Еміграція як привід для вистави

09.06.2011
Еміграція як привід для вистави

Вистава «Босоніж, гольцем, із серцем у руках». (Фото надане Театром імені Лесі Українки.)

Однією з найболючіших своїх проблем сучасний світ називає еміграцію. І неважливо, настільки благополучною є країна — так чи інакше вона змушена стикатися з неможливістю своїх громадян жити там, де народилася. Своє ставлення до цієї проблеми дедалі частіше озвучує театр.

З 13 по 16 червня у Національному театрі російської драми відбудеться міжнародний проект «Чужий серед чужих (еміграція та екстремізм у сучасному світі)». Серед його учасників — Інститут театрознавства Університету Людвіга Максиміліана (Німеччина), Департамент Драми Університету провінції Альберта (Канада), Посольство Німеччини в Україні, Гьоте–Інститут... «Міграція та еміграція — найактуальніші теми ХХІ століття, що жваво обговорюються в усьому світі як у приватному середовищі, так і у суспільстві, — вважає учасниця проекту, режисер і перекладач Алла Рибікова. — З цими темами щільно пов’язані й проблеми тероризму. Зближення Сходу і Заходу в контексті глобалізації всієї світової спільноти часто призводить до вибухонебезпечних ситуацій, провокуючи інколи крово­пролиття, внаслідок чого з’являються потоки біженців, емігрантів — людей зі скаліченими долями. Гострою є проблема й внутрішньої міграції, ментального тероризму, що часто реалізується в житті».

У програмі — сценічні читання німецької драматургії (свої версії чотирьох п’єс німецьких авторів представлять режисери Андрій Рябін, Дмитро Морозов, Ольга Гаврилюк, Алла Рибікова...), по завершенні яких відбуватимуться громадські обговорення. Також глядачі зможуть переглянути вистави «Босоніж, гольцем, із серцем у руках» (автор п’єси — Алі Джаяли, режисер — Катрін Кацубко) та «Башир Лазар» (автор п’єси — Евелін де ла Шенельєн, режисер — Піт Дефрайє).