Марш–парад і квест про зрив

02.11.2011

Окрім низки традиційних заходів та урочистостей на честь 93–ї річниці проголошення Західноукраїнської Народної Республіки, на Тернопільщині вчора відбулося і дещо незвичайне дійство. Обласна організація Молодіжного націоналістичного конгресу та громадська ініціатива «Оновлення країни» за сприяння голови політради «Нашої України» Валентина Наливайченка провели у районному центрі Козова масову молодіжну квест–гру «Листопадовий зрив».

Десятки хлопців та дівчат із різних районів області, серед яких було чимало активістів громадських організацій, в ході захопливого інтелектуально–спортивного змагання прилучилися до славнозвісних подій 1918–го. Як відомо, в ніч із 31 жовтня на 1 листопада того року на Західній Україні відбулося національно–визвольне повстання, в результаті якого було проголошено ЗУНР зі столицею у Львові.

Із цієї ж нагоди вчора в Тернополі біля меморіального комплексу «Могили Українських січових стрільців» відбулися панахида й мітинг, організовані обласним товариством «Меморіал» та міською владою.

Відзначали річницю Листопадового чину й у Львові. З самого ранку на площі Ринок, 1, біля входу до міської ради, громадська організація «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» організувала своєрідний контрольно–пропускний пункт. Вартові були вбрані в австрійську військову форму зразка 1918 року. З тих часів вояки мали і спорядження. На рукавах — пов’язані синьо–жовті стрічки. Січові стрільці роздавали працівникам та відвідувачам мерії інформаційні листівки про створення ЗУНР.

По обіді колони студентів вирушили від Львівського національного університету ім. Франка до Янівського цвинтаря. «Кілька тисяч студентів, викладачів та аспірантів університету зібралися на віче на Янівському кладовищі, — повідомила прес–служба ЛНУ. — Для нас це вже традиційний захід, адже щороку студенти та працівники університету вшановують таку пам’ятну дату».

Надвечір у місті Лева пройшов марш–парад на вшанування загиблих пластунів під час подій 1 листопада 1918 року. А насамкінець на площі перед університетом утворили живий ланцюг із лампадками, присвячений пам’яті героїв Листопадового зриву.