А бурячка не хочете?

17.03.2011
А бурячка не хочете?

Звісно, найбільше корисних речовин міститься не в таблетках, а у справжніх ягодах.

Для багатьох офісних працівників, які цілими днями сидять перед монітором, очі — найпроблемніший орган. Навантаження, які щодня припадають на «дзеркало душі», негативно впливають на роботу зорового апарату: слизові оболонки очей нерідко страждають від пересихання, кришталик — від непорушного погляду на коротку відстань. Як наслідок — погіршення гостроти зору, відчуття піску в очах, почервоніння, набряк тощо. Як стверджують офтальмологи, проблема розв’язується комплексно: спеціальною гімнастикою для очей, дотриманням зорового режиму та прийомом вітамінів, мінералів, різних БАДів для підживлення ослабленого органа. Причому серед «очних» таблеток і капсул в останні роки найбільшої популярності набули засоби з екстрактом чорниці — ягоди, відомої своїм цілющим впливом на очі. Речовини, які містяться у чорниці, справді укріплюють стінки судин очного дна, тому є досить ефективними для профілактики багатьох зорових патологій. Але тільки в тому випадку, якщо в дієтичній добавці, придбаній в аптеці чи магазині здорового харчування, справді є чорниця, а не буряк, виноград, а то й просто набір ароматизаторів із барвниками.

Співробітники лабораторії «Тест», які свого часу виявили згущене молоко на основі рослинного жиру та препарати для схуднення з наркотичною добавкою, для нового дослідження відібрали сім марок дієтичних добавок на основі чорниці та її екстрактів. І з’ясувалися, що в більшості зразків чорницею хіба що пахло, а корисних антоціанів, за які, власне, й цінують цю ягоду, знайдено не було. Реальну користь для очей здатен принести тільки один із протестованих засобів, і то за умови, якщо людина буде вживати таблетки тричі на день.

«Результат перевірки виявився невтішним, — констатує президент науково–дослідного центру незалежних споживацьких експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — У складі всіх добавок зазначена чорниця і не заявлені синтетичні барвники. Але в більшості таблеток та капсул обіцяної чорниці ми не виявили, зате деякі добавки «грішили» синтетичним барвниками. Так, усі п’ять вітчизняних учасників тесту — «Візівіт», «Оковіт», «Чорниця–форте плюс», «Чорниця–оптима» та «Чорниця–ф» не містили чорниці взагалі. Замість цього у «Візівіті» було виявлено антоціани чорноплідної горобини й винограду, а також два штучні барвники: Е132 (індигокармін, синій) і Е122 (азорубін, червоний), про які не було зазначено на етикетці.

Добавки «Оковіт» і «Чорниця–форте плюс» містили замість чорниці виноград, а «Оковіт», крім того, — ще й два штучні барвники Е133 (діамантовий синій) і Е127 (еритрозин, червоний), про які виробник також скромно промовчав.

Добавка для очей «Чорниця–ф» містила замість обіцяної ягоди буряк, а таблетки «Чорниця–оптима» — буряк і виноград».

За словами фахівця, лабораторні дослідження показали, що дві харчові добавки таки містили антоціани чорниці і більше нічого «зайвого» — це «Стрікс» (Данія) та «Чорниця форте з вітамінами і цинком» (Росія). Щоправда, дозування корисних речовин чорниці в цих таблетках відрізнялося у 30 разів! У російському препараті антоціанів було настільки мало, що про лікувальний ефект для очей узагалі не йдеться. А БАД, виготовлений у Данії, «дотягує» до лікувально–профілактичної дози 50 міліграмів, якщо людина прийматиме не менше трьох таблеток на добу.

Отже, при вживанні таких засобів не треба чекати, що проблеми з очима швидко «розсмокчуться», кажуть експерти. Якщо зір погіршується, краще звернутися до офтальмолога і пройти курс лікування, призначений лікарем. Бо ж, як свідчать лабораторні дослідження, реальна цінність БАДів не завжди відповідає тому, що обіцяно на упаковці.

 

ДОВІДКА «УМ»

Антоціани — природні барвники, речовини, які сприяють регенерації світлочутливого пігменту сітківки — родопсину; покращують трофіку сітківки ока, стимулюють її мікроциркуляцію; відновлюють тканинні механізми захисту сітківки та зміцнюють колагенову матрицю сполучної тканини; сприяють зміцненню капілярів сітківки. За рахунок цього покращується чутливість сітківки до різних рівнів світлового випромінювання і посилюється гострота зору при низькій освітленості.

 

ДО РЕЧІ

Голова Державної служби України з лікарських препаратів і контролю за наркотиками Олексій Соловйов узяв участь у «протифальсифікатній» нараді у Женеві (Швейцарія). Представники близько ста країн–учасниць обмінялися досвідом боротьби з розповсюдженням некондиційної медичної продукції та окреслили основні проблемні сфери в боротьбі з фальсифікованою продукцією. Серед основних вважається відсутність в окремих країнах координованої роботи правоохоронних органів у цій сфері, належного контролю за імпортом медичної продукції та її розподілом всередині країни.