Чи об’єднаються демократи?

20.10.2010

В опозиційних колах визріла ідея об’єднати зусилля в боротьбі з маніпуляціями на виборах. Голова партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко виступив із пропозицією створити комітет «Стоп фальсифікації!», до якого увійшли б представники демократичних партій. «Не маючи можливості чесно перемогти на виборах, влада взяла курс на тотальну фальсифікацію волевиявлення громадян», — констатує Кириленко.

Відповідне звернення направлене «Батьківщині», «Нашій Україні», «Свободі», УНП, Народному рухові, «Народній самообороні», ПРП, «Громадянській позиції», Європейській партії, Партії захисників Вітчизни та «Українській платформі».

Влада скептично оцінила наміри опонентів. «Мені здається, що наша опозиція сьогодні не може нічого конструктивного згенерувати, тому вони блокують заради блокування, створюють комітети заради створення самого комітету», — сказав учора журналістам у парламенті голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов. На його думку, якщо під час виборчого процесу будуть фальсифікації, то кожен випадок слід розглядати окремо.

Тим часом у регіонах багато політичних сил уже почали об’єднуватись у боротьбі за чесні вибори. Зокрема, львівські обласні осередки партій «Наша Україна», «Фронт змін», «За Україну!» і Конгресу українських націоналістів учора підписали меморандум про спільні дії. Паралельно з цим у Львові представники низки партій провели спільну прес–конференцію, аби розповісти про діяльність міської виборчої комісії, яка фактично заблокувала участь опозиційних партій у роботі дільничних підрозділів.

Найбільш радикальною виявилася «Свобода»: як уже повідомляла «УМ», позавчора кандидати від партії Тягнибока заблокували приміщення львівського терви­борчкому. Голова комісії Ігор Сліпецький був змушений визнати, що при формуванні ДВК могли бути допущені певні невідповідності закону, зокрема комісія не мала часу розібратися, хто з поданих кандидатур має більше досвіду роботи на виборах, а хто — менше. Акція «свободівців» вилилася в те, що члена комісії від Партії регіонів Світлану Александровську довелося госпіталізувати. Саме пані Світлану звинувачують у протягуванні через ТВК рішень, вигідних лише партії влади. «Під її тиском було ухвалене незаконне рішення про обмеження кількісного складу дільничної виборчої комісії та утворення ДВК без затвердження їхнього персонального складу... Фактично Партія регіонів створила ручні комісії, не врахувавши пропозиції суб’єктів подання від опозиційних політичних сил», — заявив голова юридичної служби «Свободи» Олег Махніцький.

Як випливає із заяви ВО «Свобода», націоналісти у судовому порядку домагатимуться скасування незаконного рішення Львівської ТВК та формування нових дільничних виборчих комісій. Цього ж вимагають і чинний мер Львова Андрій Садовий — він уже подав відповідне звернення до Центрвиборчкому, і низка інших політичних сил.

 

ПОСЛАБЛЕННЯ

Учора Верховна Рада підтримала пропозицію заборонити Податковій адміністрації проводити перевірки ЗМІ під час передвиборчої кампанії. За таке рішення проголосували 364 депутати. Спікер Володимир Литвин зауважив, що ВР ухвалила рішення із запізненням, бо вибори відбудуться трохи більше ніж за тиждень.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Сьогодні, 20 жовтня, — останній день реєстрації спостерігачів у Центральній виборчій комісії. Учора директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин заявив на брифінгу, що до закінчення відведеного терміну ЦВК зареєструє «достатню кількість міжнародних спостерігачів», і Президент, Кабінет Міністрів, ЦВК та МЗС зробили все необхідне для максимального забезпечення міжнародного спостереження за місцевими виборами в Україні. Зокрема, Волошин висловив сподівання, що спостерігачі від Європарламенту (орієнтовно — семеро) також устигнуть зареєструватися.

Не зовсім зрозуміло, про які підстави йдеться, адже минулого тижня конференція президентів Європарламенту відклала розгляд питання про направлення спостерігачів на вибори в Україну до свого засідання 21 жовтня. Станом на 18 жовтня ЦВК не зареєструвала жодного міжнародного спостерігача, повідомляє УНІАН.

Учора, перебуваючи в поїздці в Миколаєві, Прем’єр–міністр України Микола Азаров наголосив, що «ми відкриті, і ми запросили всіх абсолютно спостерігачів, хто хоче, зі світових організацій, які спостерігають за виборами». За словами Азарова, під час візиту до Брюсселя він навіть заявив, що Україна готова взятии витрати на себе.