Скільки можна вигороджувати провладних убивць?

19.01.2011

Резонансна ДТП, в якій загинуло троє людей, сталася в Лисичанську ще 23 грудня. Однак правдивої офіційної інформації про те, чи покарано (або чи буде покарано в найближчому майбутньому) винуватця трагедії, немає й досі. Це спонукало громадськість міста направити відкритого листа до представників центральної влади, а також до обласних і міських керманичів. Звернення розміщено на сайті Лисичанська.

«Останнім часом, йдеться у листі, — регулярно стаються ДТП iз тяжкими наслідками з вини нетверезих водіїв. Ми бачимо, як гроші і високе становище допомагають багатьом порушникам правил дорожнього руху легко уникнути відповідальності. Стиль же розслідування таких випадків свідчить про те, що все відбуватиметься за відпрацьованим сценарієм, і винний не понесе належного покарання згідно iз законодавством України».

У зверненні зазначено, що «найбільш свіжим таким фактом» є трагедія 23 грудня 2010, яка сталася в Лисичанську близько 20.40. На вул. Свердлова водій легковика Honda Accord на величезній швидкості здійснив наїзд на пішоходів, що переходили дорогу по пішохідному переходу. Внаслідок ДТП три людини загинули.

Автори відкритого листа наголошують, що з моменту трагедії правоохоронні органи так і не назвали ім’я водія, винного в ДТП. «У той же час, шила в мішку не сховаєш, і всім відомо, кому належить цей транспортний засіб. Більше того, багато людей бачили це саме обличчя на місці трагедії».

На думку авторів заяви, «бачене обличчя» належить такому собі Олександрові Кандріну, голові наглядової ради другого за потужністю підприємства міста — ЗАТ «Лисичанський склозавод «Пролетарій», члену Партії регіонів і людині, яка вважається близькою до міського голови Лисичанська Сергія Дунаєва.

«Останні роки, — зазначають підписанти звернення, — дають нам безліч прикладів «справедливого» розслідування. Нас уже привчили до одного сценарію: затягування справи, непрозоре розслідування, непрозорий суд, хвороба, звільнення винних... Невже досі правоохоронці не встановили особу водія?! А якщо її встановлено, тоді чому вийти сухим із води, а замість нього під суд піде людина, яка погодиться за певну плату взяти цей страшний гріх на свою совість».

Характерно, що під листом стоять підписи лідерів таких різних організацій, як, скажімо, «Батьківщина» й СДПУ(о). Поруч із політиками стоять імена лідерів громадських утворень, таких як Всеукраїнська спілка радянських офіцерів та Спілка ветеранів Афганістану.

На звернення кореспондента «УМ» керівник Центру громадських зв’язків Управління МВС України в Луганській області Тетяна Погукай підтвердила, що її установа також отримала цей лист (із двома сторінками підписів). По суті ж справи повідомила лише, що їїрозслідують органи внутрішніх справ. І поки слідство триває, офіційно вона винуватця дорожньо–транспортної пригоди назвати не може.

Однак інформацію, викладену в листі лисичан, речниця обласної міліції не назвала неправдивою.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>