Рівняння на юніорів!

30.11.2010
Рівняння на юніорів!

Нова «Золота рибка» України — 16–річна Дарина Зевіна. (Фото з архіву Рейтер.)

Пригадується, як по завершенні чемпіонату Європи з водних видів спорту в Будапешті головний тренер збірної України Сергій Бондар пояснював причини «безмедалля» відсутністю на доріжках двох найсильніших юніорів — Дарини Зевіної та Андрія Говорова. Нагадаємо, що в той час вони кували для України «золото» I Юнацької олімпіади в Сінгапурі. Виявляється, наставник не лукавив — з «дорослої» європейської першості на «короткій воді», яка позавчора завершилася в Ейндховені, ці двоє юних олімпійців привезли чотири нагороди. З них одна — золота, в активі Зевіної. Ще одна відзнака — також в активі молодого, 18–річного Сергія Фролова. Загалом «синьо–жовта» команда посіла шосте командне місце. І це при тому, що наші представники залишалися осторонь п’єдесталу великих міжнародних змагань, починаючи з 2008 року!

Про те, що молодь у нас ще себе покаже, пан Бондар говорив уже близько двох років. Однак лише тепер склад команди оновився кардинально. Окрім досвідчених Ігоря Борисика та Оксани Серикової, ніхто зі старожилів до Голландії більше не поїхав. Здається, що після приголомшливого успіху юніори мають повністю витіснити зі складу збірної старших колег. А капітанське звання можна довірити й 16–річній Дарині Зевіній, у якій віддавна побачили наступницю Яни Клочкової.

Даша — учениця свого батька, Юрія Зевіна, — спеціалізується в плаванні на спині. На першому ж серйозному випробуванні вона продемонструвала свій талант та чемпіонські амбіції. Свою коронну дистанцію — стометрівку — киянка пропливла найшвидше як у кваліфікаційних змаганнях, так і в фіналі, залишивши позаду голландку ван Раувендал та іспанку Да Рочу. Цікаво, що це ж тріо зійшло на п’єдестал після фінального запливу на дистанції 200 м. Щоправда, в іншій послідовності: першою стала представниця Іспанії, другою — господарка турніру, а третьою — наша співвітчизниця.

Із двома європейськими відзнаками повертається додому ще один золотий медаліст Сінгапуру Андрій Говоров. До «бронзи», здобутої в перший день змагань на 50 метрах вільним стилем, представник Дніпропетровщини додав «срібло» на 50–метрівці батерфляєм. Не зважаючи на програш чемпіону з Німеччини Штефану Дайблеру 0,4 сек., наш співвітчизник завершив дистанцію з рекордним часом для України — 22,74.

Останню нагороду на 18–му ЧЄ нашій державі приніс 18–річний Сергій Фролов. До фінішу півторакілометрової дистанції запоріжець дістався другим, слідом за італійцем Кольбертальдо, і знову ж таки оновивши національний рекорд.

А от лідерові збірної Ігорю Борисику, схоже, не дає спокою травма спини, яку він лікував останнім часом. Найкращий результат донеччанина — четверта позиція на «сотці» брасом. Шкода, але від «бронзи» його відділило якихось 0,02 сек.