Ех, яблучко, на тарілочці...

01.09.2010
Ех, яблучко, на тарілочці...

Якщо ви ще не любите яблука, це тільки означає, що ви не знайшли собі сорту до смаку. Їх–бо тільки в Україні — близько шести десятків різновидів, а у світі — до 15 тисяч. Навіть діти знають, що свіжі яблука — це дуже корисно. Утім ці плоди також по–особливому присмачують м’ясні страви, салати і випічку.

 

«Райська» приправа

Традиційна і незмінно смачна страва — качка, фарширована яблуками. Приготувати її досить просто: тушку ретельно вимивають, начиняють промитими запашними яблуками, зашивають, натирають сіллю, кладуть на деко і запікають у духовці 1,5—2 години, часто поливаючи соком (якщо потрібно, підливають воду). Насамкінець качку змащують маслом (1 столова ложка), збитим яйцем і обсипають сухарями (2 столові ложки). Перед подачею на стіл із качки виймають яблука й обкладають ними м’ясо зовні. На гарнір подають печені, политі качиним жиром буряки або смажену картоплю.

Ольга Франко у «1–й українській загальнопрактичній кухні» радила готувати курчат iз райськими яблучками. Тушки 2—3 молодих домашніх птахів треба порізати на чвертки, посолити, поперчити й обсипати мукою. Дно глибокої сковорідки чи чавунної каструлі змастити олією і додати 1 столову ложку вершкового масла. Коли розтопилося — викласти курятину, додати 1—2 посічені цибулини і тушкувати під кришкою 20—30 хвилин. Окремо зварити 20 райських яблучок (можна замінити, наприклад, «Славою», плоди якої у середньому разів у чотири більші), протерти через сито і додати пюре до курчат. Коли все закипить, влити склянку сметани, розведеної зі столовою ложкою борошна, посипати зверху цукром (півчайної ложки), довести до кипіння. Подавати з цвітною капустою та рисом.

Просто, дієтично й дуже смачно — курячі грудки з яблуками, для приготування яких знадобиться лише півгодини. 2—3 філе спочатку солимо, перчимо й обсмажуємо на олії з вершковим маслом. Коли грудки перевернули, навколо викладаємо часточки яблука. Зменшуємо вогонь і заливаємо посоленим і поперченим томатним соусом (8—10 столових ложок), розведеним склянкою води; накриваємо кришкою. За час приготування м’ясо кілька разів обливаємо соусом із сковорідки. Готове порізане філе, полите соусом, смакує з макаронними виробами, рисом, картопляним пюре і цвітною капустою. До речі, базовий рецепт приготування курячого філе з яблуками можна урізноманітнювати. Ось кілька випробуваних варіантів. Відчувається більше фруктового смаку, коли додати 4—5 часточок груші та кружальце шкірки грейпфрута. Якщо покласти у сковорідку 2—3 лаврові листки та пiвчайної ложки горошин коріандру — матимемо традиційніший для м’яса смак.

Холодні салати та закуски

Яблуко в салаті має лише один «мінус» — його часточки можуть потемніти. Тому їх потрібно збризкувати лимонним соком чи оцтом і дуже швидко з’їдати страву. А салатів, куди додають яблука, — десятки. Картопляно–яблучний iз часником — це кубики відварених 5 картоплин та 3 яєць, подрібнена цибулина, розчавлені 3 зубчики часнику, сіль, подрібнені кріп або (і) петрушка, заправлені майонезом. Салат із капусти з яблуком — це перетерта з сіллю нашинкована капуста (400 г), на яку зверху труть 1—2 яблука, посипають цукром і заправляють сметаною (100 г). Ця простота буде смачнішою, якщо капуста попередньо 1—2 години пускатиме сік окремо в холодильнику. Щоб зготувати салат з яблуком і вареним буряком, спочатку потрібно порізати півкільцями цибулину, посолити її, полити оцтом і залишити на 30 хвилин маринуватися. Буряки і яблука (по три) нарізати соломкою. Потім усе змішати, посолити, поперчити і заправити соняшниковою олією.

Як і в гарячих стравах, у салатах яблуко поєднують із нейтральним м’ясом. Для салату «Жовті цятки» потрібні великі кубики одного вареного курячого філе та одного великого яблука, 2—3 варених яєць, широкі шматки 5—7 листків пекінської капусти, 4—5 столових ложок консервованої кукурудзи та тонкі півкружальця цибулини. Усі інгредієнти солять, перчать і заправляють майонезом або сметаною. Салат із качиним м’ясом із селерою та яблуками — за японськими мотивами. Для приготування двох порцій страви потрібно 300 г підсмаженого філе качки, 150 г кореня селери, 2 яблука, 2 столові ложки рослинної олії, 1 столова ложка лимонного соку, 1 чайна — насіння кунжуту, 10 г маринованого імбиру та 4—5 листків зеленого салату. Починаємо з останнього: ретельно миємо, обсушуємо і викладаємо на тарелю листки салату. Далі чистимо і нарізаємо соломкою селеру та яблука, які збризкуємо лимонним соком. М’ясо качки нарізаємо невеликими шматочками, змішуємо в окремій посудині із селерою та яблуками, солимо, заправляємо рослинною олією, перемішуємо, а потім уже викладаємо на листя салату. Зверху посипаємо насіння кунжуту й прикрашаємо тонко нарізаним маринованим імбирем.

Юлія Висоцька у книжці «Їмо вдома. Увесь рік» подає рецепт свого чоловіка, режисера Андрія Кончаловського, — «Сендвіч з яблука з оселедцем по–кончаловськи». Щоб зробити таку закуску на компанію з 8 осіб, потрібно 2 великі зелені яблука, 4 філе жирного оселедця, 200 г сиру «Філадельфія» пониженої жирності, 1 довгий огірок, 1 зубчик часнику, 1 столова ложка оливкової олії, половина лимона та дрібка білого меленого перцю. У блендер кладемо нарізане шматками філе оселедця (залишивши трохи для прикрашання сендвічів), сир, часник без серцевини, витискаємо сік із лимона, вливаємо оливкову олію, приправляємо усе перцем — і збиваємо. Яблука нарізаємо кружальцями півсантиметрової товщини. На кожне викладаємо приблизно 2 столові ложки оселедцевої маси і накриваємо кружальцем зверху. Щоб начинка не «вилізла», обмотуємо її смужками шкірки огірка (шириною близько 1 см). Останній штрих — невеликими шматочками оселедця прикрашаємо сендвіч.

Насолода

Якими б смачними не були м’ясні страви, салати й холодні закуски з яблуками, випічка з яблуками — класичний делікатес усіх часів і народів. Ми будемо пекти яблучний пиріг із корицею. Його основою може бути пісочне тісто: 250 г борошна та 200 г м’якого вершкового масла посікти ножем. Зробити у цій масі заглиблення, влити туди 2—3 столові ложки води і вимісити еластичне тісто. Загорнути тісто в харчову плівку і мінімум на півгодини покласти в холодильник. Тим часом очистити шкірку з 10—12 великих яблук, видалити насіння і розрізати кожне на 8 частин. Далі вийняти тісто і тонко розкачати його. Випікати пиріг краще у роз’ємній формі, дно якої треба змастити маслом і посипати борошном, а потім викласти на нього тісто, зробивши невелику кромку. Присипати тісто цукром, викласти шматочки яблук віялом і ще раз посипати пиріг цукром (усього потрібно пiвсклянки) і корицею (пiвчайної ложки), а ще покласти невеликі шматочки вершкового масла. Випікаємо у розігрітій до 180 градусів духовці 25—30 хвилин.

Щоб зготувати пиріг з яблуками і родзинками з листкового тіста, беремо 400—600 г вершкового масла чи маргарину і розминаємо, пiвчайної ложки солі розчиняємо у 100 г води або молока. На дошку просіюємо 650 г пшеничного борошна, кладемо масло чи маргарин, у заглиблення вбиваємо 4 яйця та вливаємо рідину. За 3—5 хвилин замішуємо однорідне тісто і формуємо «цеглину». Покласти тісто на посипаний борошном стіл, присипати борошном і розкачати прямокутний пласт товщиною 1 см. Далі скласти його вчетверо, ще раз розкачати і ще раз скласти. Наостанок розкачати тісто товщиною 0,5 см та завширшки 30 см і покласти на деко, попередньо скроплене водою. Вздовж тіста покласти часточки яблук (3—4 шт) і посипати їх помитими родзинками та цукром (по пiвсклянки). Ножем чи спеціальним тісторізом порізати на «стрічки» краї і переплести їх так, щоб вони покривали начинку. Зверху змастити збитим яйцем і випікати у духовці при температурі 230—240 градусів 30—40 хвилин.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>