А ось танцюрист він поганий...

13.11.2010
А ось танцюрист  він поганий...

Рекордсмен Platycleis affinis.

Британські вчені з університетів Кембріджа й Дербі встановили, що найбільші статеві залози по відношенню до маси свого тіла серед усіх представників земної фауни мають коники виду Platycleis affinis. Про це повідомляє в останньому номерi науковий часопис Biology Letters. А купа інших видань зазначають: трактат британців уже тепер претендує на Шнобелівську премію2011 — антиНобель за найбільш чудернацькі та абсурдні дослідження й наукові відкриття.

Учені давно встановили, що розмір тестикул і геніталій у світі тварин безпосередньо пов’язаний з «розпутністю» окремих видів: чим більше партнерів має самка даного типу, тим більші статеві «достоїнства» у самців. Але у випадку Platycleis affinis підозрюють інший тип поведінки: кожен самець під час копуляції передає одній самці невелику кількість сімені, але при цьому парується з багатьма партнерками. Тестикули коника цього стрибунця займають більшу частину його черевної порожнини.

Науковці дослідили розміри статевих залоз 21 виду коників. Рекордсмен, Platycleis affinis, мешкає і в Україні. Маса його яєчок і геніталій становить 13,8 відсотка загальної маси тіла. Якби люди мали тестикули такого співвідношення, вага кожного з них становила б п’ять кіло.

Донедавна вчені вважали, що світовим рекордсменом за розміром статевих залоз є овочева мошка (10,6 відсотка маси тіла).