НОВИНИ ПЛЮС

16.10.2010

 «Споживачі історії» — засновнику козацтва

З нагоди Дня українського козацтва в Запоріжжі біля будинку обласного управління у справах захисту прав споживачів відкрили пам’ятний знак князеві Дмитру Вишневецькому, повідомляє власкор «УМ» у регіоні Андрій Багнюк. Свіжовикарбуваний надпис на пам’ятному знаку нагадуватиме, що саме Дмитро БайдаВишневецький у 1554—1555 роках збудував на острові Мала Хортиця замок як базу для створення Запорозької Січі.

Голодування скасовується

У Севастополі співробітники 172-го окремого конструкторсько­технічного бюро Чорноморського флоту Росії припинили голодування. Нагадаємо, 13 жовтня вони розпочали протест, вимагаючи повернути їм майже дворічну заборгованість iз зарплати. З протестувальниками зустрівся заступник командуючого ЧФ РФ Сергій Міняйло та пообіцяв, що вiд учора борги почнуть віддавати.

Остання риболовля

У Вінницькій області під час риболовлi у ставку потонули 26-річний чоловік та 15-річна дівчина. За даними рятувальників, трагедія сталася в селі Скитка Липовецького району. Перевернувся човен, у якому було двоє чоловіків та дівчина. Усі опинилися у воді, а на берег вибратися вдалося лише 23-річному рибалцi.

«Дісней» тепер і в Україні

Телеканал Disney почав місцеве мовлення в Україні. Дитячі програми транслюватимуться як українською, так і російською мовами, повідомили в компанії. Орієнтований канал на малюків 2—7 років і дітей 6—14 років та їхніх батьків. «Основна модель — платне телебачення через кабельних та супутникових операторів, але, в процесі розвитку, будемо розглядати й інші варіанти отримання прибутку», — сказав генеральний директор каналів Disney у регіоні Центральна і Східна Європа Мачей Брав.

Побажання від Обами

Президент Віктор Янукович провів телефонну розмову з віце–президентом США Джозефом Байденом. Заступник Обами «підкреслив важливість вільних і справедливих виборів і свободи преси як ознак прихильності України до демократії та відданості європейській інтеграції», — повідомила прес–служба Білого дому. Байден також сказав Януковичу, що процес політичної реформи, започаткований після рішення КС, мусить мати «механізм стримувань та противаг» і призначатися «для всього народу України». Президент України відповів: «Це завдання для всієї виконавчої влади — зробити все необхідне, щоб вибори відбулися чесно і прозоро. Це моя принципова позиція, я в цьому особисто зацікавлений», — цитує Януковича відомча прес–служба.

Хорошковський у ЦРУ

Учора голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський здійснив робочий візит до Сполучених Штатів Америки. У Вашингтоні він зустрівся з керівниками партнерських спецслужб — ФБР, ЦРУ, Таємної служби США.

Тимошенко знищила «клон»

Президія політради ВО «Батьківщина» ліквідувала львівську міську організацію партії за порушення статуту. Рішення підписане Юлією Тимошенко. «Усім тим, хто вважає себе членами «Батьківщини» Тимошенко, вищим статутним органом партії рекомендовано вийти з фальшивих списків (зареєстрованих ТВК. — Ред.) і цим продемонструвати, що партійні та ідейні інтереси є вищими за депутатський мандат будь–якою ціною», — закликав обласний осередок партії. Напередодні визнані Тимошенко міська та обласна організації партії вирішили не брати участь у виборах через реєстрацію провладних «клонів».

Реквієм по Бандері

Учора в Києві молилися за провідника ОУН Степана Бандеру — 15 жовтня 1959 року його вбив агент КДБ Богдан Сташинський. Одна панахида відбулася в церкві Василя Великого (УГКЦ), інша — на Софійському майдані (служив клір УПЦ КП). Опісля — скорботне віче.

Напередодні у Львові провели флеш–моб «Масове вбивство» — покрили вулиці міста відбитками «вбитих тіл». Таким чином організатори із ГО «Молодіжний націоналістичний конгрес» привернули увагу до злочинності радянських спецслужб та вшанували загиблих героїв.

Спостерігачів від ЄС не буде?

Конференція президентів Європарламенту відклала розгляд питання про направлення спостерігачів на вибори в Україну до наступного засідання — 21 жовтня. Про прибуття делегації ЄП на українські вибори йшлося цього тижня на зустрічі в Брюсселі глави Європарламенту Єжи Бузека та Прем’єра Миколи Азарова.