Звари мені, горщику...

02.11.2011
Звари мені, горщику...

Гречка — як з бабусиної печі. (автора.)

Усе нове — добре забуте старе. І коли ми придбали для куховарства пузаті глиняні горщики, це для нас не видалося чимось надзвичайним: хтось пригадав запашні страви з бабусиної печі у подібних банячках, дехто — казку чи вірш зі свого дитинства. Пригадуєте, як було в Андерсена: принц–свинопас змайстрував чарiвний диво–горщик, обвішаний дзвіночками, який готував з музикою і безпомилково відгадував, яку страву в когось готують, що в кого росте на городі. А ще: «Звари мені, горщику, зеленого борщику...» А про казанок, який просто завалив місто кашею?!

У такому посудi можна готувати «все, що в кого росте на городі». Це — безпрограшний варіант: будь–що, приправлене вершками, маслом чи збитими яйцями, зі спеціями, улюбленими продуктами і фантазією перетворить звичайний обід чи вечерю на маленьфке родинне свято. Пузаті керамічні банячки на столі виглядають просто фантастично! До того ж у них зберігається максимум вітамінів і мікроелементів — усе це завдяки дивним природним якостям глини, товстим стінкам і рівномірному розподілу тепла по всій поверхні.

Почнемо з класичної домашньої печені з м’ясом. Для її приготування можна використати свинину, телятину, курятини. Хто любить жирнішу страву, можна додати підчеревину або ошийок. На 4 порції потрібно 500 г м’яса, 600 г картоплі, 150 г моркви, 150 г ріпчастої цибулі, 200 г печериць, 2—3 зубчики часнику, дві столові ложки підсмаженого борошна, 5 — рослинної олії, вода, за смаком — сіль, чорний мелений перець, червоний солодкий перець, базилік, майоран. Спочатку на сковороді трохи підсмажуємо на середньому вогні порізані цибулю й моркву, додаємо часточки печериць і пасеруємо ще 2 — 3 хвилини. У горщики порівну розкладаємо спершу шматочки м’яса, які відразу солимо і перчимо, додаємо по столовій ложці обсмажених моркви, цибулі та печериць, перемішуємо. Потiм — шар картоплі, попередньо приправленої сушеним базиліком, майораном, дрібно нарізаним часником, сіллю та перцем. Зверху докладаємо решту спасерованих iз грибами овочів, кладемо по одному невеличкому лавровому листочку і трохи підсмаженого борошна та перемішуємо все це з верхньою частиною картоплі. Наостанок горщики наповнюємо кип’яченою водою, щоб вона покрила всі інгредієнти. Далі закриваємо посудини кришками (або заліплюємо кружками з тіста) і ставимо в холодну духовку, включаємо нагрів на 200 градусiв і не виймаємо близько години. Ще можемо трохи «потомити», знизивши температуру. (Якщо не знаєте, як готувати їстівні «кришки з тіста», ось рецепт тіста: склянка кефіру, яйце, 100 г маргарину, сіль, по 0,5 чайної ложки цукру та соди, борошна — скільки вбере).

Неодмінно поверне у дитин­ство, до бабусиних байок про те, що «пуп наївся круп», печеня в горщику з курячими тельбухами. Для страви візьміть 800 г курячих шлуночків, 800 г картоплі, 3 середні цибулини, 2 морквини, 300 г цвітної капусти, 300 г квасолі, свіжої чи замороженої, та 150 г зеленого горошку, невеличкий кабачок, 25—30 г томатної пасти, а також спеції: по столовій ложці майорану, сухої аджики, 70 г олії, зелень, сіль, кілька зубчиків часнику. Почищені й порізані шлуночки злегка обсмажте на олії, додайте сюди води і поставте на повільний вогонь на півгодини, щоб вони «томилися». Коли вода випарується, додайте олії і обсмажуйте овочі: починайте з цибулі, через кілька хвилин всипте пошатковану морквину, решту порізаних овочів, а наприкінці — томатну пасту. (Головне на цьому етапі приготування — щоб нічого не пригоріло). Посоліть і додайте спеції. На дно кожного горщика покладіть порізану картоплю і все, що смажилося у сковорідці. Долийте страву бульйоном чи окропом і ставте в духовку хвилин на 40—50. Після того вимкніть духовку і дайте настоятися страві хвилин 10. Насамкінець, відкривши кришечку, заправте печеню сметаною і зеленню.

Багато хто, спробувавши в горнятку кашу, стане прихильником круп, навіть якщо перед цим каш не визнавав. Навіть перлова ! Чудова каша, розсипчаста, з м’якими зернятками перловки, які на зубах приємно лопаються. Аромат масла, грибів і спецій, смаженої цибульки і солодкої моркви підсилить і закріпить ваш вибір . На одне порційне горня потрібно 100 г перлової крупи, 120 г будь–яких свіжих грибів, півтори склянки води чи бульйону, 50 г вершкового масла, половина чайної ложки солі та спеції. Як завжди, перлову крупу треба промити в кількох водах і дати стекти. Далі у сковороді розтопити вершкове масло, всипати перловку і злегка обсмажити її, слідкуючи, щоб не підгоріла. Печериці почистити, порізати на невеликі шматочки і покласти до крупи. (Якщо маєте лісові гриби, їх спочатку потрібно почистити і прокип’ятити 40 хвилин, а сухі — ще й попередньо замочити. І смажити під кришкою хвилин 5 — гриби мають розм’якнути і дати сильний аромат). Насамкінець треба перекласти крупу з грибами в порційні горщики, посолити, додати спеції, залити водою чи бульйоном, накрити кришкою і відправити в духовку. Коли вода в горщиках закипить, слід зменшити вогонь і «томити» кашу в духовці 50 хвилин. Якщо крупа буде твердою, тримати в духовці ще 10 хвилин. Перед подачею в горнятко покласти шматочок масла і зелень.

Дуже просто приготувати гречку в банячку. Спочатку треба м’ясо (свинину або курятину, 150 г на порцію) обсмажити на сковорідці з олією, посолити й поперчити. Окремо злегка підсмажити на соняшниковій олії цибулю з морквиною. Гречку (100 г на порцію) перебрати і добре промити. Все змішати, додати за смаком солі і приправи (які вам подобаються), перекласти в горщики, залити бульйоном або гарячою водою (рідини має бути приблизно удвiчi більше, ніж гречки з м’ясом.) Поставити в духовку і з моменту закипання тримати при невеликій температурі 1—1,5 години.  

Просто, оригінально і смачно — омлет з цвітною капустою у горнятку. Для його приготування ( на 4 порції) відваріть у підсоленій і приправленій лавровим листям і перцем горошком воді цвітну капусту (1кг), розберіть її на суцвіття, поріжте і присипте сухарями. На соняшниковій олії спасеруйте кільця двох середніх цибулин, пошатковану морквину і кільця двох солодких перчин. Додайте 50 г вершкового масла, капусту обваляйте у сухарях, посоліть, поперчіть і розкладіть усе швиденько у горщики. Насамкінець збийте 4 яйця з дрібкою солі, розмішайте яєчну суміш з подрібненою свіжою зеленню і залийте нею овочі в горщиках. Запікайте в духовці 20 хвилин.

ПОРАДНИК

Наповнені глиняні горщики не можна ставити у гарячу піч, себто духовку, — вони можуть тріснути. Ще ні в якому випадку не ставте такий горщик на конфорку — там йому точно «смерть».

Виймати порційний гарячий горщик і ставити на стіл обов’язково потрібно на підставку — дерев’яну чи керамічну (у крайньому випадку — на тарілку).

Звичайно, привабливіший для ока емальований глиняний горщик, але блискуче покриття навряд чи вам вдасться уберегти від мікроскопічних тріщинок. А вони, між іншим, дуже добре вбирають хімічні засоби, якими ви миєте посуд, а потім, під час приготування, неприємно «присмачують» страви. Тож для того, щоб легше вiдмити глиняний посуд, його краще спочатку вiдмочити, а потiм добре відтерти.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>