Гра в хорошого Президента і поганий уряд

30.11.2010
Гра в хорошого Президента і поганий уряд

Учора, попри сніг, до протесту долучилися представники Львова. (Фото Рейтер.)

Українська влада висловила готовність до компромісу з підприємцями. Запевнення пролунало на найвищому рівні — від Президента Януковича, який зараз розмірковує, чи ветувати Податковий кодекс, чи підписати. У суботу, після вшанування пам’яті жертв голодоморів, глава держави разом із Миколою Азаровим наважився завітати на «новий Майдан». Глава держави переклав відповідальність на Прем’єр–міністра і зіграв із ним «у хорошого й поганого поліцейського».

«Чай із Януковичем» вселив у підприємців віру, що кодекс буде заветовано. Надалі вони відмовляються брати участь у переговорах із владою, бо чекають не точкових поправок, на яких наполягає Азаров, а цілковитого відхилення кодексу.

 

Перешкоди: мороз, «розкольники»...

Учора в Києві випав сніг. Попри це, в центрі столиці зібралося кілька тисяч демонстрантів. Понеділок — вихідний день на багатьох ринках і торгових комплексах, отож торговці мали вийти на акцію протесту без шкоди для свого гаманця.

«Звісно, нам холодно, — визнає представник руху «Відсіч», учасник переговорної групи Михайло Свистович. — Б’є мороз — але що робити? Таке вже не раз доводилося терпіти, що наметові містечка напиналися на морозі». Справді, наметові містечка під час акції «Україна без Кучми» та Помаранчевої революції теж поставали при морозах.

Натомість у таборі підприємців знову проявився розкол. Частина демонстрантів за закликом Володимир Данилюка вчора пішла під стіни Верховної Ради (хоча засідання парламенту вчора не було). Інші залишились на Майдані.

Якщо продовжувати тему розбіжностей, то кілька днів тому Данилюк проголосив себе головним комендантом акції і зробив кілька резонансних заяв у мас–медіа. Решта організаторів спростовують заяви Данилюка, але, не зважаючи на своє невдоволення, пускають Володимира на сцену для виступів: усе–таки за ним стоїть чимало підприємців. «Він не хоче бути «одним із», він хоче бути головним», — коментує Михайло Свистович.

ВІП–гості

Прихід Віктора Януковича та Миколи Азарова на майдан у суботу став для мітингувальників несподіванкою. На той момент у таборі не було нікого з організаторів, тож протягом перших хвилин із першими особами держави спілкувалися випадкові «статисти».

«Коли Янукович прийшов із Азаровим у табір, тут майже нікого не було, — розповів кореспонденту «УМ» Володимир Григорів, учасник акції протесту із Лубен. — Віктор Федорович сказав: «Де громада?» — і після того вже всі почали сходитись».

Янукович запевнив підприємців, що при потребі готовий накласти вето на кодекс і навіть звільнити кількох посадовців. «Якщо буде необхідність, і я побачу, що є грубі процесуальні порушення, які призвели до такої ситуації, і треба буде прийняти кадрові рішення, — я ці рішення прийму», — Президент вдавав із себе друга підприємців. А більшість негативу довелося взяти на себе Миколі Азарову. «Азаров, працюйте! Ось вам громадськість — проводьте громадські обговорення, працюйте», — закликав Прем’єр–міністр Януковича.

Віктор Федорович також зазирнув у намет, який стоїть за сценою. У цьому шатрі — кухня учасників акції протесту. «Януковичу зробили каву. Він потримав стаканчик, притулив його до губ. Але було видно, що не пив каву. Потім поставив стаканчик на стіл — і пішов», — розповів «УМ» київський таксист Микола Рубаняк. За свідченням пана Миколи, Янукович залишив у таборі Миколу Азарова, щоб той конкретніше домовився з підприємцями.

«З одного боку, звичайно, добре, що він нас почув, — коментує зустріч із Януковичем Михайло Свистович. — А з іншого боку, я думаю, він просто злякався. Це означає, що він реально замислився над тим, що може втратити в цій ситуації».

Азаров після розмови із підприємцями вляпався на майдані в неприємну історію. Охоронці Прем’єра не пустили в намет знімальну групу «5–го каналу», ще й пошкодили камеру журналістів (хоча кілька інших каналів приїхали разом із Януковичем із Азаровим — робився розрахунок на піар). Заступниця глави адміністрації Президента Ганна Герман, коментуючи інцидент, сказала, що та історія — з розряду «примусь дурня поклони бити...»

Після інциденту з Азаровим учасники акції вирішили «дезінфікувати» територію табору: помили бруківку милом.

Переговорів — нема

Учора мала відбутися зустріч переговорної групи, сформованої із числа підприємців, із Миколою Азаровим. Як повідомив прес–секретар Прем’єра Віталій Лук’яненко, учасники протесту відмовились від розмови. «Кабінет Міністрів готовий до продовження діалогу з підприємцями і відкритий для нього, однак підприємці відмовилися від зустрічі», — заявив пан Лук’яненко.

Михайло Свистович зазначив у коментарі «УМ», що переговорна група вимагає від влади ветування кодексу, а не по­правок. «Міністерство фінансів дало нам «дорожню карту» роботи: написання пропозицій, підготовка змін, у понеділок — зустріч з Азаровим, у четвер — із Януковичем... Але ми сказали, що не хочемо обговорювати зміни. Ми їм висловлюємо зауваження — а вони трактують їх як пропозиції. Для нас це неприйнятно. Коли вони ветують закон — тоді ми дамо пропозиції», — каже Свистович.