Побиття Принца

25.03.2011
Побиття Принца

Тепер принцу доведеться робити «операцію». (Фото Катерини Горностай.)

Скульптуру Маленького принца у ландшафтному парку на перетині Пейзажної алеї і Десятинного провулку спіткала зла доля: у ніч на середу вандали відбили голову казковому героєві Екзюпері, понівечили скульптуру і пошкодили табличку з написом «Дітям України від дітей Франції».

Відкрили скульптуру принца зовсім недавно — у 2010 році. А встановили на ділянці, за право зводити багатоповерхівку на якій Міністерство закордонних справ бореться в судах кілька років. Мешканці довколишніх будинків кивають у бік сірої будівлі на Михайлівській площі: вони певні, що саме МЗС — найбільший ворог ландшафтного дитячого майданчика.

 

Герой Екзюпері перетворився на купу мозаїки

«У вівторок я допізна працювала за комп’ютером, — розповідає мешканка будинку на Десятинному провулку, 7, що по сусідству із парком, Діна Соломонівна  Герцрікен. — Десь о пів на першу знадвору почула кілька глухих ударів. Але не вийшла на вулицю — було пізно. Та я і припустити такого не могла... А вже о шостій мене розбудила сусідка, Марина Соловйова, і сказала, що розбили Маленького принца. Відверті покидьки, стріляти таких треба».

Марина Соловйова — юрист, відстоює права киян у сфері незаконних та скандальних забудов. Того ранку вона вигулювала собаку і побачила понівечену скульптуру, разом із мешканцями сусідніх будинків викликала міліцію. Скоро правоохоронці приїхали, але затрималися недовго. Міліціонерів журналіст «УМ» побачив на місці і близько десятої години. Слід сказати, що разом із принцом під гарячу руку хуліганів потрапила ще одна скульптура — Дівчина з песиком.

Уранці бабусі прийшли з онуками на майданчик. Видовище не з приємних: старші пробували заспокоїти малечу, називали вандалів «поганими людьми» і запевняли, що Маленького принца «чарівники–майстри» неодмінно відремонтують... Діти розпачливо збирали в купку залишки дрібної мозаїки. Вочевидь, аби не згубилися детальки і майстри швидше повернули їм казкового героя.

Підступний задум чи п’яний дебош?

Речник столичної міліції Володимир Поліщук у коментарі «УМ» заявив, що знищення скульптури Маленького принца — навіть не акт вандалізму. «Це не пам’ятка культури і не могила. Сам термін «вандалізм» тут не підійде», — зазначив пан Поліщук. Прес–офіцер Шевченківського райуправління міліції Марина Макаренко з цим погоджується: «Так, це, скоріш за все, хуліганство, 292 стаття Кримінального кодексу (штраф або позбавлення волі до п’яти років)». Але ні версій, ні мотивів нищення скульптури у неї теж немає.

Мешканці ж висувають кілька версій стосовно того, чиїх рук це могла бути справа. Найпопулярніша така: зруйнували скульптуру за підказкою котрогось із посадовців МЗС, яке ніяк не відмовиться від планів знести увесь парк, щоб тут звести багатоповерхівку і поселити чиновників.

Утім і просто п’яного дебошу ніхто не виключає. Однак і тут є «але»: щоб таке провернути, потрібно було готуватися, «інструменти» принести, адже поруч щось важке і металеве знайти складно.

Мешканці Десятинного провулку, громадські активісти і правозахисники впевнені: якби Київрада після рішення суду, яке забороняє будівництво, повернула ділянку у власність міста, а парку надала статус скверу, вандали, можливо, не пішли б на злочин — скульптури перебували хоча би під формальною опікою закону.

Діана Соломонівна розповідає, що голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов особисто обіцяв вирішити конфлікт між мешканцями та чиновниками з МЗС. На зустрічі з тутешніми мешканцями він говорив, що КМДА активно веде переговори з МЗС і взамін Пейзажної алеї пропонує вибрати одну з чотирьох інших ділянок для будівництва омріяної дипломатами багатоповерхівки. Однак після тієї обіцянки ознак розв’язання конфлікту не з’явилося: МЗС продовжує боротися за право будівництва у судах.

Вирішити питання не допомогло навіть втручання Президента Віктора Януковича. Хоча в листопаді минулого року він дав конкретні завдання: «Кабінету Міністрів України спільно з Київською міською державною адміністрацією доручено вжити вичерпних заходів для врегулювання ситуації».

Нічна варта

Автор скульптур на «Пейзажці» Костянтин Скретуцький повідомив «УМ», що планує відновити свій витвір. От тільки про строки зарано говорити — потрібні гроші. Пан Скретуцький переконує, що новий принц буде точною копією свого зруйнованого попередника, «виконаємо за ескізами Антуана Екзюпері, це принципово». До речі, за словами пана Костянтина, табличка «Дітям України від дітей Франції» була лише «стовпом, на який не посмів би заїхати екскаватор» — насправді французька сторона ніякого стосунку до створення чи фінансування скульптури не має, окрім того, що на відкритті принца були присутніми представники посольства. Це мало відлякувати забудовників.

...А тим часом місцеві мешканці починають нічну варту ландшафтного парку, аби вберегти решту його унікальних об’єктів, які Спілка художників України визнала творами мистецтва.

 

ДОВІДКА «УМ»

Пейзажна алея — зона відпочинку, створена на початку 1980–х років на місці зритих оборонних валів Верхнього міста. Ця територія перебуває під охороною ЮНЕСКО і входить до заповідника «Стародавній Київ». Незважаючи на це, 2004 року з’явилися плани будівництва тут, на перетині Пейзажної алеї та Десятинного провулка, елітної багатоповерхівки з підземним паркінгом та басейнами на даху. Замовником було Міністерство закордонних справ, співробітники якого мали отримати частину квартир. Завдяки активним протестам громадськості забудову вдалося зупинити, а замість бетонного монстра на «Пейзажці» з’явився чудовий ландшафтний парк із незвичайними скульптурами. Його створено коштом місцевих мешканців та меценатів. а до облаштування парку долучилися журналісти, громадські діячі, співак Олег Скрипка, актриса Ольга Сумська, композитор Юрій Рибчинський, інші.

Остаточною перемогою на юридичному фронті стало рішення Верховного Суду про незаконність виділення земельної ділянки. Наразі справа за Київрадою, яка має офіційно визнати парк на Пейзажній і таким чином унеможливити його забудову. Але депутати вже вдруге не спромоглися прийняти це рішення, відклавши його, на прохання МЗС, до осені.

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>