Дві голови, два колеса, а посередині...

03.08.2011
Дві голови, два колеса, а посередині...

У «Селігері–2011» Володимир Путін (у центрі) взяв участь у змаганнях з армреслінгу: спершу як арбітр, а потім і як учасник. (Фото Рейтер.)

У прем’єр–міністра Росії Володимира Путіна позавчора був молодіжний бенефіс. Цього року на молодіжному форумі «Селігер» (за назвою однойменного озера), який щорічно проводить у Тверській області пропутінський рух «Наші» (вони ж — «нашисти», «путінюгенд», «піонери Путіна), ВВП був поза конкуренцією. Президент Дмитро Медведєв надав перевагу візиту до Калінінградської області, і хоча на кожному кроці табором Путіну щось та нагадувало про соратника–суперника, у серцях молоді панував лише один його світлий образ: як відомо, у росіян що «с глаз долой» — те «із сєрдца вон».

 

Така непроста машина — ця влада...

У «Селігері» Володимира Володимировича чекали. На кожному кроці можна було помітити плакати з його іменем або цитатами: «Треба мотижити, як святий Франциск...», «Продавець, не забувай: продав алкоголь неповнолітнім — сів на лаву підсудних!», «Путін — хуліган, що веде Росію до фашизму»... Останнє гасло — не диверсія спецагентів «Солідарності», які потайки проникли в «нашинське» лігво, а заголовок газети «Сандей таймз». Його демонстрація, очевидно, мала на меті продемонструвати «мощь» Росії й «хулігана», якого «там» так бояться, що ух! Майже як Муссоліні.

Прямуючи табором до шатра, де на нього чекали 4,5 тисячі молодих пропутінців, ВВП вирішив труснути м’язами й продемонструвати свою відмінну фізичну форму: видерся на альпіністську стінку. Щоправда, невисоко — десь на метр угору. Зате без страхування. А далі, не встиг Путін дійти до допитливої молодіжної аудиторії, на нього вже чекало головне питання наступного (виборчого) року: на шляху Володимира Володимировича постав велосипед із двома сидіннями. Він же — тандем. «Непроста машина — щоб на ній їздити, потрібна злагоджена командна робота обох вершників», — підступно зауважив молодий чоловік, що стояв поряд із двоколісним гібридом. «Ми з Дмитром Анатолійовичем під’їдемо, спробуємо», — усміхнено не розгубився Путін.

«У цілому сумнозвісний тандем, про який так багато говорять, реально склався як діючий інструмент, — уже серйозно відреагував ВВП на запитання «селігерців» про 2012 рік. Юнь демонструвала винахідливість, намагаючись «розкрутити» Путіна на пряму відповідь: мовляв, чи приїдете на «Селігер» наступного року і в якому статусі?

«А вам цікаво ось так зі мною посидіти, поспілкуватися, почути мої відповіді? («Та–а–ак!») А важливо, в якій я при цьому якості?» — примруживши загартоване око спецслужбіста, запитанням на запитання відповів прем’єр. Хорове волання «Ні–і–і!» на другу частину запитання, за його словами, і було відповіддю.

«Ми з Дмитром Анатолійовичем давно знайомі, разом багато працюємо, у нас спільні погляди на принципові питання розвитку країни і міжнародні справи... Але ми, звісно, різні люди. Та, що важливо, — у нас склався стиль роботи, ми чуємо одне одного, слухаємо одне одного й ухвалюємо збалансовані рішення у рамках своєї компетенції. А щодо майбутнього, то воно не за горами. Мине трохи часу, і ми з вами порадимося, як бути далі», — підсумував глава уряду. Тож наразі відповіддю на запитання, яке цікавить усю Росію, було розміщене в таборі голографічне зображення «два в одному»: під одним кутом на плакаті з’являвся поки що президент Медведєв, під іншим — поки що прем’єр Путін.

Про міжнародну політику, тоталітаризм і соціальні мережі

Також у рамках відвідин «Селігера», де вперше побував іще 2009 року, Путін пообіцяв своїй «молодій гвардії» виділити на перебудову табору 2,5 млрд. рублів, щоб у наступні роки «нашисти» мешкали у комфортних постійних будівлях, а не в наметах, як тепер. І прокоментував кілька питань міжнародної політики. Зокрема, заявив, що не має нічого проти об’єднання Росії і Білорусі в єдину державу. На його думку, такий сценарій є «імовірним і дуже бажаним». Хоча, «зрозуміло, що це на сто відсотків залежить від волевиявлення самих білорусів». Оскільки питання про можливе входження Білорусі до складу Росії поставив учасник зустрічі, який походить із Білорусі, Путін дав йому настанову: мовляв, якщо білоруси дійсно прагнуть стати підданими Кремля, то «повинні за це боротися».

Згадав ВВП і про можливе входження до складу РФ Південної Осетії (учора посол цього невизнаного утворення в Росії спростував такі наміри південноосетинського керівництва). А коментуючи ситуацію із намаганням Вашингтона уникнути дефолту, назвав Сполучені Штати «паразитом» на тілі світової економіки, який шляхом накопичення велетенських боргів загрожує глобальній фінансовій системі.

«Може, Росії варто повернутися до тоталітаризму? При Сталіні такої корупції не було...» — зауважила під час зустрічі з прем’єром якась молода особа. Але глава уряду на провокацію не піддався. «Невже ви самі в це вірите? Це ж тупиковий, неефективний шлях. Без творчості й свободи держава приречена, як це сталося з Радянським Союзом», — наголосив Путін.

І на запитання «Ви за «Твіттер» чи за «ЖЖ» («Живий журнал». — Ред.) запевнив: «Я — за інтернаціонал».

 

ФІГУРА

На форумі Володимир Путін зустрівся з одним із його учасників Микитою Італьянцевим. Рік тому голова Федеральної агенції у справах молоді Василь Якеменко (один з організаторів «Селігера–2011) звинуватив Васю в тому, що він, як «людина, яка їсть більше, ніж їй потрібно, обкрадає країну і Путіна зокрема». Італьянцев засоромився й відтоді схуд на 37 кілограмів: із 148 до 113. Пройнявшись такою свідомістю, 58–річний Путін пообіцяв і собі продемонструвати силу волі та скинути зайву вагу — півкілограма.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>