Гуртом хворобу краще бити

13.01.2011
Гуртом хворобу краще бити

Володимир Долот. (Фото Укрінформ.)

У Києві вже діє Муніципальна лікарняна каса (МЛК), і всі бажаючі можуть вступити до цієї благодійної організації. Усього за 30 гривень на місяць члени МЛК зможуть безкоштовно проходити діагностику та отримувати сучасні медикаменти при лікуванні більшості поширених захворювань. Про це «УМ» розповів виконавчий директор благодійної організації «Муніципальна лікарняна каса» у Києві, кандидат медичних наук Володимир Долот.

 

Перша «віддача» — через три місяці

— Володимире Денисовичу, кому спала на думку ідея організувати в Києві лікарняну касу?

— Ідея не нова, вона виникла ще в дореволюційній Україні, коли аналогічні каси створювалися в Одесі. Власники заводів об’єднувалися і сплачували лікування своїх працівників. Тоді на виробництві був дуже високий рівень травматизму. Ще з тих часів пішла історія лікарняної каси, а потім — і страхової медицини. 12 років тому, якраз у найбільш кризовий для медицини час, цей досвід знову застосували в нашій країні. Перша лікарняна каса виникла в Миколаївській області, потім у Житомирі, Полтаві. На сьогодні їх існує багато — від зов­сім невеличких до найпотужнішої у Житомирській області. Ці каси працюють досить успішно, і з кожним роком кількість членів кас збільшується, а не зменшується. А щодо Києва — не так давно на зборах Червоного Хреста, профспілок та інших громадських організацій було вирішено, що в місті треба створити лікарняну касу. Вирішили — і зробили.

— А я вже можу вступити до столичної лікарняної каси?

— Авжеж. Буквально на днях відкрився рахунок. Перший внесок зробив я особисто ще 31 січня. Другий внесок зробив мій дядько, якого я загітував. А 5 січня на рахунку каси вже було 410 гривень, і це тільки початок. Люди звертаються на сайт, надсилають запитання електронною поштою, і багатьом я відповідаю особисто.

— Що мені треба зробити, щоб також долучитися до МЛК?

— Прийти в банк, зробити перший внесок до МЛК 10 гривень і сплачувати по 30 гривень кожного місяця. До речі, 31 січня ми підписали клієнтську угоду, що люди, які будуть вносити кошти через банк «Київська Русь», не платитимуть жодних додаткових відсотків за послугу. Загалом ми прагнемо, щоб люди ніяких комісійних у банку не платили, окрім внеску 30 гривень на місяць. Навіть якщо відсотки будуть, їх гаситие сама лікарняна каса, отака ідея. Після виплати трьох щомісячніх внесків треба звернутися з платіжними документами до офісу Муніципальної лікарняної каси і написати заяву на вступ. Після чого виготовляється посвідчення члена лікарняної каси, яке дає право на користування послугами. Три місяці — необхідний термін. Адже нам треба налагодити всю систему, зібрати хоч якісь кошти, щоб закупити медикаменти, розхідні матеріали.

Хіміотерапію не закуплять, а дорогі антибіотики від пневмонії дадуть

— Цікаво, а чи вистачає дрібних внесків для того, щоб покрити витрати на лікування пацієнтів? Для нашого часу 30 гривень на місяць — це мізер. За такі гроші навіть пачки пристойних вітамінів не купиш, а лікарняній касі доведеться виплачувати солідні кошти. Іноді лікування пневмонії обходиться в кілька тисяч гривень…

— Для прикладу, внески до лікарняної каси в Житомирській області ще менші — 20 гривень на місяць. Але вони жодного року не закінчили із від’ємним балансом, баланс завжди був позитивний. Їм вистачає грошей за рахунок того, що багато людей входять до кас. Отже, і в нас усе має скластися.

— Припустимо, три місяці вже минули, я отримала членську картку. Із якими хворобами можна буде звертатися?

— Із усіма, крім тих, що зазначені в списку хвороб, при яких ми не надаємо допомогу (перелік дивіться нижче). Наприклад, каса оплачує лікування алергії, ангіни, шкірних захворювань (крім тих, що передаються статевим шляхом), невідкладну допомогу, видалення гострого апендициту, пункцію черевної порожнини, різні діагностичні дослідження — усього й не перелічити. Загалом каса оплачує лікування всіх хронічних захворювань, але тільки в стадії загострення. Тому що хронічна хвороба ще потребує лікування з профілактичною метою, у стадії ремісії. Ясна річ, профілактику ми фінансово просто не «витягнемо». Крім того, якщо людина потрапить на стаціонарне лікування в онкодиспансер чи інститут, то лікарняна каса теж буде забезпечувати таку людину медикаментами — усіма, але не хіміотерапією. Чому не «хімія»? По–перше, це державна програма, і для пацієнтів препарати купують за бюджетні кошти, а по–друге, ці ліки дуже дорогі, і каса просто не витримає таких навантажень. Лікування цукрового діабету, захворювань крові — це теж державні програми, держава взяла на себе зобов’язання безкоштовно лікувати таких пацієнтів. Препаратами крові каса теж не забезпечує. Епідемічні хвороби — грип та ГРЗ — також не потрапляють в перелік тих, що лікують за рахунок лікарняної каси. А от ускладненя цих хвороб (бронхіти, запалененя легенів тощо) — це вже підлягає лікуванню. Загалом в амбулаторних випадках будуть лікуватися всі захворювання, не пов’язані з виробничими травмами, алкоголізмом, наркоманією. Стосовно планової хірургії — видалення хронічного апендициту, доброякісних пухлин тощо — є такий пункт. Людина буде повністю забезпечена ліками і розхідниками, якщо вона перебуває членом каси рік і більше. Тому що планова хірургія — це не екстрена, коли треба терміново рятувати життя.

— А якщо людина впала на вулиці під час ожеледиці?

— При переломі будуть компенсовані витрати на гіпс та необхідні ліки. Але якщо людина впала, у неї болить рука чи нога, і невідомо, чи є там перелом, чи треба взагалі накладати гіпс, то пацієнт все одно отримає допомогу від лікарняної каси. Пацієнту безкоштовно зроблять рентген, із людини не візьмуть грошей за плівку та саму рентгенографію, бо все це покриє каса.

— Коли мені довелося лікувати бронхіт, то за кожен аналіз треба було пожертвувати до благодійної каси тієї лікарні від 15 до 30 гривень. Виникає запитання: якщо я матиму картку члена МЛК, чи не доведеться мені платити двічі, і до МЛК, і в касу окремої поліклініки?

— У нас уже розроблені договори з лікувальними закладами. Там є окремий пункт, що члени лікарняної каси звільняються від благодійних внесків до лікарні чи поліклініки. Ми будемо просити керівників лікарень, щоб на цю тему із членами МЛК взагалі не було жодних розмов.

Захворів у відрядженні? Все одно полікують безкоштовно

— За яким принципом ви будете співпрацювати з лікарнями? Виділяти гроші на хворих чи видавати медикаменти?

— Кожна лікарня сама буде давати заявку лікарняній касі, які препарати можуть бути потрібні та в якій кількості, а ми даємо запас ліків. Як тільки до медиків потрапив член лікарняної каси, йому виписують і видають усе необхідне. Більше того, пацієнти також будуть контролювати видачу ліків — будуть особисто розписуватися за отримані препарати: дійсно, мені цю пігулку дали, крапельницю поставити. Тобто крім контролю КРУ, нашого, внутрішнього в лікарні, ще буде контроль самих людей. Для чого це? Просто нам хочеться створити прозору систему, щоб люди бачили — кошти нікуди не зникають. Це наші з вами гроші, і ми всі рівні перед хворобою і перед ситуацією, яка склалася.

— Припустимо, у людини після грипу почалося запалення легенів. У хворого є членська картка. Що йому робити? Куди звертатися, щоб отримати безкоштовне лікування?

— У нас же існує принцип реєстрації за місцем проживання. Ви знаєте, що вас обслуговують у такій–то поліклініці, а госпіталізувати будуть у таку–то лікарню. То ви звертаєтеся до «своєї» поліклініки, проходите огляд у лікаря, і якщо він визначить, що вам треба лікуватися в стаціонарі, вам випишуть направлення. І уже в лікарні для вас будуть видані всі медикаменти, необхідні для лікування пневмонії. Оскільки будуть розроблені медичні формуляри, стандарти, протоколи лікування всіх категорій захворювань, то лікар призначить не ті препарати, які йому заманеться, а ті, що записані в стандартах. А ми забезпечимо хворого цими ліками в повному обсязі, щоб він вийшов із лікарні здоровий, без пневмонії. Звичайно, ми не виключаємо, що деяким пацієнтам треба буде давати додаткові ліки. У кожному медичному закладі в нас буде лікар–експерт. Він може доповісти, що 100 пацієнтів пролікувалися нормально, а зараз поступив Іванов, якого ніяк не вдається «витягнути» ліками зі стандартного переліку. Такі виняткові випадки ми розглядатимемо додатково.

— Сьогодні в Києві живуть та працюють чимало людей із інших регіонів. Куди звертатися члену МЛК, якщо в нього немає київської прописки?

— Іногородні все одно мають тимчасову реєстрацію, довідку, що вони зареєстровані в Києві. Тому вони прийдуть у свою полікілінку і без проблем отримають усе необхідне. Якщо ж людина часто переїжджає, не має такої реєстрації, вона все одно не залишиться без допомоги, ми щось придумаємо.

— А якщо людина, яка має картку столичної МЛК, захворіла в якомусь іншому місті? Наприклад, можна потрапити в лікарню під час відпустки, відрядження, поїздки у гості тощо.

— Найближчим часом ми вступимо до Асоціації лікарняних кас України. І якшо наша людина захворіє в іншому місті, вона потрапить до місцевої лікарні, пред’явить членську картку каси, отримає необхідну допомогу і платити не буде. Після закінчення лікування медики з регіону зроблять запит до київської МЛК, і ми перекажемо необхідну суму. Навіть якщо вийде так, що пацієнт потрапить у якусь глуху провінцію, і ми не зможемо домовитися з лікарнею, тоді хворий оплатить лікування, візьме звідти виписки, квитанції, а ми все компенсуємо. Але ми прагнемо, щоб наші люди отримували безкоштовну допомогу в усіх містах України.

 

ЩО ПОЧОМУ?

Розмір вступного внеску становить 10 грн.;

щомісячного внеску:

для дорослого населення — 30 грн.;

для студентів денної форми навчання (до 23 років) — 15 грн.;

для дітей (до 18 років) — 10 грн., незалежно від кількості дітей, за умови членства одного з батьків.

 

ДОВІДКА «УМ»

МЛК не забезпечує витрати, пов’язані з такими захворюваннями та послугами:

— венеричні та інші захворювання, які можуть передаватися статевим шляхом (сифіліс, гонококова інфекція, тощо) та їх ускладнення;

— виробничий травматизм;

— ГРВІ, грип (за винятком їх ускладнень) та етіологічне лікування інших вірусних інфекцій;

— діагностика та лікування безпліддя;

— забезпечення, встановлення медичних приладів або пристосувань (протезів): окулярів, контактних лінз, слухових пристроїв, слухових імплантатів, штучних кришталиків, штучних суглобів, штучних серцевих клапанів, судинних протезів тощо;

— легеневі та позалегеневі форми туберкульозу;

— хронічні захворювання не в стадії загострення;

— цукровий діабет, за винятком важкої форми тощо (повний перелік дивіться на сайті http://mlk.org.ua/).