«Кобзар» українiзував навiть Азарова

10.03.2011
«Кобзар» українiзував навiть Азарова

Прем’єр–міністр вручає відзнаку співачці Лідії Забілястій. (Фото Михайла МАРКІВА.)

Незважаючи на морозну погоду, вчора канiвчани та гостi мiста прийшли на Чернечу гору, щоб урочисто вшанувати Тараса Шевченка на 197–й день його народження. Двi години люди мерзли на вулицi, тримаючи в руках державнi прапори. Початок церемонiї покладання квiтiв до пам’ятника на могилi Шевченка затягнувся бiльш як на пiвгодини: всi чекали високопосадовцiв зi столицi. Оскiльки лiкарi заборонили Президентовi Вiктору Януковичу пiсля операцiї пересуватися на великi вiдстанi, до Канева приїхав Прем’єр–мiнiстр Микола Азаров. Це вперше в iсторiї незалежностi України на Шевченковi днi владу представляє не глава держави, а Прем’єр–мiнiстр.

«А чого ми стоїмо так довго, мабуть, Миколу Яновича вiзажисти малюють?» — жартує в гуртi високий чоловiк. У ту мить над Днiпром починає лунати «Заповiт», i до пам’ятника Кобзаря вирушає колона на чолi з Прем’єр–мiнiстром, заступницею голови президентської адмiнiстрацiї Ганною Герман, черкаським «губернатором» Сергiєм Тулубом. Пiсля покладання квiтiв Прем’єр оглянув Музей Тараса Шевченка. Пiсля цього у конференц–залi музею, вiдремонтованому i сучасному, розпочалася церемонiя нагородження лауреатiв Нацiональної премiї iменi Тараса Шевченка.

«Надто багато означає для нас день народження Тараса Шевченка, — зачитав Азаров українською мовою, — тут, на Чернечiй горi, вiдчувається та енергетика, яка дає сили дiяти заради майбутнього України... Шевченкова вiра благала правди, права на достойне життя. Ця вiра рухає нас уперед i тепер». Вiтаючи лауреатiв, Микола Янович наголосив, що «тут зiбралася iнтелектуальна сила, на яку спирається Україна у своєму розвитку». Першими було нагороджено Романа Горака та Миколу–Ярослава Гнатіва за десятитомне видання «Іван Франко». Але пiсля оплескiв у залi раптом пролунало: «Адмiнiстрацiя музею повiдомляє, що в примiщеннi спалахнула пожежа. Просимо всiх вийти на вулицю». Оголошення прозвучало двiчi поспiль, але нiхто до виходу не побiг. За словами працiвникiв музею, хтось випадково натиснув не на ту кнопку. Тож нагородження лауреатiв продовжилося.

Далі премію отримали: Дядюра, Солов’яненко, Магера, Крамарева, Забiляста. Про премiю з лiтератури й iм’я Василя Шкляра нiхто не згадав. Нiхто не пояснив, чому немає цього лауреата.

«Знаєте, не вiриться, що стала лауреатом у такому молодому вiцi. Ця нагорода для мене як український «Оскар». Старатимуся з честю носити звання лауреата», — сказала «УМ» оперна співачка Оксана Крамарева.

До Шевченкових днiв українiзувався навiть харкiвський «губернатор» Михайло Добкiн. По завершенню церемонiї нагородження лауреатiв вiн вручив музею вiд iменi харкiвської громади унiкальну приватну колекцiю зi 102 «Кобзарiв». «Тут є ще прижиттєвi «Кобзарi» i навiть тi, якi були виданi в 1943—1944 роках. Цей подарунок — ще один спосiб довести, що наша країна єдина, як нiколи», — наголосив Михайло Добкiн.

Пiсля урочистостей на Чернечiй горi журналiсти чекали на прес–конференцiю Микола Азарова, але вона не вiдбулася. Прем’єр–мiнiстр вiдбув на батькiвщину Тараса Шевченка — у Моринцi та Шевченкове Звенигородського району.

Пiсля завершення офiцiйних заходiв вклонитися Кобзаревi з квiтами прийшли «нашоукраїнцi» на чолi з Валентином Наливайченком, Лiлiєю Григорович, Миколою Оніщуком, Юрiєм Павленком i Євгеном Гiрником. На святому мiсцi молитву за упокiй душi спочилого Тараса прочитав єпископ Євстратiй (Зоря). На невеликому мiтингу голова полiтради «Нашої України» зазначив: «Ми прийшли до Тараса, щоб сказати: у майбутнє дивимося впевнено, як вiльнi люди, якi пишаються Україною». Валентин Наливайченко також виступив з iнiцiативою до 200–рiччя Тараса Шевченка видрукувати повне видання його творiв i провести мiжнародну конференцiю пам’ятi Шевченка.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Вертольотом на могилу?! Це блюзнірство»

«Це блюзнірство — літати на могилу Шевченка на вертольоті!» — заявив, перебуваючи днями в Черкасах, віце–спікер Верховної Ради Микола Томенко. Будівництво вертолітного майданчика у селі Пекарі Канівського району, неподалік Чернечої гори Томенко називає «забавками влади». Нагадаємо, що майданчик iз пасажирським термiналом на 50 мiсць офiцiйний Київ «приурочує» до Євро–2012. Вважається, що гостi футбольного чемпiонату масово кинуться на прощу до могили Шевченка. За повiдомленням прес–служби уряду України, на сьогоднi видiлено 45 млн. гривень пiд будiвництво. Загалом же вартiсть проекту — 96 млн. грн.

«Можна на полювання на вертольотах літати, можна в Кам’янець–Подільський замок на вертольоті прилетіти, а на могилу Шевченка — це блюзнірство! Бо людина, яка поважає Україну, її історію і це місце, навіть додуматися до цього не змогла б, — обурюється Томенко. — Упорядкуйте на ці 96 млн. гривень причал біля Тарасової гори, щоб діти з усієї України могли Дніпром туди дістатися. Упорядкуйте дорогу до Канева, щоб туристи їздили туди сучасними автобусами, — і це буде найкраща пам’ять про Шевченка».