Азаров і капуста: тепер онлайн

26.07.2011
Азаров і капуста: тепер онлайн

Капуста по 80 копiйок: для модераторiв знижки. (Фото з сайту cenzor.net.ua.)

Кожен ґазда знає, що у понеділок ходити на ринок — дуже невдячне заняття. Більшість торговиськ або зачинені на санітарний день, або просто не працюють. Проте одна річ, коли мужчина просто так іде купувати капусту в практично вихідний день, й зовсім інша — коли цю капусту він намагається придбати як Прем’єр­міністр — з державною метою. Про любов Миколи Азарова до цього корисного овоча знають ще з його минулої урядової каденції. Ба, навіть більше, невинну, на перший погляд, репліку високого урядовця — про подешевшання білокачанної на тлі всезагальної дорожнечі та натяк на свою скромну роль у цьому процесі — йому згадували й згадували. Особливо активно нинішньої весни, коли овоч почав стрімко дорожчати, його вартість дійшла до 20 гривень за кілограм. Тоді неуважна господиня, яка у супермаркеті не подивилася на цінник, а просто навантажила у візок завжди дешевий продукт і на касі ледь не втратила свідомість від цифр на чеку, довго і пристрасно згадувала особисто Миколу Яновича.

 

Але наш Прем’єр не йшов в контратаку і міцно тримав удар. І вичекав­таки свій зоряний час. Із настанням погожих літніх днів капуста знову почала дешевшати. І біля неї знову з’явився Микола Азаров. Цього разу зустріч відбулася на території київського гуртового ринку з простою назвою «Столичний». Свого часу наш Прем’єр наказав збудувати таких торговельних майданчиків багато: у центрі держави, на її заході, сході і півдні. І взагалі, зайнятися логістикою овочів та фруктів — аби таким чином впливати на формування ринкових цін. Експерти назвали такий хід думок очільника Кабміну дуже правильним. Мовляв, найбільша біда галузі і те, що вона постійно програє зарубіжним виробникам, а отже, українець змушений їсти польські яблука та єгипетську картоплю, тому що їхня логістика на порядок організованіша за нашу. І навіть пропонували чиновникам схеми зацікавлення учасників ринку, аби ті мали сенс вкладати кошти у розвиток овочевої інфраструктури. Й тоді, мовляв, через п’ятьсiм років галузь могла б...

Утім «міжвиборчий цикл» в Україні становить значно менший часовий проміжок, ніж пропонують експерти. І урядовці вирішили діяти швидшими темпами: спочатку відкрити ринки... «У 2011—2012 роках значна частина країни буде покрита мережею ринків і овочесховищ», — заявив Микола Азаров, вийшовши з машини на території ринку у найважчий, як стверджують забобонні люди, день тижня. І наголосив, що Україна перебуває на початковому шляху створення цивілізованого ринку сільськогосподарської торгівлі. Пройшовшися рядами, він побачив те, про що мріяв — овочевий комунізм! І не втримавшись, повернувся до камери й зробив безкоштовну рекламу комерційному підприємству: «Приїжджайте всі на ринок «Столичний». Тут капуста по 80 копійок, картопля молода по 3 гривні, а огірки по гривні». І як належить керівникові, котрий вміє бачити далеку перспективу будьякої справи та є апологетом прогресу, одразу ж запропонував продавати вирощені в центральноукраїнських чорноземах коренеплоди, зелень та стручкові — у всесвітній мережі iнтернет.

Тобто бабуся з Баришівки вже не везтиме свої огірки­помідорчики у переповненій маршрутці до Києва, а просто відкриє свій лептоп, набере логін і пароль — та увійде на сайт біржі. Уважно вивчивши котирування цін, бігцем пробігшись по рядках з аналітичними прогнозами аграрних експертів, поселянськи мудро примружить око, скептично подумавши: «А оцей синочок пише щось дуже вже заангажовано. Чи не лобіст він, бува, певних агрохолдингів?...», проте з успіхом і комерційним результатом продасть вирощене — такій же пенсіонерці з Борщагівки. Котра теж відкриє свій ноут у власній «хрущовці»... А, зрештою, що такого? В Естонії вже навіть вибори планують проводити в інтернеті.

Наступна ідея Прем’єра — компенсувати половину витрат на зберігання овочів та фруктів тим селянам, які виставлятимуть на «Столичному» свою продукцію. На думку Азарова, таким нехитрим чином (плюс iнтернет!) ми не тільки позбавимо куска хліба товстих і наглих посередників, а й подолаємо дефіцит овочів. І не тільки, треба сподіватися: зіб’ємо ціни на все, що проізростає в землі, — до осені на «Столичному» з’являться ще м’ясний та молочний відділи. Тож маму Кузьми уряд покаже ще й баригам, які їздять по селах на дешевих «Жигулях» та скуповують у чесних селян м’ясо задешево.

«Ще кілька місяців тому тут було чисте поле, а зараз, як мені сказали, продається 3 тисячі тонн овочевої продукції за добу», — сказав Прем’єр. Невдовзі ще два ринки — в Донецьку та Львові — також викинуть на прилавки приблизно таку ж кількість продукції. Процес, як колись любили казати, пішов. Головне тепер — аби народ не почав надто налягати на капусту.