Слухайте й смакуйте

13.04.2011
Слухайте й смакуйте

«Коли грає гарний джаз — він ллється, його можна пити. Коли в джезві вариться кава — вона дихає, піниться, грає, її можна слухати», — так коротко і влучно охарактеризувало Музичне товариство НаУКМА свою нову iнiцiативу... Джаз–клуб Jazzva, нещодавно відкритий в НаУКМА, це мистецько–освітній проект, який тематично охоплює всі можливі стилі та площини культурного впливу джазового мистецтва.

«Ідея створити такий проект зародилась, коли ми відвідали лекцію Ларрі Еппельбаума — головного спеціаліста музичного відділу Бібліотеки Конгресу США, який у рамках фестивалю Jazz in Kiev виступав із лекціями історії та теорії джазу. Саме Ларі надихнув нас на створення клубу, — розповів на презентації Jazzva координатор проектів Музичного товариства Назар Поливка. — Наша мета — не просто давати людям можливість слухати якісний джаз, а й пояснювати його. Існує стереотип, що джаз — це музика для обраних і не всім людям дано її зрозуміти. Ми хочемо посперечатися з цим твердженням, зробити джаз доступнішим і популярнішим, особливо серед молоді. Кожне засідання нашого клубу складається з двох частин: освітньої та музичної. Перша — це майстер–класи, лекції з історії або теорії джазу, дискусія з цікавими людьми зі світу джазу. Друга частина — джазовий концерт».

Наступну вечірку в Jazzva буде присвячено афрокубинському та бразильському джазу. Адже саме африканські та латиноамериканські мотиви лягли в основу джазової ритміки. Запланований цікавий майстер клас про поход­ження всієї сучасної ритміки від київського барабанщика Аліка Фантаєва. У планах також — серія тематичних джазових програм на могилянському радіо «КВіТ», проведення джазового фестивалю у НаУКМА...

Христина РЗАЄВА