Страви–довгожителі

15.09.2010
Страви–довгожителі

Треба встигати і дітей доглядати, і їсти готувати. (Фото з сайту sxc.hu.)

Будь–яку справу варто робити з гарним настроєм. А у злої господині, кажуть, навіть борщ кисне. Тож що–що, а куховарити треба без нарікань — навіть якщо дійсно не вистачає часу. Зайнятим господиням варто лише навчитися готувати на кілька днів так, щоб страви не втрачали якості й смаку.

 

Усі родичі гарбузові

Звичайно, насмажити картоплю на тиждень наперед неможливо, бо смак пiд час розігрівання зiпсується. Позбавлене сенсу і приготування про запас салатів з огірків та помідорів, для яких стікання є вироком. Утiм восени можна готувати на кілька днів навіть салати та холодні закуски— з варених та деяких печених овочів, коренеплодів, різних видів капусти та бобових. Наприклад, не прив’язуючись до кухні, прибираючи чи займаючись із дітьми, ви можете мимохідь зварити 4—5 червоних буряків, відварити склянку попередньо замоченої на кілька годин квасолі і запекти у духовці на одному деко 4 баклажани (їх виймають трохи раніше) та 4 шматки почищеного гарбуза. Усе це в холодильнику може кілька днів чекати свого часу як окремо, так і вже в готовому вигляді.

Маючи квасолево–баклажанно–буряковий запас, можна почати свій день, як це періодично роблять італійці, із... квасолі. Один із видів омлету в країні–«чобітку» — приправлені сіллю і перцем залиті збитими яйцями спасерована цибуля з квасолею. Із вареної квасолі за 10—15 хвилин можна приготувати кавказьку страву примітивне лобіо: спочатку спасерувати 2—3 дрібно порізані цибулини, додати квасолю, посолити, поперчити, залити томатним соусом — і все. Смачно і корисно — салат «Червоне і біле»: кубики 1 буряка, 3—5 ложок квасолі і подрібнені 2 зубчики часнику з олією чи майонезом.

Солодкувато–пікантний смак має салат–закуска з кубиків печених баклажана (без шкірки) та гарбуза. Обох інгредієнтів має бути приблизно порівно. Щоб гарбуз не розлізався, його треба різати так, щоб на кожному шматочку залишалася запечена шкірочка. Приправляють таке поєднання (з розрахунку 2 баклажани, 2 великі шматки гарбуза), подрібненими 4—6 зубчиками часнику і петрушкою з кропом, сухим чи натертим імбирем, соком половини грейфрута й оливковою олією. Інший смак — із кислинкою — в поєднанні кубиків печених баклажанів (2 штуки) та півкілець невеликих помідорів (4—6 штук). Приправляють їх 2—3 подрібненими зубчиками часнику, жменею кропу, сіллю з чорним меленим перцем та оливковою олією.

Ні для кого не новина, що довгограючою стравою може бути тушкована білокачанна капуста. Щоб вона не приїлася за кілька днів, приправляти її можна пасерованою цибулею з вареною квасолею; смаженими грибами або подрібненим яйцем і сметаною. Якщо хочете їсти смачну тушковану квашену капусту з грибами, приготуйте 1,5 кг власне білокачанної, 100 г звичайної олії, 1 столову ложку — лляної, по 100 г чорносливу та сушених білих грибів, 2—3 столові ложки гречаного меду, 1 — кмину, 3—5 цибулин, лавровий листок, чорний мелений перець та кілька горошин духмяного. Капусту слід спочатку тушкувати з годину саму, потім додати замочені за кілька годин раніше порізані гриби, півкільця цибулі, чорнослив, влити півсклянки олії, посипати кмином. Ще через годину капусту солять, приправляють медом, сіллю, перцем і кладуть лавровий листок. Через 10—15 хвилин можна знімати. Така капуста, як і борщ, смачніша, коли настоїться 1—2 дні.

З начинкою

Саме сезон активно фарширувати болгарський перець, який — якщо вистачить — можна їсти і через два дні після приготування, і через три, якщо він стоїть у холодильнику, залитий соусом. І на відміну від ще однієї страви, для якої не страшні кілька днів зберігання, — голубців, — перець робити швидше. І дорослим, і малим у нашій сім’ї сподобалася ця страва, нафарширована курячим фаршем із гречкою. На 8—10 перчин потрібно 500—600 г фаршу і склянку вареної розсипчастої каші, а ще спасеровані на сковорідці подрібнені 2 цибулини, натерта 1 велика морквина та кубики 2 помідорів без шкірки. Нафаршировані перчини треба поставити у гусятницю, залити соусом (1 склянка окропу або бульйону, півсклянки томатного соусу, 4—5 ложок сметани, сіль і чорний мелений перець за смаком), покласти 2 лаврові листки або всипати пiвчайної ложечки коріандру, накрити кришкою — і поставити на півтори години у духовку (175 градусів).

Якщо ви знайдете час для відварювання листя білокачанної капусти для голубців — можете одночасно зробити кілька видів цієї страви. Найдовше зберігатимуться овочеві, для начинки яких достатньо спасерованої цибулі з морквою, помідора та відвареного рису. Взагалі, залежно від регіону України, у фарш голубців кладуть будь–яку крупу: кукурудзяну, перлову, гречану, пшоно. Можна приготували голубці і з тертою картоплею. На листя з однієї капустини треба потерти як на деруни 8—10 бульб і 2 цибулини, покласти масу на сито чи у марлю і залишити на 10—15 хвилин, щоб стекла рідина. Потім суміш за смаком посолити, поперчити і нафарширувати нею капустяне листя. Такі голубці будуть особливо смачними, якщо тушкувати їх поміж шарами відтисненої квашеної капусти (1 кг). Уміст посудини заливають підсоленою гарячою водою, до якої додають відціджений із тертої квасолі сік та кілька ложок олії. Подають такі голубці–запіканку шматками, присмачуючи за столом підсмаженою на олії цибулею, шкварками, сметанним чи грибним соусами.

Якщо на грилі чи сковорідці посмажити тонкі смужки цукіні (2 штуки), з них можна зробити рулетики, начинені посоленим і поперченим домашнім вершковим сиром (300 г) із потовченими ядрами волоських горіхів (150 г). Це теж закуска тривалого зберігання, яку треба зверху полити соусом iз соку половини лимона, 6—7 ложок оливкової олії та жменi подрібнених м’яти, кропу чи петрушки.

Основа

Щоб ваші домашні не залишилися голодними, обов’язково тримайте у холодильнику «чисті» — не солоні й не солодкі відварені крупи або макаронні вироби. З них за лічені хвилини можна приготувати молочну солодку страву для дітей чи вермишель із сосисками для чоловіка. Універсальні — солодкі чи солоні макаронні вироби або рис із домашнім сиром чи розплавленим твердим сиром. А шматок відвареної курячої грудки можна покласти в омлет, салат або додати до будь–якого гарніру. Ще у холодильнику обов’язково для бутербродів мають бути хоча б одна банка шпротiв чи іншої консервованої риби, плавлений сирок, солоні огірки і вершкове масло. Це мінімальний набір порятунку зголоднілих домашніх.

 

ПРОСТІ ПАВИЛА ЗБЕРІГАННЯ

Щоб страви добре зберігалися кілька днів, не обвітрювалися і не висихали, їх у холодильнику треба обов’язково тримати герметично закритими: під кришкою чи обтягнутими харчовою плівкою.

Коли беруть частину страви — обов’язково чистою ложкою чи лопаткою.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>