Кого й куди клює орел від СБУ?

29.03.2011

Минулої п’ятниці відзначали День Служби безпеки України. Напередодні на центральній вулиці Полтави, біля будинку обласного управління СБУ, з’явилися одразу три сіті–лайти, що нагадували про це професійне свято. Таке прагнення публічності місцевих співробітників зазвичай закритої для стороннього ока, але надважливої державної спецслужби можна було б тільки вітати. Якби не, м’яко кажучи, дивна символіка, обрана полтавським СБУ для згаданого «виходу в люди». Адже «центральною фігурою» зображення на тих рекламних носіях став... російський імперський орел із блискавками в кігтях та лавровим вінком у дзьобі. Саме той, який вгніздився у центрі Полтави на так званому монументі Слави ще на початку ХІХ століття й ось уже 200 років поспіль прославляє перемогу російського царя Петра І у найтрагічнішій для України битві.

То ми відзначали професійне свято співробітників Служби безпеки незалежної України чи, даруйте, «філерів» царської охранки і ФСБ Росії?

На певні сумніви з цього приводу наштовхують і п’ятикутні зірки на п’яти баштах історичної будівлі, в якій «квартирує» УСБУ в Полтавській області. Споруджений у 1906—1909 роках для Селянського банку, будинок став пам’яткою архітектури загальнодержавного значення ще за радянських часів. Однак цей статус не завадив тоді «скоригувати» маківки його веж — замість «нейтральних» півників там встановили «ідеологічно вивірені» п’ятикутні зірки, стилізувавши башти під кремлівські... І якщо із завданнями тодішніх «кагебістів» вони були цілком суголосними, то з покликанням «есбеушників» зовсім не гармоніюють.

Прикро тільки, що цього, як кажуть, упритул не бачать ті, хто повинен, як ніхто інший, розрізняти символи своєї і чужої держав.