Інформація на вагу золота

03.02.2011
Інформація на вагу золота

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Українські онкологи переконані, що за рахунок нормальної профілактики ми могли б на третину зменшити кількість нових випадків раку. Але для того, щоб отримати гарний результат, програму профілактики слід зробити багатокомпонентною, послідовною і добре фінансованою.

«Людина має змогу побачити, як ростуть її родимки, як змінюється їхній колір. Це неважко і не вимагає багато часу чи грошей, — пояснює начальник Головного управління охорони здоров’я Києва Раїса Мойсеєнко. — І чим раніше людина зверне увагу на підозрілі зміни і піде до лікаря, тим більше в неї шансів подолати захворювання чи його уникнути. Це саме стосується раку молочної залози. Є форми, які можна побачити дуже рано, якщо регулярно здійснювати самообстеження та приходити на профілактичні огляди. Але для того, щоб людина щось робила, вона повинна отримати інформацію, запам’ятати почуте або прочитане та дотримуватися рекомендацій. І тут дуже важливу роль відіграє соціальна реклама. Якщо ви заїдете в будь–яку країну Європи (Швейцарію, Швецію, Великобританію), то побачите, що по телевізору через кожну годину ефіру показують лікаря. Він упродовж п’яти хвилин розповiдає, як треба самообстежуватися, що робити для запобігання того чи іншого захворювання. На жаль, ми, українські лікарі, не маємо такої можливості — щодня доносити до людей таку інформацію».

«В основному причина раку — це курiння. І хоч про це всі говорять, всерйоз це ніхто не сприймає. Знаємо, що курити шкідливо, однак робимо це й надалі, — каже Ігор Щепотін. — 15 років тому у Франції люди курили не тільки на вулицях, у кафе, у переходах, а й навіть у вагонах метро. Курiння було скрізь. Зараз там практично ніхто не курить у громадських місцях — такий ефект дала не заборона, а роз’яснювальна робота. Французи більше дізнавалися, як це шкідливо, на що впливає тютюнопаління, як кинути палити максимально безболісно для себе. Якби такі програми працювали в Україні, люди б менше курили і, відповідно, менше хворіли на рак».

Крім того, ефективна профілактика онкологічних захворювань має включати нормалізацію харчування. Мало хто знає, що в консервах, ковбасах, деяких напоях і навіть солодощах часто містяться канцерогенні речовини — токсичні сполуки, які значно збільшують ризик появи ракової пухлини в організмі. Якщо людина буде щодня вживати «синтетичну» їжу, якщо в раціоні переважатиме м’ясо, хліб, картопля, а частка свіжих овочів та фруктів буде мізерною, то рак (насамперед органів травлення) не буде великою дивиною. Тому онкологи рекомендують не зловживати смаженими продуктами, обов’язково поєднувати білки тваринного походження з «живою» городиною, надавати перевагу простим стравам і не перевантажувати організм багатокомпонентними салатами, заправленими майонезом.

 

ДО РЕЧІ

Захворюваність на рак населення України стабільно збільшується, найчастіше в пацієнтів діагностують рак легені, молочної залози, шлунка, передміхурової залози, тіла матки та колоректальний рак.