Першими закривають найкращі

18.02.2011
Першими закривають найкращі

Учні ЗСШ №2 та їхні батьки впевнені: школу закривають, щоб прибрати до рук землю у центрі міста. (Фото автора.)

У Донецьку стоять такі морози, що добрий господар собаки на двір не вижене. Незважаючи на це, учора подвір’я однієї з центральних шкіл Донецька — ЗСШ №2 — було заповнене. Таку кількість людей можна спостерігати хіба що першого вересня чи на святі останнього дзвоника. Проте обстановка тут далека вiд святкової — люди прийшли з плакатами «Залиште школу дітям!», «Ми хочемо закінчити нашу школу!», «Потрібна земля?» тощо та з повітряними кульками чорного кольору — на знак протесту проти нелюдської політики нинішнього уряду в галузі освіти. Єдину у Ворошиловському районі школу з поглибленим вивченням англійської мови, пам’ятку архітектури, яку навіть німці під час війни не наважилися зруйнувати, нинішні «донецькі» хочуть прибрати до рук, прикриваючись так званою оптимізацією навчальних закладів. До речі, саме ця школа відкрила першою двері для школярів у повоєнному Донецьку. На фасаді — меморіальні дошки її випускників: герою Радянського Союзу Ю. Двужильному та воїну–інтернаціоналісту Олександрові Пластовцю.

 

Навчання під забудову

За словами батьків, школу хочуть закрити тому, що розташована вона в надзвичайно привабливому для елітної забудови місці: на центральній вулиці шахтарської столиці, де через дорогу навпроти — обласна державна адміністрація та пам’ятник Шевченку, а поруч — центральна обласна бібліотека і кафедральний собор. Дуже ласий шмат землі, на якому хочуть вивершити елітний житловий будинок чи бізнес–центр, переконані учасники акції протесту. У зв’язку з цим вони звернулися до заступника голови Донецької облдержадміністрації Бориса Адамова, який свого часу закінчував саме цю школу, з листом, у якому просять не закривати одну з найкращих шкіл міста. Чимало донеччан пов’язують Адамова та його сина Олександра з великим будівельним холдингом, який веде забудови в регіоні.

«Я сама закінчила цю школу, тут навчалися три мої доньки — одна вже закінчила, ще дві навчаються у випускних класах, — розповідає Павлина Бородько. — Вважаю, що закривати школи не можна взагалі. Коли закриють цю школу — куди підуть діти вчитися? Звичайно, у сусідню. Але якщо тут у класі навчаються в середньому по 20—25 учнів, то в тій школі буде по 40—45. Зрозуміло, що при такому наповненні класів якість знань учнів погіршиться».

Щодо позиції директора школи пані Павлина каже: «Він людина підневільна. Йому сказали в районі, щоб не морочив голови — от і не морочить. Вважаю, його позиція неправильна. Як людину я його розумію, а як директора конкретної школи, яку закривають, не підтримую, бо він не рахується ані з дітьми, ані з батьками, ані з учителями. Утім, переконана, на душі в нього інше. Знаючи Володимира Петровича з 1984 року, а він викладав у нас біологію, упевнена: на нього з боку районної влади чиниться тиск». «У наших дітей відбирають можливість навчатися у школі, яку вони обрали, — скаржиться «УМ» батько третьокласника Петро Третяков. — Наших дітей і нас, батьків, тут все влаштовує. Це єдина школа в районі з поглибленим вивченням іноземної мови. Знайти альтернативу їй десь поблизу немає шансів. Закриття школи — це психологічна травма для дітей, які вже влилися у колектив, почувають себе комфортно і їм знову доведеться адаптуватися до нових умов, а такий процес не в кожної дитини проходить безболісно. Хочу наголосити, що жодних претензій до навчального процесу і вчителів у нас немає. Нас все тут влаштовує, але ми чудово розуміємо, що це ніяка не оптимізація, а звичайне рейдерське захоплення земельної ділянки, яка коштує шалені гроші, бо розташована на вулиці Артема».

Пан Петро каже, що влада діє «по понятіям» і ні про яку законність не йдеться. «Скажімо, на політичних шоу весь час говорять про корупцію, але боротьби з нею не видно. Це винятково корупційна схема, яка зміниться лише тоді, коли прийде нова влада і почне діяти, як нинішня, тобто каратиме нині діючих чиновників. Дуже хотілося, щоб син тут закінчив принаймні чотири класи. Але в цьому маю сумніви. Згідно з планом, будівлю мають знести у наступному році, але влада боїться, що акції протесту припадуть на час проведення в Донецьку Євро–2012. Тому чиновники від освіти взяли на себе «підвищені зобов’язання», і це питання хочуть вирішити на рік раніше».

З вірою у столичну владу

«Хоча нас запевняють, що забезпечать роботою, ми в цю казку не віримо, бо, крім нашої, закривають ще кілька шкіл, і всім надати робочі місця буде непросто, — розповідає учителька української мови ЗСШ №2 Валерія Іванівна Пушкарьова. — Ще хочу звернутися до своїх колег з усієї України: на Донецькій області зараз влада відпрацьовує експеримент. Якщо ми тут програємо, аналогічні поразки можна буде очікувати згодом по всій Україні. Ми, звичайно, відстоюватимемо свої права та права наших учнів, але сьогодні, як ніколи, нам потрібна підтримка колег і батьків школярів з усієї України. В іншому випадку програємо всі — і на сході, і на заході, і в центрі».

Батьківський комітет школи у листі до Верховної Ради, Донецької облдержадміністрації, Донецької міської та Ворошиловської районних рад нагадує, що, згідно з даними Центру незалежного тестування, випускники школи №2 посіли 1–ше місце з англійської мови, 2–ге з — історії, 3–тє — з української і 4–те — з математики серед випускників шкіл Донецька.

Також батьки звертають увагу на те, що з 2004 року відділом освіти було встановлено план набору першокласників, згідно з яким школа мала право набирати лише один 1–й клас. Прохання 50 батьків набрати два перші класи відділ освіти не задовольнив, пославшись на відсутність фінансування, що погіршило імідж школи в очах батьків майбутніх першачків. Таким чином, упродовж семи років штучно заменшувалося наповнення школи і кількість класів. Крім того, відділом освіти були звужені межі мікрорайону школи №2, коли навіть найближчі вулиці до нього не входять. І ось тепер штучна оптимізація стала аргументом для оптимізації–ліквідації однієї з кращих за якістю освіти і центральної за місцезнаходженням школи, йдеться у зверненні.

Серед причин, які спонукають ліквідувати навчальний заклад, керівництво Ворошиловського райвідділу освіти називає недостатню наповненість (66%) та дефіцит бюджету району. Позиції чиновників від освіти на мітингу відстоювала Наталія Калдіна, якій, під тиском розгніваних батьків, навіть морозного дня було жарко. Однак аргументи райвно представники батьківського комітету легко спростовують. Вони ствер­джують, що нині школу відвідують 432 учні (372 школярі і 60 школярів позашкільного комунального закладу «Грецька школа»), що становить 77,14% відсотка. При добровільному наборі до перших класів ця цифра з кожним роком збільшувалася б. На другий закид влади батьки відповідають, що заклади, які діють на базі школи №2, компенсують комунальні витрати з утримання будівлі та перераховують орендну плату в районний бюджет.

Тому у своєму зверненні батьки заявляють про недопустимість обмеження прав на вибір школи, обмеження мікрорайону школи та штучного заниження плану набору першокласників, а отже, й закриття школи. Поки ці донеччани намагаються переконати владу цивілізованим шляхом, батьки школи № 111, що в Петровському районі, вже втратили надію на позитивне вирішення тієї ж проблеми і, у випадку закриття школи, заявляють про намір самоспалювання.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Школа під офіс ПР?

У місті Красний Луч Луганської області батьки учнів україномовної школи голодують, протестуючи проти її закриття. За словами одного з голодуючих, депутата міської ради Сергія Лук’яненка, серед їхніх вимог — скасування рішення сесії міськради про закриття школи, відставка заступника міського голови Людмили Мягкої і начальника управління освіти Наталії Пострякової. Необхідність закриття навчального закладу в мерії пояснюють тим, що в школі, розрахованій на 1 тисячу 176 учнів, навчається всього 240 дітей, відтак коштів на утримання закладу немає. За інформацією батьківського комітету, після закриття школи в будівлі може з’явитися офіс місцевої молодіжної організації Партії регіонів, йдеться у повідомленні УНІАН.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>