Майданчик у самостійне життя

18.03.2011

У Севастополі урочисто відкрито соціальний гуртожиток для дітей–сиріт. Тут мешкатимуть молоді люди віком 15–23 роки, випускники дитячих будинків, які зовсім не мають куди йти. У цьому ж комунальному закладі вони зможуть жити впродовж трьох років, аж доки не стануть на ноги — здобудуть спеціальність, знайдуть роботу і підшукають собі житло.

Заклад розташовано на вулиці Коломійця, в приміщенні, де раніше була молочна кухня. Під час повної реконструкції будівлі тут було облаштовано комфортні кімнати для проживання, кухню, пральню і навіть спортзал.

Перші двадцять сім мешканців заселяться до гуртожитку вже в квітні цього року. І, окрім побутових зручностей, молоді люди зможуть отримати в своєму новому домі психологічну, соціально–педагогічну, юридичну, соціально–економічну допомогу. А головне — хлопці та дівчата тут адаптовуватимуться до самостійного життя. Бо в сиротинці як? Нагодують, одягнуть, обперуть і навіть забезпечать дозвілля. Тут же молодим людям доведеться все це робити самим, а також — самостійно розпоряджатися грошима, вчитися планувати свій бюджет.

Такий заклад — уже дев’ятнадцятий в Україні. Аналогічні гуртожитки є вже в багатьох регіонах країни. І це добре, що дитині, яка вийшла з–під опіки сиротинця, є куди піти. Але, як зауважила заступник директора Державної соціальної служби сім’ї та молоді Ірина Дубініна, було б значно краще, якби юних новоселів прилаштовували в звичайні сім’ї. І хоча процес всиновлення сиріт українськими родинами набуває обертів (за статистикою, щомісяця близько сотні малюків знаходять своїх мам і тат), десятки дітей виходять у самостійне життя, навіть не маючи уяви: як це воно — жити у сім’ї…

 

ДОБРА СПРАВА

Великдень із родиною

У Тернополі з ініціативи громадської молодіжної організації «Братерство сиріт» стартувала акція «Подаруйте радість дитині на Великдень у родині». Запросити до себе на Великодні свята дитину–сироту дуже просто: треба зареєструватися в організації і принести необхідні документи, які б засвідчили, що дитині буде затишно у вашому домі, повідомляє портал sirotstvy.net. Діти перебуватимуть у тимчасових родинах п’ять днів: з 22 до 26 квітня. Якщо ви зацікавилися і маєте бажання зігріти своїм теплом сироту, зареєструватися для участі в акції можна до 10 квітня.