Обережно, астма!

11.11.2010

Лікарі з’ясували, що майбутні мами, які захоплюються арахісом чи арахісовим маслом під час вагітності, наражають своїх малюків на ризик. У таких дітлахів невдовзі після народження може розвинутися алергія на арахіс — одна з найпоширеніших у США. Це захворювання досить серйозне, із прогресуючими формами і навіть потенційно смертельним результатом. Як повідомляє «Медпортал», про це днями заявили нью–йоркські імунологи з інституту, який займається масштабним вивченням проблем алергології.

Дослідники обстежили 503 малюкiв віком від 3 до 15 місяців. Діти або мали екзему, або були з високою ймовірністю алергії на молоко чи яйця. Із них 140 дітей на основі аналізів крові мали сильну чутливість до арахісу. А головним чинником розвитку хвороби стало те, що мами цих дітей під час вагітності вволю наїдалися смачними горіхами.

В експериментах голландських дослідників узяли участь майже три тисячі вагітних жінок і дітей віком до восьми років. Учені спостерігали за розвитком дітей упродовж восьми років, збирали дані про особливості харчування малят, а також реєстрували випадки розвитку астми. Порівнявши отримані відомості, науковці з’ясували, що при регулярному вживанні арахісового масла та інших продуктів iз горіхів під час вагітності ризик розвитку астми у дитини збільшувався у півтора раза. Щоденне вживання фруктів, навпаки, на 18% зменшувало ризик виникнення цього захворювання.

Дослідники вважають, що дія сильних алергенів, зокрема арахісу, під час вагітності може негативно впливати на розвиток дихальних шляхів та імунної системи майбутньої дитини. Тому, щоб не «наїсти» своїй дитині алергії чи астми, майбутнім мамам під час вагітності варто відмовитися від арахісу та продуктів, які його містять.