Кава на рейках

05.08.2010

Спроби використати трамвайні вагони для нетрадиційних цілей у Вінниці були давно, хоч і мали вони, щоправда, епізодичний характер. Наприклад, на свята в місто виїжджав старовинний прогулянковий трамвайчик, в одному з установлених на постаменті вагонів обладнано музей електротранспорту, а щороку 14 лютого молодь може кататись вулицями у «Трамваї закоханих».

Після отримання великої партії вагонів у подарунок від швейцарського міста Цюріх ідея набула нового розвитку. Відділ у справах сім’ї, молоді та туризму міськвиконкому вирішив зробити такі рейси постійними, і його підтримали міський голова та керівництво трамвайно–тролейбусного управління, яке виділило для проекту одну транспортну одиницю.

Як розповів «УМ» завідувач відділу Руслан Анфілов, трамвай використовуватимуть відразу з подвійною метою. У будні він їздитиме як екскурсійний, і вже зараз є низка замовлень — до кінця року всі четвертокласники місцевих шкіл мають познайомитися з історією рідного міста, роглядаючи його з вікон під супровід голосу екскурсовода. У вихідні трамвай перетворюватиметься на кав’ярню на колесах, де городяни проведуть дозвілля за чашкою кави або чаю. Зараз повним ходом іде переобладнання салону, де встановлюють столики, барну стійку, мультимедійну систему з плазмовими моніторами. Проходить навчання персонал, який повинен поєднувати талант кельнера з талантом екскурсовода.

Оголошено також конкурс на краще ім’я для пересувної кав’ярні. Серед пропозицій однією з найцікавіших є «Рибка». Річ у тім, що офіційний бренд цього типу трамваю називається Karpfen, що німецькою означає «короп», та врешті він і в зовнішньому дизайні дещо схожий на рибу.