Щоб кров не загусла

05.08.2010

Лікарі застерігають, що на спеці на людей із ослабленою серцево–судинною системою може чатувати велика небезпека. Може статися упадок серцевої діяльності через те, що кров стала дуже густою.

Якщо дуже розслабляться судини (упаде їхній тонус), фактично станеться напад вегетосудинної дистонії. Коли з’являється легке запаморочення, темніє в очах, це значить, що мозок не отримує належної кількості кисню — ще не 12%, щоб знепритомніти, але вже не 20%, які мозок отримує у звичайних умовах. Тому, коли на вулиці від спеки починає паморочитися в голові, є сенс зупинитися, випити таблетку цитрамону чи аскофену, запивши її великою кількістю води. Ці препарати містять кофеїн, а він тонізує, регулює роботу судинної системи.

«Коли людина на вулиці почувається зле, не треба кудись бігти, а слід знайти для себе місце, щоб спокійно посидіти чи полежати, — каже Борис Скачко. — А то в нас часто виходить парадоксальна ситуація — людині погано, а вона поривається їхати додому. Це ще 20 хвилин у дорозі, ти просто впадеш раніше. Якщо тобі погано, паморочиться в голові — шукай, де тобі присісти чи лягти. Бо, може, ти ще декілька кроків пройдеш і впадеш непритомний, але тепер уже куди–небудь. А людям за 40—50 років, які мають певні коронарні проблеми, я б порадив носити з собою валідол. Цей препарат усуває спазм коронарних судин».

Проблеми можна й уникнути — кров не загусне, якщо людина буде регулярно поповнювати запас вологи, яка втрачається з потом. Як зазначає головний лікар Київської центральної басейнової лікарні Світлана Пранік, при температурі повітря +42 градуси у людей можуть загострюватися всі хронічні захворювання — і серцево–судинної системи, й органів травлення, нирок, тощо. А це великий ризик для людського здоров’я. «Під час такої спеки дуже важливо щогодини пити близько 700 мілілітрів рідини, щоб не було зневоднення, навіть якщо ви сидите в затінку, — каже пані Пранік. — Причому не газованої солодкої води, а чаю, компоту, узвару тощо. У жодному разі — не алкоголю».

Як додає Борис Скачко, можна ефективно охолоджуватися за рахунок правильного харчування: «Зараз, на найближчі тижні, треба переходити на жорстке вегетаріанство. Овочі, фрукти — цього добра зараз вистачає, воно все дешеве, кожен може собі дозволити. Якщо з’являється сильний апетит — можна варити якісь каші, вживати кисломолочні продукти. Але не важку білкову їжу. Тому що будь–який шматок м’яса чи риби зігріє тіло годин так на 6—8. В умовах, коли організм і так не знає, як позбутися зайвого тепла, це не найкращий вчинок».