Ідучи — іди!

08.12.2010

Недавно призначений на посаду голова Федерації роботодавців Дмитро Фірташ заявив: його колеги готові розділити відповідальність з урядом за здійснення реформ. Обов’язок не словом, а ділом відповідати за долю країни пан Фірташ дав учора на зустрічі із Прем’єр–міністром Миколою Азаровим. «Ми розуміємо, що ноша реформ дуже тяжка, але водночас чудово розуміємо, що не можна допустити банкрутства країни», — по–державницьки мовив бізнесмен. Сторони домовились моніторити податкову реформу і вносити поправки до Податкового кодексу. Микола Азаров доручив включити представників сторони роботодавців у всі робочі групи, координаційні ради, які займаються і будуть займатися підготовкою та впровадженням реформ.

На високій патетичній хвилі Дмитро Фірташ дав ще одну обіцянку: компанія «Росукренерго», співвласником якої він є, вже невдовзі добровільно покине український ринок. Угоду між «Нафтогазом», «Газпромом» та «РУЕ» олігарх назвав ідеальною та стратегічною перемогою України. За його словами, держава після підписання угод отримала від «Росукренерго» 2,15 млрд. доларів, а природний газ в обсязі 12,1 мільярда кубометрів проданий «Газпрому» і буде експортований компанією «Газекспорт» для своїх клієнтів у Європі. «Водночас «Нафтогаз» закупив у «Газпрому» необхідні обсяги газу за пільговою ціною 230 доларів за тис. куб. м. При цьому Україна отримала ще оплату за користування підземними сховищами і гарантований транзит на п’ять років по 112 млрд. куб. м — те, чого не змогла добитися Тимошенко у своїх газових контрактах», — цитує Фірташа журнал «Фокус».

Експерти, втім, до таких обіцянок ставляться скептично. Мовляв, попрощатися — це ще не значить піти! Сам факт, що посередник залишає ринок, — це, безсумнівно, плюс, але варто простежити, чи доведе він справу до кінця. «В активах «Росукренерго» знаходиться багато облгазів, — пояснює свою точку зору «УМ» голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик. — Тож піти з українського ринку — насамперед означає продати свою частку в цих активах. Адже процес торгівлі газом всередині країни означає і доведення його до кінцевих споживачів».

Украй сумнівною вважають аналітики й так звану схему розрахунків за борги «Нафтогазу» перед комерційною структурою, афільованою з російським «Газпромом». «Й раніше її суть не залишала сумнівів, — продовжує Боровик. — Але сьогодні ми довідалися деталі й можемо констатувати: продаж «росукренергівського» газу компанії «Газекспорт» означає, що «Газпром» не допустив «РУЕ» продавати «блакитне пальне» до Європи і залишив цю монополію за собою».

Не поділяють експерти й оптимістичної фрази Фірташа, що «баланс газу в Україні збережено». «Варто порахувати: а якою є ціна збереження цього балансу? — каже Боровик. — Якщо врахувати, що ми віддали газ по 150 доларів за тисячу кубометрів, а купили замість нього по 230 доларів. Це прямі збитки для держави, винне в яких керівництво нафтогазового сектору».