Чому сумує Веселуха

07.09.2011
Чому сумує Веселуха

Про свій вихід на пенсію ще далеко не в поважному віці заступник волинського прокурора Володимир Веселуха повідомив минулого тижня. Ця новина і подивувала волинський бомонд, і не дуже. Цей несподіваний вихід на пенсію пов’язують із конфліктом, головними фігурантами якого були Веселуха і голова Волинської ОДА Борис Клімчук.

11 серпня Володимир Веселуха, який виконував тоді обов’язки прокурора області, видав «на–гора» у місцеві ЗМІ інформацію про те, що Клімчук, будучи ще надзвичайним послом у Литві, у 2008 році купив біля Луцька кілька гектарів землі сільгосппризначення. Підгайцівська сільрада згодом незаконно змінила її цільове призначення, віддавши під будівництво. Хоча за ті роки голова ОДА там так і не збудувався, прокуратура подала позов до суду про визнання незаконними та скасування рішень Підгайцівської сільської ради про зміну цільового призначення земельної ділянки, а також про визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку, яка належить Борису Клімчуку. Таку запізнілу «принциповість» прокуратури очільник Волині не забарився прокоментувати. Він підтвердив, що купив паї у місцевих жіночок за пристойні гроші, хоча будуватися там не збирався: «Якщо пану Веселусі потрібна ця земля, бо я знаю, що він не завершив кілька проектів і, мабуть, вже їх не завершить, зокрема гольф–поле побудувати, гольф–клуб... Ну, в прокурора свої мрії і плани. В мене вони значно скромніші. Якщо потрібна пану Веселусі ця земля, я готовий 20 соток йому під будівництво індивідуальне подарувати».

Така відвертість Бориса Петровича свідчила про те, що неоголошена війна між двома впливовими особами в області буде жорсткою. Але що вона так швидко закінчиться — не чекав ніхто. Подейкують, Борис Клімчук доправив до Києва солідну порцію компромату на Веселуху, у якого четверо дітей навчаються за кордоном і сам він дуже вже часто як для працівника прокуратури катається по Європі. Місцеві політичні експерти вважають, що без узгодження зі своїми столичними колегами перший заступник прокурора Волині не став би подавати позов до суду до самого керівника виконавчої влади області. Напевне, він теж мав надійні тили у Києві, але у Клімчука вони виявилися міцнішими. Тому «добровільний» вихід Веселухи на пенсію експерти вважають не інакше як наслідком «наїзду» на голову ОДА.

Сам Володимир Веселуха у своїх обережних коментарях стверджує, що його звільнення не зов­сім пов’язане із непорозумінням з Клімчуком, хоча частково ця ситуація вплинула на його рішення написати рапорт: «Пов’язувати це із землею Клімчука, напевно, не зов­сім правильно. Як один з факторів — так. Але тут ціла низка обставин склалася. І в тому числі позиція генерального прокурора. В цій ситуації він мене не підтримує», — заявив тепер уже колишній заступник прокурора Волинської області.

До речі, зять Бориса Клімчука теж працює заступником обласного прокурора.