Я., «Побєда» і Дмитро

18.09.2010
Я., «Побєда» і Дмитро

І Дмитро Медведєв, і Віктор Янукович хочуть бути, як Володимир Путін. Після знаменитого автопробігу Володимира Володимировича по Далекому Сходу президенти двох держав вирішили й собі покататися під прицілами теле– і фотокамер на авто. Підняти рейтинг, а заодно й провести зайві — вже котрі цього року — переговори. Спершу обидва дісталися повітрям до Брянська, а звідти — проїхали за кермами раритетних машин 60 км до Глухова, що в Сумській області.

 

Імперський ювілей

Цей автопробiг у початковому анонсi Сумської обласної держадмiнiстрацiї визначили як приурочений до 65–рiччя Перемоги. Водночас різні ЗМІ згадували як привід ювiлей автопробiгiв Санкт–Петербург—Одеса та Санкт–Петербург—Москва. Врештi таки погодилися, що вiдзначаємо сторiччя iмператорського автопробiгу 1910 року Санкт–Петербург—Київ. Того, що був покликаний розвинути автомобiлiзм на територiї Російської iмперiї.

Курені й харчі в забороненій зоні

З огляду на нечiтку визначенiсть приводу нинiшнього заходу на Сумщинi багато хто висловлював думку, що цей автопробiг значною мiрою приурочений ще й до майбутнiх виборiв. Партiя регiонiв, очолювана чинним Президентом, використала вiзит Медведєва як пiар–хiд. З–помiж прапорiв двох держав, що прикрасили Глухiв, i справдi деiнде виднiється єдиний партiйний — синій прапор «регiоналiв».

Попри численнi застереження, що в день перебування в області таких великих «птиць» їздити Сумщиною взагалi буде неможливо — через затори й шлагбауми, з боку Сум до Глухова ми вчора дiсталися без перешкод. А вже в самому мiстi вiдчули всi проблеми швидкоплинної присутностi аж двох президентiв. Власне, вся центральна частина міста була оточена міліцією — пропускали винятково через рамку за тими чи iншими перепустками.

Потрапивши в охоронювану зону, обертаємося, щоб сфотографувати чергу охочих побачити лiдерiв двох держав. Одразу отримуємо зауваження: рамку не фотографувати!

Люди за кiлька годин до приїзду колони вже вишикувалися навколо площi Рудченка. У головному мiському скверi вирує життя: кожен район областi виставив тут свiй курінь зі стравами, поруч виступають колективи художньої самодiяльностi. Нiби весело, але не велелюдно: пересiчнi глухiвчани через оточення пробитися не можуть. Утiм, зауважує хтось, такi заходи, може, й виправданi: коли ще було таке, щоб росiйський президент вiдвiдував Сумщину! Пригадаєте? Нi! Але й сьогоднi його побачать не всi охочi.

«Україна і Россія вмєстє!»

Публiка в очікуванні. Чи їдуть? А на чому?

Президенти приїздять на радянських «Побєдах». Їхній — на білій, Янукович — кольору «рудий металік». У назві «Побєда», як сказали вони пiзнiше, — символ перемоги добрих стосункiв мiж державами. Замiсть номера на машинi Януковича — напис «Дружба». На машинах супроводу — прапори України й Росії. Городяни махають прапорцями — як по телевізору в радянські часи, коли з візитами приїздили лідери інших держав.

Медведєв висловив задоволення зустріччю у Глухові. Що ж до стану дорiг, обидва зауважили: i в Росiї, i в Українi автошляхи в такому станi, що ще є, над чим працювати. Як пiдкреслив росіянин, ідеться про зв’язки, комунiкацiї, і саме для того вiн приїхав на зустріч — щоб домовлятися, як полiпшувати цi зв’язки i робити життя людей кращим.

Учасники пробiгу на чолi з Януковичем та Медведєвим передусім вшанували пам’ять загиблих у Другiй свiтовiй вiйнi. Квiти до пам’ятника воїнам — данина й святу партизанської слави, що вiдбудеться наступного тижня. Затим президенти вiдвiдали гордiсть Глухова — храм трьох Анастасiй. Лiтургiя вiдбулася без присутностi преси. До тих, хто стоїть віддалік, долинають вітальні вигуки: «Україна і Россія вмєстє!»

Огляд ретро–автобiлiв, огляд виставки народного мистецтва... Але часу знову обмаль, а передбачена ще дiлова частина зустрiчi президентів у Глухiвськiй мiськрадi. Вiдомо, що йшлося про торгово–економiчнi вiдносини, а головне — про спрощення процедури перетинання кордону. Це важливо для мешканцiв прикордонних територiй обох держав.

Також прес–реліз анонсував розмову про співпрацю в паливно–енергетичному комплексі, атомній енергетиці та авіабудуванні; підписання додаткових документів, які стосуються функціонування Чорноморського флоту РФ у Криму. Це цілий пакет документів, які Москва й Київ розраховують ухвалити до кінця року.

...Глухiвчани розходяться по домiвках, а президенти їдуть до вертолiтного майданчика. Далi колона автопробiгу рушила без них. Відтак куренi та музики стали доступні всім охочим...