Хочеш пенсію — ламай паркан

02.11.2011
Хочеш пенсію — ламай паркан

Учасники мiтингу хотiли закрити депутатiв у парламенті. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Під Верховною Радою зібралися тисячі ветеранів Чорнобиля з усієї країни, які вимагали повернути їхні пільги, призначені ще в далекому 2001 році. Зараз же, за словами учасників акції, в новому законі ці пільги хочуть відмінити. Цікаво, що формулювання у депутатів дивне, нібито попередній законопроект прийняли з порушеннями.

Люди вирішили не стояти довго під парканом і вчинили у стилі афганців — зламали його під запис «Бандити, здавайтеся по одному» з фільму «Місце зустрічі змінити не можна», спробувавши прорватися до депутатів. Подвійний кордон спецназу став їм на заваді. «Захопимо Раду!» — кричав хтось у натовпі, та той не пішов проти правоохоронців. Замість цього площа перед будівлею, зазвичай порожня, перетворилася на міні–Майдан, де стояли люди з плакатами та прапорами регіональних представництв чорнобильців. «Азаров, Тігіпко — не копайте собі могили», «Зупинили атом — зупинимо «беспрєдєл» Кабміну» — і це були найтолерантніші банери.

Як розповів один з організаторів акції, голова Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля Володимир Проскурін, «на цьому тижні Азаров підписав меморандум iз «Союзом Чорнобиль України», який суперечить нашим інтересам, але нібито всі чорнобильці його підтримали. Намагаються нас просто розвести, як афганців, де різні організації по–різному ставляться до влади. Але там не вийшло і тут не пройде. Шкода, що дехто нажився на цьому, а у нас в результаті немає пенсії. До речі, це ще й порушення Кримінального кодексу — «Невиконання рішення суду», бо всі наші пільги визнали в суді». Пан Проскурін запевнив «УМ», що акція протесту триватиме до третього листопада, поки до них не приєднаються афганці.

Далі події розгорталися стрімко, лідер Радикальної партії Олег Ляшко поговорив з комендантом ВРУ і домовився, що Литвин зустрінеться з делегацією представників мітингу. Обирали представників всією громадою на площі, когось гучно схвалювали, когось гнали геть. Так, багато було чути образ на адресу Юрія Андреєва, президента Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України», якого відверто звинувачували в зраді інтересів чорнобильців. Ляшко та Королевська, яка теж з’явилася підтримати людей, провели делегатів до сесійної зали.

Ще один чорнобилець, голова Васильківської районної організації інвалідів «Союзу» Павло Новіченко, розповів «УМ», що «багато років усі наживалися на наших пільгах. Цікаво, що закон про допомогу чорнобильцям прийняли в 2001 році, а реально про нього люди дізналися в 2007–му. Але ж кошти весь цей час усе одно виділялися! Де вони? Мені досі не відповіли на це запитання. Зараз пенсія ветерана Чорнобиля має бути тисяч п’ять — цього вистачить лише на більш–менш нормальне існування. Але такі пенсії треба виборювати в суді, а ті пільги, що у нас були завжди: проїзд, субсидії на квартплату — це все теж забирають. Як жити в таких умовах, коли людина всі кошти витрачає на ліки? Додам ще про махінації. В минулому році на наш район виділили 360 автомобілів для інвалідів Чорнобиля. І що ви думаєте? Лише десять iз них дійшли до людей, решта розчинилися в повітрі! Скільки ми ще будемо терпіти таке свавілля!?».

Люди, що залишилися в цей час на вулиці, скандували: «Банду геть!». Декілька жінок спробували піднести зламаний паркан до дверей Ради, але їм на заваді стали міліціонери, які спочатку хотіли скрутити жінок, та чоловіки навколо не дали їм змоги це зробити. У результаті невеликої сутички правоохоронці все–таки заволоділи парканом та віднесли його в «безпечне» місце. Після цього пристрасті трохи вщухли.

Уже відомо, що скандальний законопроект 9127 «Про гарантії виконання державою рішень судів» буде розглянутий лише після того, як сторони домовляться між собою.

А ТИМ ЧАСОМ...

Разом iз чорнобильцями на акцію прийшли й обмануті вкладники кредитної спілки «Український фінансовий союз», які вже чотири роки не можуть повернути свої кошти. Як сказала одна з потерпілих Валентина Василівна: «Нехай наші гроші поверне держава, раз не змогла зупинити цю махінацію!». Зовсім дивно виглядав натовп людей, який вимагав, щоб Президент зупинив рейдерський захват підприємства «Житомирські ласощі».

Головне, якщо маніфестанти дочекаються третього числа, то до них приєднаються не тільки афганці, а й пiдприємці, громадські організації та учасники нового автомайдану, який «УМ» анонсувала в попередніх номерах.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>