Патріарх, який потребує реклами

29.09.2011
Патріарх, який потребує реклами

Скандальні білборди поки що ніхто не «підправив». (Фото з сайту molbuk.ua.)

П’ятий візит на рік — предстоятель Російської право­славної церкви Кирил здійснює поїздки Україною з такою регулярністю, начебто відвідує густозаселені православними області Ро­сії. Географія сміливого «освоєння України» розширюється: не тільки російськомовний Схід, а й далі на захід країни. 1–2 жовтня патріарх приїде на Буковину. За тиждень до цього візиту вже розгорілися пристрасті та почалися скандали.

 

«Ласкаво просимо» доведеться скоротити

Особливо обурили буковинців запопадливі білборди з текстом «Буковина вітає свого патріарха», густо розставлені вздовж траси, якою їхатиме московський патріарх. Можливо, для когось він і свій, але не для всієї громади, адже Буковина — багатоетнічний край, тут проживають віруючі різних конфесій і віросповідань. Серед вірян краю, до слова, лише третина належить до УПЦ Московського патріархату. Чернівецька обласна організація ВО «Свобода» навіть звернулася до голови облдержадміністрації Михайла Папієва з вимогою зняти згадані білборди, iнакше «свободівці» обіцяють звернутися до суду.

«Нагадуємо Вам, — йдеться у зверненні, — що Україна є незалежною та суверенною державою, і Буковина є невід’ємною частиною України, а не островом російської держави, православну церкву якої очолює патріарх РПЦ Кирил. Ті, хто дозволяє собі розміщувати на білбордах неправдиву, провокативну та з проявом меншовартості інформацію, мають бути притягнені до передбаченої Конституцією України та законами України відповідальності. Також наголошуємо, що подібна інформація може бути розцінена як прояв неповаги до інших релігійних конфесій, представлених в області».

Солідарні з позицією ВО «Свобода» і чернівецький відділ Союзу українок, Ліга українських жінок, Українська народна партія, інші демократичні сили. Найрадикальнішi кроки робить УНП — голова її обласної організації Іван Антонюк оприлюднив звернення партійців до Генеральної прокуратури України з вимогою «порушити кримінальну справу за фактом появи «кирилівських бордів» на Буковині», а також попросив КРУ «перевірити, на яких підставах і скільки бюджетних коштів було виділено для встановлення зазначених білбордів».

Хоча вчора плакати, які внесли такий роздрай у громадське життя краю, ще стояли цілі–цілісінькі, за інформацією з джерел в ОДА, «приймаюча сторона» хоче «пом’якшити» напис на білбордах — прибрати слово «свого». Тобто «Буковина вітає патріарха». Але не свого.

Офіційно ж  «губер­натор» Папієв заявляє, що улесливі білборди — це справа рук Буковинської єпархї УПЦ.

Вулиці відремонтовано, траву пофарбовано

Грандіозного приводу для візиту очільника МПЦ на Буковину не шукали. Привід тільки один — освячення Свято–Троїцького собору Свято–Вознесенського монастиря в селі Банчени. Цікаво, що це один iз наймолодших монастирів України, його заклали 17 років тому, а собор, на освячення якого чекають главу РПЦ, узагалі почали будувати в 2006 році.

Зазвичай побачити «свого патріарха» прибувають тисячі вірних Московського патріархату. Скільки людей збереться 1 жовтня на церемонію освячення храму, керівництво області ще не знає: за оцінками «губернатора» Папієва, це число коливається від 50 до 100 тисяч осіб. Але ще одну людину (окрім, звісно, самого патріарха Кирила) буковинські владці чекають точно — за ще не підтвердженою офіційною інформацією, скористатися нагодою побачитися з високим представником Кремля хоче і Президент України Віктор Янукович. Таку інформацію з медіа–джерел підтверджує й інформагенція УНІАН.

Напевно, тому влада клопітливо готується: Чернівці чепурять, в авральному порядку ремонтують дороги, плитку на одній вулиці переробляють кілька разів... Днями Михайло Папієв сказав журналістам, що вважає візит патріарха Кирила «великою і високою подією». Його транслюватимуть у прямому ефірі місцеві телеканали. Пересічні чернівчани вже думають, куди б цими вихідними виїхати з міста подалі, бо навряд чи можна буде спокійно пересуватись у ці дні вулицями.

Ніхто не проти

Як і в Луганську, який Кирил відвідував 14—15 вересня і де було заборонено протестні акції та всі масові заходи, що не «вписувалися» в картинку «луганчани вітають високого гостя», у Чернівцях також намагаються придушити можливі акції ще «в зародку». Наприклад, 26 вересня завдяки низці регіональних інтернет–видань, зокрема «Захід.нет», країна дізналася, що активісти низки чорнобильських та «афганських» громадських об’єднань, зокрема «Спілка Чорнобиль» під орудою Манолія Желєзного, планують перекрити дорогу, якою рухатиметься кортеж патріарха. Вимогу «протестанти» виставляють не російському священику, а українській владі — не урізати їхні пільги. Як тільки ця заява поширилася, керівників «протестних» анклавів викликали «на килим» облдержадміністрації. І наступного ж дня вони відкликали свою грізну заяву, запевнили, що ЗМІ «все перекрутили». Заступник голови ОДА Георгій Галиць, якого цитує УНІАН, відтак запевнив, що «...все буде спокійно і будуть проведені всі профілактичні заходи, ніхто і близько на кількасот метрів до проходження маршруту Президента чи керівника церкви не зможе підійти... Там буде абсолютно чиста зона».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>