Рафінована сваволя

02.02.2011
Рафінована сваволя

Максим Слободян під час спілкування з журналістами.

Люди в погонах на Дніпропетровщині потрапили у черговий гучний скандал. На відміну від трагедій у селі Старовишневецькому, коли до нестями п’яний міліціонер застрелив одного школяра, а другого важко поранив, чи на Криворіжжі, коли спіймані за банальну крадіжку двоє підлітків після спілкування у райвідділі міліції повісилися, ця історія могла здатися не настільки гучною. Проте саме їй вочевидь судилося викликати не тільки всеукраїнський, а й європейський резонанс.

 

Міліцію викликав — до міліції і потрапив

Сама ж преамбула вимальовується така. 26 грудня 2010 року близько опівночі 19–річний учень Криворізького металургійного технікуму Максим Слободян їхав у маршрутному таксі. У цей час водій машини зчепився з пасажирами — причому став їх ображати, отож хлопець по мобільному телефону викликав міліцію. Водія це розлютило настільки, що він сам, звернувши з маршруту, вирулив прямісінько до Довгинцівського РВВС, де через вікно попрохав міліціонерів забрати «щеня». Це — зі слів Максима. Проте їм доводиться вірити куди більше, аніж запевненням людей у погонах, з огляду на подальший розвиток подій.

Рiч у тiм, що Максим постійно спілкується з відомим журналістом Володимиром Бойком, тим самим, який, потрапивши за свою активну громадську діяльність до слідчого ізолятора, дізнався про дві судимості Віктора Януковича, нинішнього Президента України. Такі стосунки учня периферійного технікуму і «акули пера» пояснюються дуже просто. Максим Слободян є вихованцем Єнакіївського дер­жавного авіаційно–технічного клубу, єдиного у своєму роді на теренах нашої держави. Володимир Бойко ж, окрім усього, працює ще й в апараті Верховної Ради помічником–консультантом народного депутата. Один iз підкомітетів ВР активно опікується Єнакіївським авіаційно–технічним клубом. А Максим Слободян, талановитий парашутист, у стінах Верховної Ради бував неодноразово. І саме Володимир Бойко подарував йому мобільного телефона «за заслуги».

Певна річ, журналіст навіть у страшному сні не міг подумати, що саме на цей його подарунок накинуть оком... співробітники міліції, ті самі, про несумісні з високим званням діяння яких ним стільки написано. Як розповідає Володимир Бойко, Максим, ледь опинившись у райвідділі міліції, відразу йому зателефонував, отож по мобільному він чув усе, що відбувалося. І як у нецензурній формі хлопця «посилали подалі», і як на вимогу представитися відповідали матом, і як талановитий парашутист кричав, коли його тягали за волосся... Після цього пан Бойко куди тільки не звертався, щоб його залучили як свідка, але жодної реакції.

Проте Максим і без того виявився юридично грамотним — зажадав підписувати будь–які папери тільки у денний час, а також вимагав негайного обстеження у лікаря–нарколога. І весь час намагався з’ясувати: чому його тримають у райвідділі? Однак у відповідь чув тільки погрози та нецензурну лайку. Зрештою, до райвідділу під’їхав батько Максима — він після розлучення з матір’ю хлопця хоч живе й окремо, проте з сином зв’язки підтримує. Однак співробітники міліції його випровадили. Максима ж протримали у райвідділі без складення будь–якого протоколу до самого ранку.

Та він п’яний був!

Володимир Бойко інформацію про все, що відбувалося зі Слободяном, оперативно розмістив на iнтернет–сайті «ОРД». У відповідь з’явилося повідомлення на сайті Головного управління МВС України у Дніпропетровській області, в якому зазначалося, що Максим, який перебував у стані алкогольного сп’яніння, намагався вчинити хуліганські дії стосовно водія маршрутного таксі та пасажирів. І що хлопець був оглянутий у лікарні на предмет наявності алкоголю в крові та відсутності тілесних ушкоджень: «Аналіз показав наявність алкоголю в крові, а огляд — відсутність тілесних ушкоджень».

Найцікавіше ж — офіційно повідомлялося, що близько третьої ночі Максима відпустили додому, а о дев’ятій ранку він з’явився до райвідділу, де у супроводі дільничного інспектора міліції був доставлений до приміщення Довгинцівського райсуду з метою притягнення його до відповідальності відповідно до статті 173 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» (дрібне хуліганство).

Натомість Максим стверджує, що все це неправда, оскільки його протримали без будь–яких підстав у райвідділі міліції 12 годин. При цьому навіть не подумали запропонувати хлопцеві поїсти. «Повідомлення про третю ночі з’явилося тільки тому, що довше цього часу не можна тримати згідно з існуючим законодавством, — стверджує хлопець. — Отож «викрутитися» вирішили способом найпростішим — широкому загалу відверто... набрехали. Як і з тим, що я перебував у стані алкогольного сп’яніння і не мав тілесних ушкоджень».

Вляпавшись справді по самі вуха, правоохоронці вирішили шукати вихід у Довгинцівському райсуді. Але одна суддя, до якої звернувся з цим дільничний інспектор, навіть слухати не захотіла — ще й попросила міліціонера повернути хлопцеві мобільний телефон. Зате інша суддя (Надія Прудник) одразу прийняла рішення — звісно ж, про адміністративне правопорушення з боку Максима. Причому прийняла усно, бо відповідні матеріали оформляли вже заднім числом.

Але й це ще не все. Кмітливий Максим своє спілкування з правоохоронцями зафіксував на цифровий диктофон, вмонтований у плеєр, який був при ньому, але потім вилучений і запакований з іншими відібраними у нього речами. І хоч правоохоронці все це добро немовби опечатали, згодом вони дістали диктофон і стерли всі записи. От тільки, на свою біду, на цифровій техніці зналися погано. Як запевняє Володимир Бойко, всі аудіозаписи вони вже відновили, і тепер висновок щодо них мають зробити експерти. При цьому він повідомив про те, що міліціонери відверто грабують людей, і навіть назвав точку у Кривому Розі, куди здають викрадене–відібране. Зокрема, перед Новим роком, коли сталася оказія з Максимом Слободяном, сюди доставили два новенькі плазмові телевізори.

Попередження єврокомісара в унісон

Щодо справедливості українського правосуддя бувалий Володимир Бойко ілюзій не плекає. Тому запевнив, що справа Максима Слободяна обов’язково дійде до розгляду в Європейському суді. І хоч вона здається не настільки гучною, як, приміром, вищезгадане вбивство п’яним співробітником міліції школяра у селі, але є рафінованою — у тому розумінні, що міліцейсько–прокурорсько–судова сваволя простежена і зафіксована від самого початку і до кінця.

За свідченням Володимира Бойка, Україна вже отримала від європейських інституцій серйозне попередження з приводу того, що у нас не виконуються рішення Феміди. Ще жорсткішим має бути ставлення до фактів, пов’язаних iз порушенням прав людини. Особливу увагу Євросуд приділяє саме темі адміністративних арештів, щодо яких Україну зобов’язано дотримуватися певної процедури.

Уже цього року нашу державу відвідав єврокомісар, який зустрічався і з Президентом Януковичем, і з правозахисниками та журналістами. Останні запропонували промоніторити показові для України справи, пов’язані зі свавільним порушенням прав людини. І на підставі цього скласти список причетних осіб, для яких буде заборонено в’їзд до цивілізованих країн. Як запевняє Володимир Бойко, саме інцидент iз Максимом Слободяном має стати у цьому контексті показовим.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>