«Хочете скинути вагу, а заодно нирки, печінку, щитовидку і «дах»?»

19.08.2010
«Хочете скинути вагу, а заодно нирки, печінку, щитовидку і «дах»?»

Вживання сумнівних китайських пігулок для схуднення — це дорога в нікуди. (Фото з сайту zdrav.tomsk.ru.)

Ох, недарма моя знайома відмовила рідну тітку худнути за допомогою китайських фітокапсул із гарною назвою «Чарівний лотос»! Ніби відчувала, що дорогуща (майже 400 гривень за пачку) харчова добавка може стати для немолодої жінки фатальною. Найгірші підозри щодо цього БАДу та чотирьох його «братів» підтвердили результати шокуючого дослідження, здійсненого українськими науковцями. У лабораторії з’ясувалося, що хитрі китайці під виглядом «абсолютно природних» рослинних препаратів продавали смертельно небезпечну мішанину із сибутраміном — забороненим стимулятором центральної нервової системи. Ця хімічна речовина блокує почуття голоду й грубо втручається в обмін речовин, завдяки чому людина дійсно стрімко худне. А заразом сибутрамін б’є практично по всіх життєво важливих органах та психіці людини, призводячи до 44 побічних ефектів. Лікарі кажуть, що в Україні траплялися непоодинокі випадки загибелі людей після вживання цих «чудо–капсул».

 

У «рослинних» капсулах наркотику в 5 разів більше, ніж у таблетках

«Щиро кажучи, коли ми отримали лабораторні дані та почали спілкуватися з лікарями, то нам стало незрозуміло, як після таких засобів люди взагалі виживають», — дивується президент науково–дослідного центру незалежних споживацьких експертиз «Тест» Валентин Безрукий. Саме «Тест» разом із лабораторією МВС дослідили 10 найпопулярніших БАДів — засобів для схуднення, які продаються на українському фармринку. Шукали психотропні речовини, оскільки медики вже давно мали підозри щодо винятково рослинного походження сильнодіючих східних товарів. Шукали недарма, бо рівно в половині випадків знайшли сибутрамін, не зазначений у складі капсул. Йдеться про такі засоби: «Da Li», «Li Da», «Золота кулька», «Чарівний лотос», «Жуйдемен». Крiм того що китайці «по секрету» пхали до кожної капсули наркотик, вони ще й не скупилися на нього. Мовляв, отримуйте, дурні іноземці, схуднення по повній програмі...

До слова, колись таблетки, які містять сибутрамін, офіційно продавалися в аптеках. «На жаль, такі препарати, як сибутрамін, рімонабант, свого часу пройшли всі необхідні доклінічні та клінічні випробування і потрапили на ринок абсолютно легально, — говорить директор УНДІ харчування, кандидат медичних наук, головний дієтолог МОЗ України Олег Швець. — Упродовж кількох років їх застосовували для боротьби з надмірною вагою тіла, лікарі виписували рецепт і контролювали прийом препаратів. Але, зрештою, від цих ліків довелося відмовитися, бо з часом виявилися такі побічні ефекти, які переважили потенційну користь. Так, у групі пацієнтів, які приймали сибутрамін, був значно більший ризик виникнення інсультів, інфарктів, розвитку застійної серцевої недостатності, ніж у групі пацієнтів, які приймали плацебо. Тому, згідно з розпорядженням МОЗу, ці препарати повністю заборонені, і сьогодні торгівля ними переслідується законом».

Фахівці зазначають, що навіть за часів легальних таблеток максимальне дозування сибутраміну складало 15 міліграмів. А в цих нібито абсолютно «рослинних» засобах вміст наркотику коливався від 10 міліграмів («Лі Да», «Жуйдемен») до 40 міліграмів («Золота кулька», «Да Лі») та 50 (!!!) міліграмів у «Чарівному лотосі»!

«Будь–які ліки у великій дозі — це отрута, — каже практикуючий психолог, психіатр, кандидат медичних наук Олексій Шевцов. —У п’яти названих китайських добавках дозування сибутраміну у 2,5—5 разів більше, ніж у пігулках, які донедавна продавалися в аптеці. А це вже сильна отрута в кожній капсулі, яка й дає масу негативних симптомів. Найчастіше — прискорене серцебиття, підвищення артеріального тиску, головні болі, запаморочення. Із боку психіки — тривожність, дратівливість, безсоння, депресія, інші розлади».

«Організм без наркотику не може жити, наче без повітря»

Розробники назвали сибутрамін регулятором апетиту центральної дії. І в рекомендаціях застерігали: вживати його тільки у випадку абсолютної неефективностi інших препаратів, та ще й під обов’язковим наглядом лікаря. Адже при тривалому безконтрольному застосуванні можливі важкі нервово–психічні розлади аж до шизофренічних психозів.

«Дія сибутраміну на організм не відрізняється від дії будь–якого іншого наркотику, — каже психіатр. — Ця психотропна речовина також спричиняє звикання та залежність. Наркотик включається в обмін речовин, і далі організм без нього не може жити, наче без повітря. Сибутрамін підвищує кількість норадреналіну і допаміну в головному мозку. Ці речовини беруть безпосередню участь у процесах, які відбуваються в головному мозку, і якщо їхня нормальна циркуляція порушується, у людини виникає депресія та інші психічні розлади. Крім того, у людини надто швидко йде схуднення: за тиждень можна позбутися 10—15 кілограмів. Це величезний стрес для всіх систем та органів. Відбуваються надто глибинні зміни в роботі організму абсолютно на всіх рівнях».

Жахливість ситуації полягає в тому, що жодна людина, приймаючи усілякі «Жуйдемени» та «Чарівні лотоси», не могла й припустити, що там міститься наркотик. Але байдуже, знаєш про це чи ні, ти поволі потрапляєш у справжнісіньку залежність від «диво–пігулок».

«Якщо людина починає вживати якийсь наркотик, вона йде на це свідомо, — каже Олексій Шевцов. — Вона може потрапити під вплив друзів, може сама захотіти спробувати, але принаймні людина в курсі, що вживає. А от у випадку iз цими харчовими добавками споживач не знає, абсолютно не підозрює, що приймає наркотик. Просто їсть доволі приємні рослинні препарати східного виробництва і гадки не має, що може статися біда. Коли ж виникають побічні дії — наприклад, сильно б’ється серце, болить голова, стрибає тиск, — людина думає: із ким не буває, у мене й раніше боліла голова. І шукає причину де завгодно, тільки не в цих таблетках. Виникають припущення: може, перегрівся на сонці, може, магнітні бурі чи багато працював — треба відпочити. При цьому в людини швидко зменшується вага, і це дуже бажаний ефект, який повністю влаштовує людину. Споживач тішиться: нарешті він знайшов те, що давно шукав! На радощах людина може випити не 1—2 капсули на день, а 3—4, щоб отримати «ще кращий» ефект. А це призводить до ще гірших наслідків для здоров’я, ще глибшого отруєння організму».

«Одну дівчину врятували, а двох не вдалося»

«Більшість засобів для схуднення східного виробництва містять психостимулюючі речовини, головним чином амфетаміни, — розповіла «УМ» лікар однієї київської клініки. — Вони різко підвищують фізичну активність, працездатність людини, штучно прискорюють обмін речовин. Людина перебуває в постійному треморі, напрузі, не може розслабитися і відключитися, щоб поспати. Виникає безсоння. Нервова система не відпочиває, працює на межі можливостей. Оцей постійний «напряг» схожий на стан переляку, що не минає. Дуже підвищується частота серцебиття, можуть бути порушення серцевого ритму, навіть галюцинації, марення. Ці хворі часто помирають від інсультів. Мені про це відомо, бо в нашій лікарні були щонайменше три такі випадки. Одну дівчину врятували, а двох не вдалося, вони загинули від інсультних станів».

Лікар каже, що на численних інтернет–форумах, де жінки обговорюють свої проблеми з вагою, можна з ходу знайти десяток нещасних, які вживали добавки з сибутраміном. Причому можна й не знати, які саме препарати вони вживали. Цілком достатньо почитати, на що скаржаться ці жінки.

«Я приймала таблетки для схудення рік тому, — пише одна «форумчанка». — Спочатку все було просто чудово. У перші дні енергії та бадьорості було сила–силенна, спала всього по 3 години на добу, потім прокидалася свіжа, готова стрибати, бігати, щось робити хоч до ночі. Не могла натішитися — так було добре. А тоді «лафа» скінчилася. З’явилися слабкiсть, дратівливість, така апатія! Я навіть помічала за собою, що перестала щиро посміхатися!»

«Знайома принесла капсули «Лі Да» та чудовий опис: і рослинні волокна, і безпечний спалювач жиру, навiть ефект приголомшливий — під час прийому хочеться тільки пити, — ділиться досвідом із «подругами по нещастю» Анжела. — Мовляв, ні голоду, ні втоми. Ага, от тільки потім здоров’я і психіка «пливуть». Якщо хочете скинути вагу, а заодно нирки, печінку, кишечник, щитовидку і «дах», а потім набрати подвійну вагу, не відновивши всього іншого, — можете спробувати».

 

КОРИСНА ПОРАДА

Як «злізти» з китайських пігулок?

Що робити, якщо ви чи ваші рідні стали жертвою нечесних китайців та мимоволі вживали БАД із наркотиком? Спеціалісти радять, у першу чергу, прийти до лікаря, розповісти про свою проблему, пройти необхідне обстеження. «Якщо наркотична залежність дуже виражена, її усунуть у будь–якому реанімаційному відділенні, — каже Олексій Шевцов. — Реаніматологи знають, як це робити. Якщо ж лікар бачить, що немає загрози життю й виражених змін в організмі, пацієнту допоможуть лікарі–наркологи. Треба буде звернутися до наркологічного кабінету, диспансеру тощо, де людині поступово зменшуватимуть дозу наркотику, а тоді й повністю його відмінять. Крім того, лікарі промиватимуть організм, очищуватимуть кров від сибутраміну. Річ у тім, що людина, яка мимоволі тривалий час «сиділа» на психотропах, не зможе одномоментно відмовитися від пігулок, бо в неї може спрацювати синдром відміни. На реабілітацію та відновлення людині буде потрібен час — десь місяць–півтора».

 

ЦІНА ПИТАННЯ

Лише за останні півроку українці придбали добавки «Лі Да» на 17,2 мільйона гривень, а «Чарівного лотосу» — на 10,5 мільйона. І це лише офіційно в аптеках. Тому лікарі попереджають: виробники «диво–пігулок» не викинуть свій товар на смітник тільки тому, що ці засоби є небезпечними для здоров’я і життя. Бізнесменів цікавлять прибутки, і ніхто не захоче зменшувати обсяги продажів та бути «в мінусі». Отже, дистриб’ютори намагатимуться «втюхати» свій товар будь–яким способом, переважно через інтернет і мережу сітьового маркетингу. Не попадіться на їхню вудочку!