Шкарпетки — тільки міністрам!

19.08.2010
Шкарпетки — тільки міністрам!

«Швидше, колеги, на першому поверсi розпродаж завершується». (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Пора відпусток на тлі літньої спеки передбачає послаблення у суворому діловому етикеті: дрес–коді і не тільки. Відповідальні працівники Будинку уряду скористалися можливістю на всі сто: організували на першому поверсі приміщення тижневу виставку досягнень вітчизняної промисловості. Обабіч червоної килимової доріжки, яка веде від головного входу і якою потрапляють у будівлю українські політичні селебретіз, розмістили макети літаків, а також необхідні правлячій еліті дрібниці на кшталт приладів для вимірювання тиску. Поблизу ж під’їзду номер один, куди, у тому числі, запускають пресу, гірками лежали махрові рушники, відрізи тканини, блискучі жіночі плаття із синтетики та великий стенд популярних у народі житомирських шкарпеток.

— Ну що, може, купиш вітчизняних? — звернувся до колеги, продемонструвавши відмінне почуття гумору, елегантно одягнений чиновник у костюмi не менш як за десять тисяч доларів. Його товариш весело засміявся, оцінивши жарт.

— Ой, та ми нічого не продаємо! Просто виставили, щоби показати, — поскаржилася кореспондентові «УМ» хостеса одного з прилавків, що до болю нагадував дальні ряди Троєщинського ринку. — Не розумію, навіщо. За ті три дні хоч би хтось підійшов! Ви — перший... Обіцяють, що завтра міністри прийдуть подивитися.

Ідилічності картині додавав хіба що один із заступників міністра, який трохи далі давав коментар телевійникам: «Я купую тільки вітчизняні товари — у вітчизняних магазинах, і навіть відпочиваю в Україні»...

Тим часом у залі засідань на сьомому поверсі перший віце–прем’єр Андрій Клюєв, який вже останні дні виконує обов’язки Прем’єра, намагався створити серед своїх колег ділову атмосферу. «Влада не повинна розслаблятися!» — він рішуче нагнітав тональність розмови. На час керування Клюєва випала цiла низка сумних обставин у житті країни: лісові пожежі, вибухи, трагедія у Ніжинському інтернаті, реформи міністра Табачника в галузі освіти.

«На наступне засідання внести проект рішення про утилізацію пожежонебезпечних цінностей, які зберігаються на державному підприємстві «Луганський патрон», — дав завдання Андрій Клюєв і нагадав про пожежу на площі 1,5 гектара складів та на території, яка виникла минулої п’ятниці на Шосткинському казенному заводі «Зірка». Під урядовий нагляд має потрапити також військова частина А 0829 у місті Лозова Харківської області: там зберігаються боєприпаси.

Величезну допомогу урядовцям та особисто пану Клюєву надала селекторна нарада на тему боротьби з пожежами, яку з аномально спекотного Криму провів Президент Віктор Янукович. Нарада закінчилася, глава держави виступив — і все, більше жодного загоряння, жодної травми, жодного факту загибелі людей, — констатував в.о. Прем’єра! За винятком хіба що недільної пожежі на столичних складах «Ельдорадо», але хіба може Президент тримати в голові кожен склад?!

Завдяки погоді значно зросли акції українських гідрометеорологів, пожежників та рятувальників — урядовці зрозуміли, що ці люди інколи бувають потрібними. Перший віце–прем’єр розпорядився навіть додати їм грошенят — без уточнення суми, просто. А також у триденний строк нагородити державними відзнаками ліквідаторів масштабних пожеж.

Поборовши спеку, Кабмін готується до битви з повенями, яка вже починає свою руйнівну дію на Західній Україні. Відтак чиновники нижчих рангів отримали два розпорядження: перестати вирубувати, а навпаки, почати висаджувати ліси, а також не видобувати більше каміння у руслах рік. «Це призводить до руйнування природного русла», — пояснив Андрій Клюєв усім, хто цього ще не знає.

 

ПРЯМА МОВА

Освіта — це не тільки розумне, добре й вічне

До діяльності міністра освіти Дмитра Табачника претензії є, як виявилося, не лише у громадськості та опозиції. Перший віце–прем’єр побачив проблем у галузі значно більше, ніж це дозволяє кут зору пана Табачника. Тож аби з’ясувати дійсний стан справ в освіті та розгребти «завали», невдовзі пройде спеціальне засідання уряду. Причому Андрій Клюєв не став приховувати, що Табачник відзначився не тільки своїми радикальними поглядами на ментальність деяких окремо взятих регіонів чи «надмірного» використання в Україні української мови. «Прошу переглянути концепцію організації шкільного харчування та відмовитись від хибної практики, коли, наприклад, фірми з Білої Церкви, що не мають стосунку до громадського харчування,  постачають продукти харчування у школи Житомирської або інших областей. Це, як ви розумієте, негативно позначається на стані здоров’я дітей — їх у таких випадках просто недогодовують», — заявив учора в.о. Прем’єра. Маючи на увазі, мабуть, що коли школярі залишаються голодними, то дехто з чиновників, навпаки, відчуває всі жахливі і шкідливі для здоров’я симптоми переїдання.