Тайм–аут iз думкою про осінь

09.06.2011

Добігає кінця театральний сезон 2010—2011. Хтось, як, наприклад театр «Вільна сцена», уже розпрощався зі своїми глядачами, хтось іще продовжує працювати (так, активний період для ТЮГу на Липках триватиме до середини липня). Заповнити літню паузу гастролями чи фестивалями зможуть одиниці: для театрів сьогодні це не потрібна творча міграція, а непідйомна розкіш. Але про «верстку» майбутнього сезону уже зараз замислюються всі без винятку.

«З 2–го по 11 липня наш театр із гастролями завітає до Севастополя, де працюватиме на сцені Академічного Російського театру імені Луначарського, — поділилася з «УМ» планами на літо завідувач літературною частиною Театру імені Франка Наталія Пономаренко. — Це вже буде шостий візит нашого театру до міста Севастополь. Починаючи з 2000 року ми кожнi два роки привозимо туди свої нові вистави». Цього разу франківці покажуть п’ять спектаклів: «Весілля Фігаро», «Буря», «У неділю рано зілля копала», «Одруження» та останню прем’єру театру — виставу «Романс. Ностальгія». Першою прем’єрою нового сезону, який розпочнеться у вересні, буде, швидше за все, «Гімн демократичної молоді» Сергія Жадана (режисер — Юрій Одинокий).

Відразу до трьох ювілеїв готуватиметься в наступному сезоні Російська драма: виповнюється 120 років заснування Першого російського стаціонарного театру в Києві, 85 років надання цьому театрові статусу державного та 80 років iз дня присвоєння театрові імені Лесі Українки. Перед відкриттям потрійного ювілейного сезону на сцені Російської драми пройдуть гастролі одного з найстаріших театрів Росії — Ульянівського драматичного театру. Восени афіша Театру імені Лесі Українки поповниться виставами «Міра за міру» (Вільям Шекспір), «Нахлібник» (Іван Тургенєв) та іншими. Наприкінці червня в театрі відбудеться традиційний показ самостійних робіт акторів театру. До речі, одна з найуспішніших вистав сезону 2010—2011 «1001 пристрасть, або Дрібниці життя» — результат саме такого «параду акторських ідей».

До ювілейного 25–го сезону готуватиметься Театр на Подолі. Серед творчих планів — п’єса радянського драматурга Олександра Вампілова «Минулого літа у Чулімскє»( режисер — Віталій Малахов) та «Тріо мі–бемоль» (п’єсу Еріка Ромера ставитиме Ігор Славінський).

Молодий театр збирався на фестиваль до Вроцлава, але, на жаль, ця поїздка зірвалася. Своїх шанувальників наступного сезону Молодий планує потішити виставами «Любовні листи Сталіну» за п’єсою сучасного іспанського драматурга Хуана Майорги (у ній лише три дійові особи — Сталін, Булгаков та його дружина), «Людина і вічність» (п’єса сучасного білоруського автора Андрія Криворутченка), «Афінські вечори» (російський драматург Петро Гладилін — знаний майстер ліричних історій). «Це п’єса для людей похилого віку, — анонсує «Вечори» Станіслав Мойсеєв, — це сюжет про хороші почуття, яких нам усім сьогодні так не вистачає».

30 червня традиційним гала–концертом завершує сезон Національна оперета. У липні заслужена артистка України, диригент Оксана Мадараш представлятиме свій театр на фестивалі «Оперета у замку Каунаса» у Литві. Солісти оркестру також планують побувати з творчим візитом у Німеччині.

Роман БЕБЕХ