У Тальне «прийдуть» чотири гетьмани

04.08.2011
У Тальне  «прийдуть» чотири гетьмани

Голова Тальнівської райдержадміністрації Леонід Єгоров показує макет майбутнього пам’ятника чотирьом гетьманам. (Фото автора.)

У Тальному на Черкащині вирішили вшанувати відразу чотирьох українських гетьманів — Богдана Хмельницького, Івана Мазепу, Байду Вишневецького та Петра Дорошенка. У пам’ять про відважних борців за волю України в центрі затишного міста встановлять монумент. Зведуть його спонсорським коштом.

 

Це «правильні» гетьмани

«Богдан Хмельницький, Петро Дорошенко, Іван Мазепа та Байда Вишневецький — «правильні» гетьмани. Це великі люди, які боролися за волю України. Народ недарма про них пісні співає», — говорить «УМ» Леонід Єгоров, голова Тальнівської райдержадміністрації. Але, на жаль, зазначає Леонід Васильович, належним чином їх досі не пошановано, тому нинішні покоління українців повинні виправити таку ситуацію — так вирішили в Тальному.

За словами очільника Тальнівщини, усе почалося з того, що місцевий меценат Володимир Мовчан запропонував встановити у центрі Тального пам’ятник Богдану Хмельницькому — гетьману, який народився на Черкащині й прославив Україну у світі. Але потім, коли вже йшло обговорення цього питання, дружина Володимира Петровича — Лілія Петрівна — висловила думку про те, що непогано було б звести монумент відразу чотирьом гетьманам. Оригінальність такого задуму, згадує голова райдержадміністрації, підтвердили й скульптори.

«Я також підтримав таку ідею. І тепер ми вже маємо макет цього пам’ятника», — Леонід Васильович бере зі столу у своєму робочому кабінеті й показує нам міні–пам’ятник.

Майбутній монумент вражатиме своєю величчю. На постаменті, з усіх чотирьох сторін, височітимуть гетьмани. Видатні діячі нашого героїчного минулого ніби вдивлятимуться у сьогодення України, за незалежність якої вони стояли.

«Монумент гетьманам встановимо в центральній частині Тального, на місці знесеного пам’ятника Леніну. Плануємо також реконструювати й саму площу, для чого залучимо спонсорські кошти», — додає тальнівський міський голова Олександр Біленко. Він каже: після встановлення монумента центральна площа має отримати й свою назву, для цього, напевне, спеціально оголосять конкурс.

«Шевченківський» камінь для гетьманів

Реалізувати задум планується не раніше, ніж через рік. Спочатку скульптори виготовлять монумент із гіпсу, замовники на нього ще раз подивляться і лише тоді, коли не буде зауважень, дадуть «добро» на спорудження монумента вже з каменю.

«Пам’ятник буде висотою більше трьох метрів, це без постамента. А виготовлять його з такого ж каменю, як і пам’ятник Тарасу Шевченку в моєму рідному селі, у Кривих Колінах», — пояснює Володимир Мовчан.

До речі, встановлення пам’ятника чотирьом гетьманам — це не перша його спонсорська допомога районному центру. У 2009 році коштом Володимира Мовчана у Тальному зведено церкву святих Петра й Павла Української православної церкви Київського патріархату. Висота дзвіниці цього храму сягає 37 метрів, у ньому одинадцять дзвонів, вкритих сусальним золотом.

Біля цього храму зведено також будинок для батюшки та недільну школу для тальнівської дітвори, котру добре обладнано і яка успішно тепер працює. «Для паломників плануємо збудувати поруч ще триповерховий готель, щоб люди мали де зупинитися й перепочити», — додає Володимир Мовчан. І озвучує ще одну свою давню мрію про те, аби в Тальному нарешті змінили ще й радянські назви вулиць.

 

ДО РЕЧІ

У Тальному дбають і про дозвілля тамтешніх мешканців. Нині тут, понад річкою Тальянкою, будується сучасний спортивно–розважальний комплекс, похвалитися яким може тепер далеко не кожен український районний центр. Новий комплекс матиме власне міні–футбольне поле, баскетбольний та багатофункціональний спортивний майданчики, ігрові зони для дітей, там планується звести фонтан, встановити криту трибуну з пластиковими сидіннями, а ще розчистити річку Тальянку і відремонтувати міст.