Ще свічка наша не згоріла...

Ще свічка наша не згоріла...

Біля виходу з метро «Арсенальна» збираються люди: в руках — синьо–жовті прапори із чорними жалобними стрічками, колоски, у декого — свічки. Жодної партійної символіки — представники політичних сил, які прийшли вшанувати пам’ять жертв Голодомору–геноциду 1932—33 років, дотрималися обіцянки. Спершу волонтери, які «самоорганізовували» акцію, планували створити від «Арсенальної» до Меморіалу пам’яті жертв Голодомору ланцюг. Але не склалося — початок панахиди біля «свічки» меморіалу перенесли на півгодини раніше, і більшість людей, які планували взяти участь у ланцюгу, побігли одразу туди. З цієї ж причини не надто велелюдною вийшла й жалобна хода.

Інструкція без Голоду

Інструкція без Голоду

Минулої п’ятниці одна з тем програми «Велика політика» з Євгеном Кисельовим», що на каналі «Інтер», стосувалася Великого голоду 1932–33 років. Організатори запросили, серед інших, нового директора Українського інституту національної пам’яті Валерія Солдатенка, нардепа–регіонала Вадима Колесніченка, відому дослідницю Голодомору Людмилу Гриневич. Коли пан Колесніченко став відверто знущатися над пам’яттю загиблих людей, у студії виник скандал.

Хрест у кепці

Хрест у кепці

Жертв Голодомору пом’янула і влада: у суботу зранку до Національного меморіалу–«свічки» прийшла велелюдна делегація на чолі з Президентом Віктором Януковичем, Прем’єром Миколою Азаровим, митрополитом Київським УПЦ МП Володимиром, главою АП Сергієм Льовочкіним тощо. Під ноги статуї дівчинки поставили, як заведено ще від часів Ющенка, горщики зі свічками й калиною. Поклонилися. Впадало у вічі, що Азаров, коли хрестився, не знімав кепку й рукавиці.

Всі статті рубрики