарі не заперечують, що в раціоні людини мають бути свіжі овочі та фрукти. Більше того, онкологи, кардіологи, гастроентерологи наполягають на тому, щоб люди щодня вживали салати або принаймні гризли моркву чи перекушували яблуком. Це допомагає запобігти закрепам, нормалізує роботу кишечнику, попереджає рак прямої кишки. Утім існує ціла низка продуктів, які не можна їсти сирими, оскільки вони потребують обов’язкової термічної обробки. Наприклад, картопля, квасоля, рис, боби тощо. У сирому вигляді такі продукти не тільки не приносять користі, а й шкодять організму.

Замикає п’ятірку дієт–«шкідників» та, яку багато хто вважає «найздоровішою». Йдеться про вживання суто дитячого харчування. Споживати пюре з баночок, призначене для маленьких дітей, люблять Дженніфер Еністон, Гвінет Пелтроу і Леді Гага. Ці пані вважають, що оскільки для малят готують усе найкраще, дитячу їжу залюбки сприймає й дорослий організм. Але дієтологи попереджають: така система не підходить дорослій людині, яка повинна харчуватися твердою їжею. Процеси, які відбуваються в організмі дорослого, дуже відрізняються від процесів в організмі дитини, і потреба в їжі, сні, руховій активності у них також різна. Мало того, що на рідкій їжі дорослі люди втрачають зуби (бо для нормального їх функціонування потрібне регулярне навантаження, тобто їжа, яку слід гризти і жувати). Проблема ще й у тому, що в пюре для малюків немає харчових волокон, які необхідні дорослій людині для відчуття ситості та нормальної роботи кишечнику.

 

АЛЬТЕРНАТИВА

На противагу шкідливим дієтам лікарі пропонують здорове харчування, якого слід дотримуватися впродовж усього життя. Їсти, за великим рахунком, можна все (крім продуктів, категорично заборонених людям із певними діагнозами), але невеликими порціями. При цьому — не наїдатися на ніч, жирне м’ясо замінити на більш пісне та рибу, пити багато рідини і вживати багато продуктів, які містять клітковину (свіжі овочі, фрукти).

Хоча, наголошують медики, все індивідуально. Є захворювання (наприклад, виразка шлунка в стадії загострення, напад холіциститу тощо), при яких пацієнт просто змушений сісти на «медичну» дієту. У ній багато «не можна» і дуже мало «можна», та ще й переважно несмачного — розварені кашки без масла, несолоні, негострі, несолодкі страви, тощо. Тому кожній людині, перш ніж обрати певну дієту, треба поспілкуватися з лікарем–дієтологом. Виходячи з цілої низки факторів (чи були огрядними батьки, чи є в людини хронічні захворювання ендокринної системи, органів травлення, від яких корисних продуктів вона отримує найбільше задоволення), фахівець рекомендує систему харчування, яка буде одночасно й оздоровлюючою, і прийнятною для здоров’я.