Пішоходе, перемкни швидкість

10.11.2010

Багатьом знайоме почуття роздратування, коли поспішаєш на роботу або у справах, а попереду на вузькому тротуарі повільно дефілюють у ряд три дами із собачками. Або роззяви, яким поспішати нікуди, скупчилися біля вітрини так, що їх не оминути. Мешканцям Лондона пощастило: незабаром проблему різної швидкості на тротуарах для них буде вирішено. Британська столиця першою у світі запрова­джує на центральних торговельних вулицях двосмугові тротуари.

Як повідомляє БіБіСі, відповідно до розробленої міською владою схеми, тротуари розділять на дві частини з різною швидкістю руху. Ту смугу, яка прилягає до вітрин, буде відведено для повільних прогулянок. А ту, що біля проїжджої частини, — для більш швидкого руху пішоходів, які поспішають.

З ініціативою запровадження тротуарів двошвидкісного руху виступило об’єднання магазинів центру Лондона, де завжди гостро стоїть проблема великого скупчення людей. Лише центральною торговельною вулицею Оксфордстріт упродовж дня проходить приблизно 100 тисяч людей. А загалом центр Лондона щороку відвідують для покупок та розваг до 200 мільйонів осіб.