Усе в трубу!

15.03.2011
Усе в трубу!

Цього разу в черкаській каналізації «виловили» купу щебеню. (Фото автора.)

Комунальне підприємство «Черкасиводоканал» б’є на сполох: щороку це підприємство витрачає 10 мільйонів гривень тільки на те, аби прочищати забиту каналізацію. «Черкащани сплутали сміттєві баки із каналізаційними трубами і викидають туди все, що заманеться, — картопляне лушпиння, огірки, використані памперси та жіночі гігієнічні прокладки. Це такий показник культури наших людей», — обурюється в розмові з «УМ» Василь Литвиненко, начальник цеху водопостачання і водовідведення КП «Черкасиводоканал».

Комунальникам уже можна створювати музей «скарбів», які вивудили з каналізації. За словами Василя Литвиненка, спеціалісти водоканалу, яким доводиться чистити труби, витягували звідти навіть рушники, бюстгальтери, м’які іграшки, щебінь, а також півторалітрові пластикові пляшки від соку й води.

Справжньою проблемою для каналізаційних труб, кажуть у водоканалі, є й модні нині миючі засоби для посуду, якi разом із кухонним жиром склеюються у «мотузки» по 20 сантиметрів у діаметрі і довжиною більше одного метра. Така пробка намертво закупорює каналізацію.

Як зазначає Микола Розсихаєв, старший майстер мереж водовідведення «Черкасиводоканалу», скидають сміття в каналізацію не тільки в багатоповерхівках, а й у навчальних, медичних закладах. А ще в старих будинках, де живуть здебільшого літні люди, які «лінуються, особливо взимку, віднести сміття у бак через дорогу від свого будинку». 

«Щодня на виклики про забиту каналізацію нашим спеціалістам доводиться виїжджати від 12 до 16 разів», — додає Василь Литвиненко. Він каже, що прочистка каналізації — важка й трудомістка робота. У каналізаційних колодязях на шестиметровій глибині робітникам водоканалу доводиться працювати по дві години, за один виїзд прочищаючи до сотні метрів каналізаційних труб. Люди працюють у гумових костюмах, протигазах і по пояс у воді. За одну таку чистку робітники вручну піднімають на поверхню та вивозять на смітник до п’ятнадцяти відер усякого непотребу.

Як розповідає Віктор Давидович, старший диспетчер центральної диспетчерської служби КП «Черкасиводоканал», з кожним роком кількість дзвінків про забиту каналізацію в Черкасах збільшується. Якщо позаторік їх було приблизно дві з половиною тисячі, то торік фахівці водоканалу виїжджали прочищати каналізацію майже три тисячі разів. Директор комунального підприємства «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко наголошує, що проблеми із засміченням каналізації в Черкасах були й раніше. Але тепер це набуває обрисів стихійного лиха. «Один такий виїзд обходиться нам у кілька тисяч гривень, а щороку, аби прочистити забиту каналізацію, витрачаємо 10 мільйонів, — констатує пан Овчаренко. — Замість того, аби направити ці гроші на відновлення колекторів та водовідведення...»