Вік у черзі за паспортом

15.10.2010

101–річна мешканка США Юлалія Гарсія Матурей нарешті отримала американське громадянство. Цього радісного моменту вона очікувала понад... 100 років.

Юлалія народилася в мексиканському місті Монтерей, але ще немовлям перетнула разом iз батьками ріку Ріо–Гранде і прибула до Сполучених Штатів. Невизначеність «юрисдикції» жінки ускладнювалася тим, що сто років тому кордон США з Мексикою в Техасі не охоронявся, тому американці й мексиканці перетинали його вільно в обидва боки, багато хто з них тоді навіть не замислювався, громадянином якої країни є. Лише 1940–го року Конгрес США ухвалив закон про реєстрацію іноземців, і Юлалія записалася як мігрант. У 1941–му їй видали сертифікат про легальний в’їзд та перебування на території США. Цей документ заміняв паспорт, коли жінка їздила до родичів у Мексику. Саме на підставі тієї картки пані Матурей і стала тепер громадянкою Штатів — її внесли до елітного списку 15 іммігрантів, натуралізованих після досягнення сторічного віку.

Церемонія відбулася у вівторок у приміщенні федерального суду міста Браунсвілл, штат Техас, де старенька прожила все своє життя. Вона пережила двох чоловіків, двох синів та численні зміни в міграційного законодавства. За словами Юлалії, перше, чим вона прагне скористатися у новому статусі, — це взяти участь у виборах 2 листопада.