Крейсер, якого злякалася Росія

15.06.2011
Крейсер, якого злякалася Росія

Цього судна злякалися в Москві. (Фото з сайту Daylife.com.)

Поява протиракетного крейсера США «Монтерей» у чорноморських водах у рамках навчань «Сі бриз» була сприйнята як загроза національній безпеці Росії. Про це йдеться в офіційному коментарі МЗС РФ.

«Заходження у Чорне море для участі в українсько–американських навчаннях «Сі бриз–2011» крейсера ВМФ США «Монтерей», оснащеного протиракетною системою «Іджис», викликає у нас низку питань», — зазначає російське міністерство. «Монтерей» було направлено в європейські води у рамках реалізації «поетапного адаптивного підходу» адміністрації США до формування європейського сегменту Протиракетної оборони. Зовнішньополітичний рупор Кремля вказує, що перший етап цієї програми передбачає розміщення у Адріатичному, Егейському та Середземному морях групи американських суден, які захищатимуть країни Південної Європи від гіпотетичних ракетних загроз. Ці кораблі могли б заходити у Чорне море при загостренні ситуації в регіоні.

«Хотілося б знати, яке «загострення» мало на увазі американське командування, переміщуючи із Середземного моря на схід основну ударну одиницю зі складу територіальної ПРО Північноатлантичного альянсу. Якщо мова йде про звичайний «візит» у цей украй чутливий регіон, то чому для нього було обрано корабель саме із таким варіантом озброєння?» — обурюється російське МЗС. І додає, що дипломати давно попереджали: поява «елементів стратегічної інфраструктури США» біля берегів Росії сприйматимуться «як загроза нашій безпеці».

Москва висловила занепокоєння, що систему ПРО формують без її участі, й закликала до «рівноправного партнерства».

Водночас українська сторона запевнила, що цьогорічні маневри спільно з силами НАТО не становлять загрози для Росії. «Україна не бачить у проведенні українсько–американських військово–морських навчань «Сі бриз–2011» реальної або потенційної загрози для кожної із країн Чорноморського регіону», — заявив прес–секретар МЗС України Олександр Дикусаров. За його словами, всі елементи, включені до програми навчань, жодним чином не пов’язані з відпрацьовуванням дій, які могли б становити небезпеку для «наших сусідів». Він нагадав, що для участі в навчаннях було запрошено всі чорноморські країни, в тому числі РФ. Українська сторона розглядає ці навчання як важливий елемент зміцнення взаємної довіри й співробітництва між військовими різних держав. За словами Дикусарова, Київ вважає, що такі заходи допомагають переборювати помилкові фобії й стереотипи періоду «холодної війни», а також сприяти підвищенню рівня безпеки в Чорноморському регіоні, повідомила агенція «Інтерфакс–Україна».

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Політолог Віктор Небоженко вважає, що заява Москви є не стільки демаршем, скільки сигналом для росіян. Московській дипломатії важливо продемонструвати співвітчизникам хоч якусь активність на тлі програшу «лівійського сценарію та розвитку процесу зі здачі сирійського сценарію». Україна є державою, де російська дипломатія, «відступаючи по всіх фронтах, може дозволити собі висловлювати бодай показне обурення», — заявив Небоженко в інтерв’ю «Німецькій хвилі». Політолог вважає, що Київ міг би використати факт візиту американського корабля в газових переговорах із Москвою. Він порадив Росії ставитися до України, «як до серйозного геополітичного сусіда, а не лише як до майданчика для реалізації своїх інтересів».