Образився? Кусай подушку й матюкайся!

11.03.2011

Здоровий спосіб життя — ціла наука, кажуть медики. Для того щоб тримати організм у тонусі, мало просто не вживати алкоголь і не курити. Треба ще й активно рухатися (зарядка, регулярні прогулянки на вулиці — обов’язково, заняття танцями, йогою, плавання в басейні, катання на ковзанах, роликах, тощо — на вибір) та подбати про режим дня: спати рівно стільки, щоб добре почуватися, планувати день так, аби встигати не лише працювати, а й поспілкуватися з родиною.

Дуже корисне загартовування. Звісно, купання в ополонці — це для екстремалів, а от контрастний душ «потягне» абсолютно кожен, незалежно від фізичної підготовки та віку. Регулярний контакт із холодною водою омолоджує тіло, бадьорить його, знімає глибинні спазми, розслаблює м’язи та покращує роботу імунної системи.

Утім здорова людина — це не лише тіло. Всі органи можуть працювати, як годинник, але якщо в голові вариться бозна–що, емоції стрибають з однієї крайності в іншу, а стан депресії стає невід’ємною частиною життя, то це вже не здоров’я. Біоенергетики навіть запевняють, що стан психіки, набір думок та якість емоцій людини є первинними, причиною, а хвороба чи зцілення — вторинними, наслідком.

«Якщо людина дуже дратівлива, «заводиться» з півоберту в будь–якій ситуації, довго пам’ятає образи, носить негатив у собі, то через певний час вона може захворіти на рак, — розповідає приватний психолог, біоенергетик, консультант із родинної психології Олег Лукін. — Пояснюється цей ефект просто. Думка, як і емоція, несе певну енергетику — кожен стан психіки має свій неповторний енергетичний малюнок. Причому що сильніша, потужніша емоція, то активніше вона транслюється в навколишній світ, більше впливає насамперед на свого «автора».

Якщо це радість, натхнення, любов, милосердя, співчуття, внутрішній спокій, думки про щось приємне і кон­структивне, то енергія буде позитивною, а стан людини — гармонійним. Це — справжнє здоров’я. Якщо ж людина затамувала гнів, злість, ревнощі, прагнення зробити іншому боляче, познущатися, бажання переробити всіх людей, увесь світ «так, як правильно» тощо, то енергія буде негативною, руйнівною. Через певний час це «вдарить» по фізичному тілу — обов’язково виникне захворювання чи навіть кілька.

За великим рахунком, ми всі певною мірою відчуваємо, коли людина переживає глибоке потрясіння чи велику радість, сумує чи згадує щось приємне. Буває, колега наче приязно всміхається, компліментами зустрічає, а десь у глибині майорить нещирість, заздрість. Із такою людиною не хочеться спілкуватися, поряд із нею погано, вона не дає внутрішнього тепла, оскільки випромінює негативну енергетику».

За словами фахівця, для кожного було б дуже корисно поспостерігати за собою, об’єктивно, без істерики і зайвого нервування побачити, які емоції, думки, відчуття виникають упродовж дня, які реакції з’являються у різних ситуаціях. А побачивши — не затискати в собі злість, але і не дозволяти собі по–дурному «визвірятися» на людей. Треба шукати інші, більш гармонійні варіанти вирішення проблеми. Наприклад, побити подушку, покусати її, наговорити матюків, якщо вже на душі накипіла образа на когось. Або відверто поговорити з людиною, з якою не складаються стосунки.

Іноді в собі можна «виловити» парадоксальні схеми. Наприклад, найкращий друг просить позичити грошей, а у вас замість доброзичливого «Чіп і Дейл поспішають на поміч» з’являється образа, агресія чи намагання «відмазатися». А все тому, що товариш колись уже позичав гроші і не віддав борг. Чому — ви не знаєте, бо не питали. І сума була дріб’язкова, і давно це було, і товариша цінуєте. І нагадати якось незручно, і ситуація муляє...

Що робити? Криво посміхатися й уникати спілкування з другом не треба, каже Олег Лукін. Слід просто і прямо, як це роблять діти, сказати про власні переживання. Визнати, що давній борг не дає вам спокою. А тоді може з’ясуватися, що людина просто забула про цю позику. І дивується, чого ви не нагадали про це раніше. І той негативний енергетичний фон, який завжди псував стосунки з товаришем, зникне. А коли негативного блоку не буде, відразу «відпустить» серце чи зникне відчуття важкого дихання, чи мине відчуття клубка в горлі — варіантів безліч. Енергетика змінилася, і здоров’я покращується...